Dock (DOCK)-banner-imageKoin İncelemeleri

Dock (DOCK)

Projenin Adı: Dock Network

Projenin Belirteci: DOCK

Projenin İnternet Sitesi: dock.io

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/docknetwork

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.Dock Network Nedir?

Merkezi platformlar günümüzde sahip oldukları verilerle oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Her sektörden birçok merkezi şirket, kendi sektörlerinde sahip oldukları veri havuzlarıyla öne çıkmayı amaçlamaktadır. Bu veriler, bulundukları sektörün her alanından olabilmektedir. Ancak şirketler genellikle bu verileri paylaşmayı tercih etmemekte ve saklamaktadır.

Dock burada devreye girmektedir. Dock Network’ün amacı, bu temel veri istifleme sorununu çözecek bir protokol ortaya atarak, platformlar arası veri transferini teşvik etmektir. Dock, Ethereum ana ağı sayesinde veri güvenliğini sağlamakta ve uygulamalar arasında veri alışverişini gerçekleştirebilmek için Dock’un yerel tokeni DOCK’tan yararlanmaktadır.


B.Dock Network Neler Sunmaktadır?

Dock Protokolü, veri alışverişini sağlayan merkeziyetsiz bir veri değişim platformudur. Dock, iş konusundaki deneyim, kişisel görüşler ve profesyonel bağlantılar olmak üzere her türlü verinin paylaşılabilir bir şekilde yer almasını amaçlamaktadır. Merkezi kurumlarda kullanıcı verileri tek bir kurumda bulunmakta bu da verilere erişme konusunda birçok yeni sektör girişiminin önünü kesmektedir. Şirketler, sahip oldukları verileri rakiplerine rekabet avantajı sağlamak için kullanmak istediğinden bu verileri paylaşmamayı tercih etmektedirler.

Dock Network bu konuda verileri belirli bir sınıflandırmaya tabi tutarak şirketler için bu sorunu çözmeyi amaçlamaktadır. Dock Network sunduğu teknoloji ile verilerin Dock Network platformunda eşit bir şekilde paylaşımını sağlamaktadır. Ethereum blokzincir teknolojisini kullanan Dock Network, kullanıcılarına blokzincir vasıtasıyla verilerin kontrolünü ve güvenliğini de sağlamaktadır.

Dock Network platformuna herkes katılabilmekte ve verilerini ağda bulunan uygulamalara kolayca taşıyabilmektedir. Kullanıcıların mevcut çalışma durumları, iş tecrübeleri ve görüşmeleri sürekli güncellenecek şekilde uygulamalarda yer alacaktır. Bu şekilde her platform için ayrı bir güncelleme ihtiyacı bulunmamaktadır. Kullanıcılar imzalanmış ve doğrulanmış verilerini nerede, hangi uygulamalarda paylaşacağını seçecek ve kendi verisini kendisi kontrol edecektir.


C.Dock Network Teknolojisi

Dock Network, verileri Chainpoint adı verilen blokzincirlere bağlamak için açık kaynaklı kod standardını kullanmaktadır. Chainpoint, verileri Bitcoin blokzincirine bağlamak için kullanılan küresel bir ağdır. Chainpoint, başlangıçta yalnızca verileri tek bir zincire, yani Bitcoin blokzincirine bağlamak için geliştirilmiştir. Dock, yalnızca veri formatlarının güncellemelerini tek bir blokzincire sabitlemeyi ve bunu tek bir bloğa dahil etmeyi değil, ek olarak güncellemenin belirli bir blok zamanında oluşturulduğunu kanıtlamayı mümkün kılan, değiştirilmiş bir Chainpoint özelliği kullanmaktadır.

Kullanıcı, uygulama ile yapılan karşılıklı sözleşmede uygulama ile veri paylaşan tek taraftır. Verilerin en son güncellemesinin gerçekte ne olduğunu bilen tek taraf da kullanıcıdır. Uygulama, kullanıcının paylaşmak istediği veriye bağlı olarak yalnızca en son verilerin ne olduğunu görebilmektedir. Burada önemli olan şifrelenmiş verileri alan uygulamanın, zincir üzerinde halka açık olarak izlenen en son sürümü aldığını bilmesidir. Daha sonra uygulama bu veriyi özgürce kullanabilir. Verileri bir uygulama ile paylaştıktan sonra, kullanıcı uygulamanın verileri üçüncü şahıslarla paylaşıp paylaşmayacağını kontrol edememektedir.

Dock Network tüm bu teknolojisini çalıştırmak için Ethereum ana ağını tercih etmiştir. Bu tercihin birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler:

Ethereum’un güçlü bir ekosisteme ve etkili bir ağa sahip olması,

Ölçeklendirme açısından en verimli ağlardan biri olması,

Akıllı sözleşme ve uygulamaların ağa kolay bir şekilde entegre edilebilmesi,

ERC-20 standartları ile cüzdanlar ve borsalar ile kolay bir entegrasyona sahip olmasıdır.

Dock akıllı sözleşmesinin ve protokolünün Ethereum ana ağına bağlı olarak çalıştığından ve bu tercihin sebeplerinden bahsetmiştik. Ethereum ana ağında bulunan akıllı sözleşmeler, sözleşmelerin çalışması için gerekli olan “Gas” ihtiyacını ETH ile karşılamaktadır. Dock Network protokolünü kullanmak için ise hem kullanıcıların hem de ağa yerleştirilen uygulamaların Ethereum ve DOCK tokenlarına ihtiyacı bulunmaktadır. Akıllı sözleşmelerin işlenmesi ve gerçekleşen işlemlerin gönderilmesi gibi sebeplerle uygulamalar için her iki token da önemlidir. Kullanıcılar için ise, son verilerinin anlık görüntülerini gönderebilmeleri için yine her ikisine de ihtiyacı bulunmaktadır.


