Çin, Dijital Yuan Kullanımının Yaygınlaşmasını İstiyor

Çin, dijital yuan kullanımını yaygınlaştırmak için kamu iktisadi teşebbüslerinin tüm ağırlığını ortaya koyuyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2023 Şanghay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde yaptığı konuşmada merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) önemini vurgulamıştı.

Son olarak ödemelerde dijital yuan kullanımının kolaylaştırılması için ‘süper SIM kart hizmeti’ başlatıldı. Bu çerçevede Çin'in en büyük devlet bankalarından biri olan Bank of China, e-CNY ile bağlantılı SIM kart ödemelerini test etmek için China Telecom ve China Unicom ile ortaklık kurdu. Banka, e-CNY uygulamasını kendi deyimiyle yakın alan iletişimi işlevine sahip "süper SIM kartlar" ile bağlayarak kullanıcıların telefonlarıyla ödeme yapmalarına imkan sağlamayı amaçlıyor.

Jiangsu eyaletinin küçük bir şehri olan Changshu'daki yetkililer memurlara maaşlarını dijital yuan ile ödüyor. Jinan'daki otobüs güzergahları temmuz ayından itibaren dijital yuan ödemelerini kabul ediyor. Tüm bunlarla birlikte ülke genelinde dijital yuan kullanımının benimsenmesi hedefleniyor. Ülkede dijital yuan kullanımının Alipay ve diğer uygulamalarla kıyaslandığında sönük kaldığı belirtiliyor. Örneğin Çin'in kıyısındaki Ningbo'da insanların dijital yuan kullanarak ulaşım için ödeme yapmalarını sağlamaya yönelik bir girişim ilgi görmedi. 10 milyon nüfuslu şehirde günde sadece 8.000'den fazla Çinli ulaşım ödemesinde dijital yuan kullandı. Sorunun bir parçasının Çinlilerin dijital yuan uygulaması ile Alipay ve WeChat Pay gibi uzun süredir kullanılan ödeme hizmetleri arasında pek bir fark görmemeleri olduğu belirtiliyor. Ayrıca bazı vatandaşların gizlilikle ilgili endişelerini dile getirdiği söyleniyor.