Dijital Yuan’ın Gerçek Dünya Testleri, Çin’in Mobil Ödeme Devlerini Nasıl Sekteye Uğratabileceğini Gösteriyor

Son on yıldır, dijital ödeme platformları Alipay ve WeChat Pay, Çin'de mobil ödemelerin en büyük isimleri olarak ortaya çıkıyor. Ülkenin mobil ödeme pazarının %90'ından fazlasını oluşturuyorlar.

Ancak Çin’in çok beklenen merkez bankası dijital para birimi (CBDC) üzerinde yapılan son testler, Dijital Para Birimi / Elektronik Ödeme (DC / EP) olarak adlandırılan yeni sistemin bu ticari ödeme devlerinin iş modellerini sekteye uğratabileceğini gösteriyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin merkez bankası şimdiye kadar şehir çapında, dijital yuan olarak da adlandırılan üç DC / EP testi gerçekleştirdi. İlk test Ekim ayında Shenzhen'de, ardından Aralık'ta Suzhou’da ve Ocak ayında Shenzhen'de üçüncü test yapıldı. Çin Halk Bankası (PBOC) toplamda 250.000 yerel sakinine yaklaşık 8 milyon dolar değerinde 50 milyon dijital yuan dağıttı. Bu testlere 20.000'den fazla alım-satım yapan kişi katıldı.

DC / EP deneme süresi boyunca tutarlı kalan bir özellik, merkez bankası dijital para birimi ödemelerini destekleyen satıcıların herhangi bir işlem ücreti ödemek zorunda kalmamasıdır. PBOC’nin Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü başkanı Mu Changchun’un Kasım ayında yaptığı açıklamada merkez bankası ve ticari bankaların alım-satım yapan kişilerden veya tüketicilerden dijital yuan kullanmak veya dönüştürmek için herhangi bir hizmet ücreti talep etmeyeceğini söyledi.

Bir dükkan sahibi Securities Times'a "Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında, ödemeleri dijital yuan üzerinden alırsam işlem ücreti alınmaz, bu da operasyonel giderlerimizi azaltabilir" dedi.

Alipay veya WeChat Pay ise işlem ücretlerini alarak gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Alipay'i işleten Alibaba's Ant Group'un Ekim ayında yayınladığı rapora göre, 30 Haziran 2020'de sona eren 12 aylık toplam ödeme hacmi 18.2 trilyon dolara ulaştı. 2017, 2018, 2019 ve 2020'nin ilk yarısında “dijital ödeme ve satıcı hizmetlerinden” sırasıyla 5.38 milyar dolar, 6.77 milyar dolar, 7.8 milyar dolar ve 4 milyar dolar gelir elde etti. Ant Group yaptığı bir açıklamada "Öncelikle alım-satım yapan kişilerden, işlem ücretlerini hacmin bir yüzdesine göre talep ederek dijital ödeme hizmetleri gelirleri elde ediyoruz" dedi.

Nitekim, "dijital ödeme ve satıcı hizmetleri" kategorisi, 2017 ve 2018 yıllarında Ant Group'un gelirinin %50'sinden fazlasını oluşturuyordu. Ayrıca Alipay, genellikle çevrimdışı ve çevrimiçi satıcılardan işlem hacimlerinin %0,6 ila %1'i arasında ücret alıyor. Tencent’in WeChat Pay'i de aynı şekilde benzer bir fiyatlandırma yapısına sahiptir. Buna ek olarak, Alipay veya WeChat Pay cüzdan bakiyelerinden banka hesaplarına para çekilmek istenirse, %0,1 para çekme ücreti ödeniyor.