Cardano (ADA) Neden Yükseldi?- 6.12.2023

Cardano, Proof of Stake (Pay İspatı) mutabakat mekanizması kullanıyor. ADA, Cardano platformunun yerel tokenidir. İnsanlar platformu kullanmak için işlem ücretlerini ödemek üzere ADA tokenlerini kullanmaktadır. Bu tokenlar aynı zamanda pay ispatı sistemini çalıştıran doğrulayıcılara da ödül olarak verilmektedir. Cardano, ağ katılımcılarının blokzincirinin işleyişine katılma hakkı kazanmak için belirli miktarlarda kripto para yatırdıkları bir süreç olan staking'i kullanır.

Cardano ekibi, saniyedeki işlem hızını (TPS) arttırmak için Pay İspatı protokolünü kullanan bir algoritma olan Ouroboros mutabakatını geliştirmiştir. Ouroboros, enerji kullanımını ve yeni blok oluşumu süresini azaltmak için özelleştirilmiştir. Cardano'yu Charles Hoskinson kurmuştur. Hoskinson, aynı zamanda Ethereum'un da kurucu ortaklarından biridir.

ADA, son 24 saatte ise %9.55’lik yükseliş gösterdi. Cardano Vakfı, oylama aracı Cardano Ballot'unun artık açık kaynak olduğunu duyurdu. Vakıf, kullanıcılara ücretsiz temel oy hizmetleri sunmaya devam edecek. Ayrıca, her bir oyun belirli bir süre içinde belirli bir adreste bulunan ADA'nın miktarına dayalı olarak hesaplanacağı stake tabanlı oy faaliyetlerini destekleyeceğinin altı çizildi. 2024'e kadar, Cardano Ballot, kullanıcıları tanımlamak için Cardano staking adreslerine ihtiyaç duymayacak. Bunun yerine, kullanıcılar mobil dijital kimlik cüzdanları kullanarak oy pusulaları ile etkileşimde bulunabilecekler. Ballot sisteminin açık kaynaklı hale gelmesi ADA'daki yükselişi tetiklemiş olabilir.