Bollinger Bantları Nedir?
Bollinger Bantları, 1980'lerde John Bollinger tarafından geliştirilen teknik bir göstergedir. Bollinger Bants, teknik analizde yaygın olarak kullanılan bir tür grafik göstergesi olup, hisse senetleri, vadeli işlemler ve para birimleri dahil olmak üzere birçok piyasada yatırımcılar tarafından kullanılmaktadır. Gösterge, bir varlığın fiyat hareketleri etrafında bir kanal oluşturur. Kanallar, standart sapmalara ve hareketli bir ortalamaya dayanmaktadır. Bollinger bantları, bir trendin yönünü belirlemenize, potansiyel geri dönüşleri tespit etmenize ve fiyat volatilitesini izlemenize yardımcı bir unsurdur.
Bollinger Bantları Nasıl Çalışır?
Bollinger Bantları, yatırımcılara fiyatlara dayalı olarak piyasanın nerede hareket ettiği hakkında öngörüsel olarak fikir veren teknik araçlardır.
Bollinger bantlarında üç çizgi kullanılır: üst bant, orta bant (hareketli ortalama) ve alt bant. Fiyatlar üst Banta yaklaştığında, piyasanın aşırı satın alınabileceğine sinyal verirken tam tersine, fiyatlar alt Banta yaklaştığında piyasa aşırı satış olabileceğine sinyal verir.
Orta bant ise fiyatların hareketli ortalamasının alındığı bölümdür. Hareketli ortalamanın parametreleri yatırımcılar tarafından inisiyatifleri dahilinde seçilir. Hareketli ortalamanın her iki tarafına üst ve alt bantlar çizilir. Üst ve alt bant arasındaki mesafe standart sapmalarla hesaplanarak belirlenir. Volatiliteye bağlı olarak standart sapmalarda değişkenlik gösterir ve yükseliş veya düşüşler standart sapmayı etkilemektedir.
Fiyat hareketinde volatilitenin yüksek olduğu zaman dilimlerinde genişleme, daha durağan olduğu zaman dilimlerinde sıkışma görülmektedir. Bollinger bantlarının, sıkışması durağan bir piyasa olduğunun sinyalini verebilirken, volatilitenin yüksek olduğu durumlarda hareketli bir piyasa olduğuna işaret edebilir. Bantların kesişmesi piyasada bir düzeltme hareketinin olacağına dair erken bir sinyal anlamına gelebilir.
Bollinger Bantları Neden Önemlidir?
Bollinger Bants, John Bollinger tarafından aşırı satım veya aşırı alım sinyalleri sağlaması için geliştirilmiş bir teknik analiz aracıdır.
Bollinger Bantlarını oluşturan üç unsur vardır: Orta Bant (Basit Hareketli Ortalama), Üst Bant ve Alt Bant.
Üst ve alt bantlar tipik olarak 20 günlük basit hareketli ortalamadan +/- 2 standart sapmadır, ancak bunlar değiştirilebilir.
Bollinger bantları, bir varlığın fiyat hareketleri etrafında bir kanal oluşturan teknik göstergelerdir.
Bollinger bantları, bir varlığın ne kadar güçlü bir şekilde yükseldiğini ve varlığın potansiyel olarak ne zaman güç kaybettiğini veya tersine döndüğünü değerlendirmeye yardımcı olur.
Bollinger Bantları Nasıl Hesaplanır?
Orta Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama
Üst Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama + (20 günlük fiyatın standart sapması x 2)
Alt Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama - (20 günlük fiyatın standart sapması x 2)
Bollinger bantları sadece bir teknik analiz gösterge aracıdır. Diğer teknik analiz göstergeleri gibi her zaman yüzde yüz güvenilir sinyaller vermeyebilir. Teknik analiz göstergeleri genellikle mümkün olduğunca trendin sağ tarafında kalmanıza ve potansiyel geri dönüşleri tespit etmenize yardımcı olabilir. Bu sebeple göstergelerdeki rastgele veya varsayılan ayar her daim net sonuçlar vererek çalışmayabilir. Belirlemiş olduğunuz aktif stratejinize göre göstergenizi ayarlamak ve back testler yapmak daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.