DigiByte (DGB)-banner-imageKoin İncelemeleri

DigiByte (DGB)

Projenin Adı: DigiByte

Projenin Belirteci: DGB

Projenin İnternet Sitesi: Digibyte Resmi Websitesi

Projenin Twitter Adresi: Digibyte Twitter Hesabı

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz


A.DigiByte Nedir?

DigiByte, 10 Ocak 2014’te kurulmuş merkeziyetsiz bir blokzincir projesidir. Merkezi bir yönetim olmadığı için izin gerektirmemektedir. DigiByte blokzinciri, üzerinde değişime izin vermemekte ve geri dönülemez bir yapıdadır. DigiByte blokzinciri açık kaynaklı bir yapıdadır. DigiByte, Bitcoin’in en önemli deyimlerinden biri olan “Do not trust, verify” diğer bir ifade ile, “Güvenme, doğrula” ilkesi ile hareket etmektedir. Bu sebeple blokzincir üzerindeki alım satımı ve gönderimi gerçekleştirilen hiçbir varlığa güvenilmemesi gerektiğini ve doğrulanması gerektiğini ilke edinmiştir. 2014 yılında DigiByte’ın lansmanı yapıldığında diğer tüm Proof of Work (İş İspatı) blokzincirleriyle karşılaştırıldığında 60 saniyelik blok süresi ile devrimci bir proje olarak kabul görmüştür.


B.DigiByte Neler Sunmaktadır?

DigiByte, hız, güvenlik ve ölçeklenebilirliğe odaklanmıştır. Daha hızlı, daha güvenli ve daha geleceğe yönelik bir proje olma amacı gütmektedir. DigiByte, Odocrypt algoritmasını kullanarak geleceğe yönelik tehlikelerden korunmak amacı ile güvenlik alanında en yüksek teknolojilerden birini sunmaktadır. Bu polimorfik madencilik algoritması, ASIC (Application-Spesific Integrated Circuit) baskınlığını önlemek ve FPGA madenciliğinin kullanımını teşvik etmek için her 10 günde bir kendini yeniden yazar. (FPGA madenciliği, düşük güç tüketiminde yüksek hash oranlı güç sağlayabilen yeni nesil FPGA çiplerini kullanmaktadır. Olağanüstü özellikleri nedeniyle FPGA madenciliğinin çok yakında ASIC madenciliğini geçeceği öne sürülmektedir.)

Bu sayede gelecekteki algoritmalar, DigiByte ağında maksimum güvenliği sağlamak için gerektiğinde sürekli olarak değiştirilecek ve aynı zamanda DigiByte blokzincirinin merkeziyetsiz, dağıtık yapısını koruyacaktır.

DigiByte işlemci gücündeki artışlara ve azalışlara rağmen, blok oluşturma zamanlamasındaki istikrarı sağlamak için DigiShield ile çalışmaktadır. DigiShield, Dogecoin ve ZCash gibi onlarca saygın blokzincir projesinde kullanılmaktadır. DigiShield, birden fazla madencilik mutabakatının arasında istikrarlı blok zamanlarına ve algoritmalar arasında eşit bir blok madenciliği dağılımına izin verirken, aynı zamanda ağa önemli bir sayıda madencilik girişi ya da çıkışı yaşandığında madencilik hakimiyetini önlemektedir. Bu da ağdaki dağıtıklığı ve merkeziyetsizliği korumaktadır.


C.DigiByte Teknolojisi

DigiByte başlangıçta bağımsız bir blokzincir ve benzersiz bir Genesis Bloğu oluşturmak için Litecoin kod tabanını kullanmıştır. Pek çok fikir ayrılığı ve çatallanma süreci içerisine giren DigiByte, bu süreçlerinden hiçbirinden bir çatallanma ile ayrılmamış ve ağda tam bir fikir birliği oluşmuştur. Bu sayede DigiByte ağı sorunsuz bir şekilde yükseltilmiştir.

