Dijital Euro ve Avrupa Finansal Altyapısının Geleceği

İspanya merkez bankası Banco de España, dijital euro adlı merkez bankası dijital para birimi (CBDC)’nin yapısını ve kullanımını anlatan bir belge yayınladı. Belgeye göre, nakit para dijital ekonomi ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Rapora göre dijital euro, euro bölgesi içinde evrensel bir ödeme aracı olarak hizmet verebilir, finansal işlemlerde elektronik ödemeleri daha verimli ve kullanıcı dostu hale getirebilir.

Raporla özellikle dijital euro'nun kamusal ve Avrupa altyapısına dayalı olarak tasarlandığı belirtiliyor. Bu stratejik hamle sadece Avrupa finansal sistemini güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda yabancı alternatiflere karşı daha fazla bağımsızlık sağlayacak, finansal direnç ve öz yeterliliğin temelini oluşturacaktır. Belgede ayrıca dijital euro'nun "çevrimdışı" ve "çevrimiçi" olmak üzere iki modda kullanılma olasılığı vurgulanmaktadır. Gizlilik düzeyi ise kullanım moduna bağlı değiştirilebilecek. Çevrimiçi senaryoda ise kullanıcı deneyimi günümüz elektronik ödeme uygulamalarıyla uyumlu olacaktır.

Belge ayrıca, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan Eurosystem'in altyapı sağlayıcısı olmasına rağmen, çevrimiçi işlemlerde bireysel kullanıcı verilerine erişim hakkının olmadığını ve bu verilerin yalnızca finansal kurumlarına görünür olduğunu belirtmektedir. 18 Ekim'de başlayan dijital euro projesinin hazırlık aşamasının iki yılın üzerinde süreceği ve dijital para birimi için kuralların ve olası ihraççıların seçilmesine odaklanacağı bekleniyor.