Çin Merkez Bankası Dijital Yuan Pilot Uygulamalarını 17 Eyalete Genişletti

Çin Merkez Bankası, Dijital Yuan pilot uygulamalarını genişletmeye devam edeceğini açıkladı. Çin Merkez bankası, halihazırda 17 eyalette CBDC'yi test ediyor.  Dijital Yuan için çevrimdışı ödeme özelliği 23 Ocak'ta kullanıma sunuldu. Bu özellik kullanıcıların ödemeleri onaylamak için NFC teknolojisini kullanarak internet bağlantısı veya elektrik olmadan ödeme yapmalarını sağlıyor. Akıllı sözleşme özelliği de bu ayın başlarında e-ticaret uygulaması Meituan'a dahil edildi. Akıllı sözleşme işlevi, kullanıcıların kazananlar arasında bölünen günlük 1.312 USD’lik bir ödül kazanmasına olanak tanıyor.

Dijital Yuan, kullanımına başka yenilikler de getiriliyor. Merkez bankası kısa süre önce pilot illerde CBDC ödemelerine izin veren varlık yönetimi ürünlerini tanıtacağını belirtmişti.

Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası'nın (PBOC) eski Araştırma Direktörü ve Tsinghua Üniversitesi'nde Finans Profesörü olan Xie Ping de 28 Aralık tarihli bir Caixin raporuna göre, yakın tarihli bir üniversite konferansında Çin'in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) hakkında kamuoyuna eleştirel yorumlarda bulundu. Ping konuşmasında Çin'de dijital yuanının çok az kullanılmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirmişti. Cointelegraph’ın haberine göre Ping, kümülatif dijital yuan işlemlerinin, piyasaya sürüldükten iki yıl sonra, Ekim ayında yalnızca 14 milyar USD’yi (100 milyar yuan) geçtiğini belirtti. Sonuçlar ideal olmadığını belirten Xie, "kullanım düşük ve oldukça hareketsiz" dedi.