Çin'in Jiangsu Eyaleti Eğitim Sektöründe Dijital Yuan Kullanımını Yaygınlaştıracak

Çin'in dijital yuan pilot uygulaması, bu ay eyaletteki bir şehrin memur maaşlarını dijital yuan olarak vermeye başlamasından kısa bir süre sonra, Jiangsu Eyaleti'nin merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) kullanımını kamu eğitim sistemine genişletmeyi planlamasıyla ivme kazanıyor. Jiangsu İl Eğitim Departmanı tarafından yapılan duyuruya göre Jiangsu, devlet okullarında öğrenim, konaklama ücretleri, kampüs içi satıcılarda günlük kullanım ve sınavlar için kayıt ücretleri gibi senaryolarda dijital yuan ödemesine izin vermeyi planlıyor.

Çin hükümeti ayrıca bursların verilmesi, vergilerin ödenmesi ve okullar tarafından yapılan satın alımlar gibi alanları içerecek şekilde eğitim kurumları tarafından dijital yuan kullanımını genişletmeyi planlıyor. Dijital yuan, Çin'in en az 26 eyalet ve şehrinde pilot olarak uygulanan CBDC projesidir. Dijital yuan, Çin'in önde gelen iki üçüncü taraf ödeme platformu olan Alipay ve Wechat Pay'e entegre edilmiş, çevrimiçi alışverişten benzin ve doğal gaz satın almaya kadar hizmetleri kapsayan en az 109 mobil uygulamada ödeme için kullanılabilmektedir.

Çin Merkez Bankası, CBDC kullanımını artırmak amacıyla yeni yıl döneminde ülke genelinde milyonlarca USD değerinde dijital yuan dağıtmıştı. Tatil döneminde ülke genelinde e-CNY için yaklaşık 200 "etkinlik" başlatılmıştı. Bu "etkinlikler", hükümetin COVID-19 kısıtlamalarını gevşetmesinden bu yana ilk kez "tüketimi teşvik etmek" için yapılmıştı. Öte yandan Dijital yuan için çevrimdışı ödeme özelliği 23 Ocak'ta kullanıma sunulmuştu. Bu özellik kullanıcıların ödemeleri onaylamak için NFC teknolojisini kullanarak internet bağlantısı veya elektrik olmadan ödeme yapmalarını sağlıyor.

Çin'in Jiangsu Eyaleti'ndeki Changshu kentindeki devlet memurları Çin Merkez Bankası'nın dijital para biriminin (CBDC) günlük kullanıma girmesiyle birlikte Mayıs 2023’ten itibaren maaşlarını dijital yuan olarak alıyor. Changshu, dijital yuan’la maaş verecek ilk Çin şehri değil. Zira yerel yönetim raporuna göre, Haziran 2022 gibi erken bir tarihte, Suzhou'ya bağlı Taicang şehrinde ilk kez kamu kurumu çalışanlarına ücretleri dijital yuan olarak ödenmeye başlanmıştı.