Ulusal İstatistik Bürosu’nun (National Bureau of Statistics) bugün (31 Mayıs Çarşamba) yayınladığı verilere göre, Çin imalat sektörü için satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayındaki 49,2'lik verinin arından Mayıs ayında yükseliş yönlü beklentilere rağmen 48,8'e geriledi. Bu veri aynı zamanda son 5 ayın en düşük PMI verisi olarak kaydedildi. Ekonomik gidişatı yansıtan önemli bir veri olan PMI verisinin gerilemesi hem Çin’de hem de küresel anlamda bir resesyon işareti olabilir şeklinde yorumlanıyor. Veri sonrası asya piyasaları başta olmak üzere kripto paralar da negatif etkilendi.
PMI verisi 50 değerinin altında bir daralmaya işaret ederken, 50’nin üzerinde büyüme sinyali olarak yorumlanmaktadır. Verinin detaylarını incelediğimizde ise 21 alt sektörden 11’inin büyüme bölgesinde yer aldığı görülmektedir.
Son dönemde Asya’dan gelen imalat sanayi verileri negatif durumda. Özellikle Japonya ve Güney Kore’de üretimdeki yavaşlama, zayıf imalat verilerini de beraberinde getiriyor. Pandemi süreci sonrası tam anlamıyla toparlanma faaliyetlerine başlayan Çin’de ise henüz arzu edilen seviyeler görülmedi.
Kripto Paralara Etkisi Nasıl Oldu?
Dünyanın en büyük iki ekonomisinden biri konumunda olan Çin’den gelen beklenti altı veriler başta Bitcoin olmak üzere kripto paralarda negatif bir etki yarattı. Ekonomik anlamda daralmayı işaret eden PMI verisi sonrası küresel anlamda büyüme rakamlarının düşebileceği algısını güçlendiriyor.
Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Nedir?
Satın alma müdürleri endeksi ya da Purchasing Managers Index imalat ya da hizmet gibi alanlarda ekonomik gidişatın ve eğilimin yönünü gösteren önemli bir endekstir. Şirketlerin satın alma müdürleri açısından piyasanın gidişatı hakkında önemli bir görüş sunar. Ekonomik büyüme ya da daralma gibi alanlarda özetleyici bir veri sunmaktadır. Bu veri anket yöntemiyle elde edilmektedir. Verinin 50’nin üzerinde gelmesi sektörel anlamda bir büyüme işareti olarak kabul edilirken, 50’nin altında olması sektörel anlamda bir daralmaya işaret etmektedir.