DigiByte, diğer birçok blokzincir projesinden önemli ölçüde daha hızlı blok zamanlarına sahiptir. DigiByte ayrıca bu ölçeklendirme özelliği sayesinde birçok problemle karşılaşmış ancak hepsinin üstesinden gelmiştir. DigiByte, 2017 yılında bir yumuşak çatallanma mutabakatı yoluyla Segwit protokolünü benimsemiştir. Bu yükseltmeyi Litecoin ve Bitcoin gibi blokzincirlerden önce yapan ilk büyük proje olmuştur.


D.DigiByte Ekip ve Şirket

DigiByte, Bitcoin'in tespit edilen birçok eksikliğine hitap eden bir blokzinciri oluşturmak isteyen Jared Tate tarafından ortaya çıkarılmıştır. Jared Tate 2012 yılından beri Bitcoin ile ilgilenmektedir. 2013 yılı sonbaharında, Bitcoin çekirdek protokolünde birkaç iyileştirme yapmaya karar vermiştir. Bu iyileştirmeler sonucunda 10 Ocak 2014 yılında DigiByte ortaya çıkmıştır. Jared Tate, 2020 yılı mayıs ayında görevinden geçici olarak emekliliğe ayrıldığını duyurmadan önce “DigiMan” olarak tanınmaktadır. Tate geçici emekliliğini eylül ayında sonlandırarak görevine tekrar dönmüş ve DigiByte’ın gelişimine katkı sunmaya devam etmektedir. DigiByte’ın operasyonları yalnızca geliştiricilere değil, aynı zamanda projenin korunmasını denetlemekle görevli gönüllü bir kuruluş olan DigiByte Vakfı'na bağlıdır. Üçüncü bir gönüllü grubu olan DigiByte Awareness Team (DigiByte Farkındalık Ekibi), pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinden sorumludur.

DigiByte Foundation

DigiByte Vakfı kar amacı gütmeden çalışan ve gönüllülük esası ile yönetilen bir kuruluştur. DigiByte Vakfı’nın yönetim kurulu ve üyeleri herhangi bir ücret almamaktadır. DigiByte Vakfı, DigiByte’a tamamen bağlı değildir. DigiByte Vakfı kendilerini topluluğun diğer paydaşları gibi sınıflandırmakta ve DigiByte’la olacak herhangi bir merkezi uzantılık halini, karşı çıktıkları ve inanmadıkları merkezi yapıya ve tüm merkeziyetsizlik ideallerine aykırı bulmaktadırlar.

DigiByte Vakfı'nın temel amacı, DigiByte Blokzincirini ve kullanıcılarını tanıtmak ve desteklemek, DigiByte blokzincirinin ve genel olarak merkeziyetsizlik yapısının geliştirilmesini ve dünya çapında benimsenmesini teşvik etmektir. DigiByte’a göre bu, sürdürülebilir bir merkezi olmayan dünyanın kurulması ve devam etmesi için gereklidir. DigiByte Vakfı'nın vizyonu, toplumu güçlendirmek ve dünyayı merkezi yapıdan uzaklaştırmaktır. Bu, tüm DigiByte topluluğunu desteklemek ve genel anlamda blokzincir topluluğu için bir öncü konumunda olmak anlamına gelmektedir. DigiByte Vakfı bunu yaparak, DigiByte'ı sosyal, politik ve ekonomik ortamlarda uygulanabilecek merkezi olmayan çözümler yaratmada bir önder konumuna getirecektir. DigiByte Vakfı'nın ve onu destekleyen herkesin kabul ettiği temel değerler şunlardır: Merkeziyetsizlik, kapsayıcılık, izin gerektirmemek, bütünlük, şeffaflık, açıklık, ve fikir birliği. Vakıf DigiByte ekosistemini sosyal yardım, farkındalık ve eğitim gibi alanlarda geliştirmektedir.


E.DigiByte Dijital Varlık Ekonomisi

DigiByte’ın yerel koini DGB’dir. DigiByte, ICO (Koinin İlk İhracı) yöntemini tercih etmemiştir ancak oldukça şeffaf ve adil bir şekilde planlanarak çıkışı gerçekleştirilmiştir. DigiByte ayrıca blok ödüllerinin içerisinden kurucu payı almamaktadır. DigiByte, 2035 yılına kadar tamamen çıkarılacak olan maksimum 21 Milyar DigiByte arzına sahiptir. DigiByte sahip olduğu işlemci gücü (Hash Rate) ile rakip blokzincirleri arasında lider konumdadır. İşlemci gücünün yüksek olması da ağ için daha fazla güvenlik sağlamakta ve blokzincirde gerçekleşecek sahte işlemleri ve saldırıları önlemektedir.


