Çin Merkez Bankası Yan Kuruluşları, SWIFT ile Ortak Bir Ekip Kurdu

SWIFT, Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) dijital para araştırma enstitüsü ile birlikte Çin'de bir finans ağ geçidi şirketi kurduklarını duyurdu.

Finance Gateway Information Service Limited adlı yeni kuruluş, ticari kayıtlarına göre, 16 Ocak'ta 10 milyon euro (12 milyon dolar) şirket sermayesi ile Pekin'de tescil edildi.

Fakat bu aşamada, bu ortaklığın kapsamı tam olarak belli değil çünkü kayıtlar dışında halka açık çok az bilgi var. Kayıtlara göre, Huang Meilun adlı bir kişi, yeni firmanın yasal temsilcisi olarak görev yapıyor ve toplamda beş yönetim kurulu üyesi bulunuyor.

China Daily'de paylaşılan bir rapora göre, bu ortaklık, SWIFT'in Çin yuanının uluslararasılaşmasını daha aktif bir şekilde desteklemek amacıyla Çin'de tamamen yabancı sermayeli bir işletme kurmasından bir yıldan fazla bir süre sonra gerçekleşti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin, yakın zamanda Shenzhen ve Suzhou'da merkez bankası dijital para biriminin şehir genelinde birkaç testini gerçekleştirdi. Toplamda 20.000'den fazla yerde harcayabilmeleri için yerel vatandaşlara yaklaşık 10 milyon dolar değerinde dijital yuan verilmişti.