D.Dock Network Ekip ve Şirket

Dock Network, sektörün tecrübeli isimlerden oluşan bir grup kurucu tarafından yönetilmektedir. Mevcut CEO Nick Lambert, 2011’den beri MidSafe’in COO’su olarak blokzincir alanında görev almaktadır. Nick Lambert ayrıca daha önce branded.me isimli milyonlarca kullanıcıya ulaşan bir profesyonel ağ ekosisteminin kurucusudur. Dock Network’ün kurucularından biri olan Elina Cadouri, veri ağı girişimlerinde görev almıştır. Elina Cadouri de binlerce girişimin yer aldığı bir platform olan Outsource.com’un kurucu ortaklığını yapmıştır. Geliştirici ekibin başında ise Lovesh Harchandani vardır. Harchandani, daha önce Hyperledger ve Sovrin gibi projelerde görev almış, doğrulanabilir kimlik bilgileri alanında uzmandır. Dock Network geliştirme ekibinde ek olarak, Andrew Dirksen ve Sam Hellawell yazılımcı, Soyoung Park proje müdürü ve Todd Scheuring de tasarımcı olarak görev almaktadır.


E.Dock Network Dijital Varlık Ekonomisi

Dock Network’ün yerel tokenı DOCK’tur. DOCK veri değişim platformunda alışverişi gerçekleştirmek için değişim aracı olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında DOCK, platformdaki her türlü geliştirme ve değişikliklerde öneri sunma ve oylama hakkı sağlamaktadır. Tüm DOCK token sahipleri sunulan öneriler hakkında oy kullanarak katkıda bulunabilir. ERC-20 tabanlı olarak işlem gören DOCK token, 2018 yılında ICO olarak satışa sunulmuştur.

ICO sırasında çıkış fiyatı 1 DOCK=0.0670 USD olarak belirlenmiştir. Satılan tokenların %50’si 4 ay kilitli kalacak şekilde satışı gerçekleştirilmiştir. Toplam token sayısı ise 1.000.000.000 DOCK’tur.


F.Dock Network İşbirlikleri

Dock Network, geliştiricilere blokzincirinde standartlara uygun, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli kimlik bilgilerini yayımlamak ve doğrulamak amacı ile uygulamalar oluşturmak için altyapı ve araçlar sağlamaktadır. Bu uygulamaların her biri Dock Network ile işbirliği halinde çalışmaktadır.

Bu uygulamalardan bazıları şu şekildedir:

Certs

Certs, Dock Network’ün teknolojisi kullanılarak kimlik bilgilerinin ne kadar kolay verilebileceğini, yönetilebileceğini, paylaşılabileceğini ve doğrulanabileceğini gösteren referans web uygulamasıdır. Farklı sektörlerde ve kullanım örneklerinde esnek bir şekilde çalışmak üzere tasarlanan Certs, Dock’un blokzinciri teknolojisinden ve W3C uyumlu, birlikte çalışabilir SDK'inden yararlanmaktadır. Bu, veri paylaşımını yapan kurumun varlığını sonlandırsa bile kimlik bilgilerinin doğrulanabilir olmaya devam etmesini sağlamakta ve bu dijital kayıtların diğer sistemlerle kolayca entegre olmasına izin vermektedir.

W3C Verifier

W3C, web'de açık standartlar geliştiren uluslararası bir topluluktur. W3C, güvenli, gizliliğe dayalı ve kriptografik olarak doğrulanmış kimlik bilgilerini ifade etmek için bir format oluşturmaktadır. W3C standart kimlik bilgileri Dock aracılığıyla transfer edilebilmektedir. W3C doğrulayıcısı açık kaynaklıdır, kullanımı ücretsizdir ve herkesin kullanımına açıktır.

investFeed

Dock network ek olarak sosyal ağlarla da işbirliğine gitmektedir. InvestFeed bunlardan biridir. InvestFeed, kripto topluluğu için bir sosyal ağ platformu konumundadır. Platformda profiller oluşturduktan sonra kullanıcılara, alım satım yapanlara ve yatırımcılara yardımcı olan ve kaliteli içeriği paylaşma ve ödüllendirme olanağı sağlayan değerli hizmetlere ve özelliklere erişim hakkı verilmektedir. Bunun dışında Remote.com, Indorse.io, Experty, SpringRole, Canya gibi birçok işbirliği de bulunmaktadır.


G.Dock Network Değerlendirme

Dock Network sağladığı teknoloji ve sunduğu hizmet açısından kripto para ekosisteminde önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Günümüzde doğru veriye, doğru anda sahip olmak büyük bir rekabet avantajı sağlamaktadır. Hem şirketler hem de kullanıcılar için ise bu veri alışverişlerini gerçekleştirmek oldukça zor bir süreçtir. Dock Network, bu amaçla geliştirdiği doğrulanabilir kimlik bilgileri ve verileri paylaşma ağı sayesinde büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Kullanıcıların verilerini her platformda ayrı ayrı güncellemesini gerektirmeyen bu ağda ayrıca, birçok altyapı ve destek aracı yer almaktadır. Ağda gerçekleşen veri alışverişleri ödemelerinde ise Dock Network’ün yerel tokeni olan DOCK kullanılmaktadır. Bu da DOCK tokeninin ağdaki önemini ortaya koymaktadır. Veri ve veri alışverişinin hem şirketler hem de bireyler için öneminin her geçen gün arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Veri transferinin ve doğrulanabilir kimlik bilgisi paylaşımının her geçen gün farklı sektörlere adapte olacağını ön görürsek, Dock Network’ün ve yerel tokeni olan DOCK’un önemi daha fazla ortaya çıkmaktadır.