F.DigiByte İşbirlikleri

2018'in ortalarına geldiğimizde DigiByte, Android ve iOS uygulamalarını sırasıyla Google Play Store ve Apple App Store'da piyasaya sürmüştür. Bu uygulamalar, kullanıcıların tüm DigiByte blokzincirini tam olarak indirmesine gerek kalmadan DigiByte'larını yanlarında kolayca taşımalarına olanak tanıyan sınıfının en iyisi uygulamalarıdır. Uygulamalar, şimdiye kadar tamamlanan 50'den fazla dil ile küresel olarak benimsenmesi için, geniş çeviri desteğine odaklanmıştır. Bu uygulamalar, topluluk tarafından yürütülen bir tasarım yarışmasının sonucu olarak uygulanan benzersiz, şık ve son derece parlak bir arayüze sahip olup, tam donanımlı bir haldedir. Android'in eski sürümleri için desteğe de öncelik verilmiştir. Böylece uygulamaya, gelişmekte olan ve maddi açıdan yoksul ülkelerde yaygın olarak kullanılan daha düşük maliyetli donanımlar tarafından erişilebilir ve yüklenebilir haldedir. Bu, uygulamayı kendi ana dillerinde çalıştırabilen kullanıcılar ile küresel erişim sağlamaktadır. DigiByte mobil uygulamaları, Digi-ID gibi ek teknolojiler eklenerek geliştirilmeye devam edilmektedir.

DigiAssets

DigiByte, DigiAssets platformuyla DigiByte blokzincirinde "Dijital Varlıklar" oluşturma özelliği getirmektedir. Bu varlıklar, hem değiştirilebilir hem de değiştirilemez tokenler, krediler, hisseler, etkinlik biletleri, ticaret kartları, tapular, seyahat biletleri ya da daha fazlası olabilmektedir. DigiByte'ın geniş çeviri vizyonuyla oluşturduğu her dili destekleyen uygulaması sayesinde, DigiAssets'i hem gelişmekte olan hem de yoksullaşmış ülkeler olmak üzere çeşitli pazarlarda gerçek anlamda küresel bir kitleye ulaştırmaktadır. Dünya çapındaki kullanıcılar, cep telefonlarından DigiByte blokzincirinin güvenliği ve zincir üstü ölçeklenebilirliği ile desteklenen bir “DigiAsset” (oluşturulan dijital varlıklar) oluşturabilmektedir. DigiAssets, DigiByte blokzincirinde doğrulanarak onları değiştirilemez, taklit edilemez ve şeffaf bir hale getirmektedir. Bu DigiAsset’ler daha sonra dünyanın her yerindeki kullanıcılar tarafından kolayca takas edilebilir, gönderilebilir veya alınabilir.


G.DigiByte Değerlendirme

DigiByte yalnızca bir kripto para birimi olarak kullanılmakla sınırlı olmayan, diğer Proof of Work (İş İspatı) blokzincirleri ile karşılaştığında üstünlük sağlayan, çok işlevli ve çok amaçlı bir blokzincir projesidir. Projenin kurucusu olan Jared Tate’in de projenin ismini koyarken belirttiği, koin uzantısını kullanmamasının sebebi tamamen bir kripto para projesi olarak algılanmaması ve bir blokzincir teknolojisi olduğunu öne çıkarmak istemesidir. DigiByte ayrıca, vizyonu ile gelişmiş ya da gelişmemiş bölge olarak ülkeleri ayırıp hizmet vermek yerine, topluluk ya da bölge ayırmaksızın tüm dünyaya hizmet vermeyi amaç edindiğini belirmektedir. Bu açıdan incelendiğinde benzer blokzincir projelerinden daha üstün özelliklere sahip olan DigiByte’ın belirttiği vizyonu doğrultusunda ilerlemesi halinde blokzincir alanında oldukça önemli bir konuma ulaşmasının uzun zaman almayacağını söyleyebiliriz.