Çin Merkez Bankası, Dijital Yuan Kullanımının Yaygınlaştırılması Çağrısında Bulundu

Çin Halk Bankası (PBOC), tüketicilerin dijital para kullanımını daha rahat hale getirmek için dijital yuan (e-CNY) sistemi ile geleneksel e-ödeme teknolojileri arasında ara bağlantıya izin vermek için daha fazla çaba gösterilmesini talep etti.

China.org.cn haber portalının yayımladığı bir rapora göre, Çin’in başkenti Pekin'de dijital bankacılık üzerine yakın zamanda düzenlenen bir etkinlikte konuşan Çin Halk Bankası Başkan Yardımcısı Fan Yifei, dijital yuan kullanımına yönelik senaryoları ve ortamı genişletmek için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini kaydetti.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fan konuşmasında ayrıca, kullanıcı bilgilerinin ifşa edilmesini önlemek ve veri güvenliğine yönelik olası tehlikeleri en aza indirmek için geçerli teknolojiyi modernize ederek dijital yuan kullanımının güvenliğini artırma ihtiyacını da vurguladı.

Çin Merkez Bankası ağustos ayı içinde ikinci kez Dijital Yuan pilot programının genişletilmesinden söz etmişti. Merkez Bankası Para Politikası Departmanı Direktörü Zou Lan, düzenlediği basın toplantısında, Dijital Yuan pilot programı kapsamının belirli bir hızla genişletileceğini söylemişti.

Çin Merkez Bankası dijital para birimi (CBDC) olan Dijital Yuan'ı Ekim 2020'de dört şehirde ve Kış Olimpiyatları merkezlerinde piyasaya sürmüştü. Kasım 2020'de Dijital Yuan altı pilot şehirde daha piyasaya sürülmüştü. Nisan 2022'de Çin Merkez Bankası pilot listeye 11 şehri daha ekleyeceğini duyurmuştu.

Halihazırda Dijital Yuan’ın ülke genelinde 23 şehirde mevcut olduğu belirtiliyor.