Dogecoin (DOGE)-banner-imageKoin İncelemeleri

Dogecoin (DOGE)

Projenin Adı: Dogecoin

Projenin Belirteci: DOGE

Projenin İnternet Sitesi: dogecoin.com

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/dogecoin

Projenin İzahname Adresi: İzahnameye buradan ulaşabilirsiniz.


A.Dogecoin Nedir?

Dogecoin (DOGE), eşten eşe işlem görebilen ve açık kaynak kodlu bir kripto paradır. Sosyal medya mecralarında oldukça meşhur olan “doge” esprisinden ilham alınarak dönemin kripto para patlamasıyla dalga geçmek amacıyla Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından 2013 yılının Aralık ayında piyasa sürülmüştür. İnternet esprisinde bulunan Shiba Uni köpeğini kendisine simge olarak seçen Dogecoin, Bitcoin’in “eğlenceli” bir versiyonu olarak kendini tanıtmış ve Reddit ve Twitter gibi mecralarda sadık bir takipçi topluluğu edinmiştir. Sadık topluluğu ve giderek artan popülaritesi Dogecoin’i piyasa değeri en büyük elli kripto para arasında sokmayı başarmıştır. Aynı zamanda bağış ve çeşitli hayır işleri için de kullanılmasıyla kripto ekosisteminde oldukça sempati uyandırmıştır.

Dogeküçük.jpg

Espriye konu olan Shiba Uni köpeğinin fotoğrafı. Genelde arka planında Comic Sans fontuyla kasıtlı olarak kötü bir İngilizceyle yazılmış bir çeşit iç monolog bulunur.


B.Dogecoin Neler Sunmaktadır?

Dogecoin alım-satım işlemlerinde kullanılabilen ve saklanabilen bir kripto paradır. Çıkışı itibarıyla yaygın olarak Twitter, Reddit gibi platformlarda bahşiş vermek amacıyla kullanılmaktadır ve zaman içerisinde internet içerikleri oluşturanlara bahşiş vermek için en yaygın yöntemlerden birisi hâline gelmiştir. Dogecoin 0,01 dolara kadar düşen işlem ücretleriyle özellikle ilk dönemlerdeki rakiplerine göre ucuz bir alternatif olmuştur. Aynı zamanda işlem gerçekleştirme süreçlerinin hızlı oluşu ve kullanım kolaylığı da çıktığı dönemde yaygınlığını epey artırmıştır.

Aslında Bitcoin ve kripto para evrenine yabancı olanların bu ekosistemin kompleks görünüşünden çekinmelerini önlemek amacıyla bu şekilde basit görünümlü ve eğlenceli bir yola gidilmiştir. Dolayısıyla insanları kripto ekosistemiyle tanıştırmak konusunda mühim bir role sahiptir. Topluluğu da birçok içerikle blokzincir teknolojisi konusunda çevreyi eğitici bir misyon üstlenmiştir. Kendisine Shibe adını veren takipçileri farklı dönemlerde çeşitli faydalı amaçlar için bağış toplamıştır.

Shibe topluluğunun 2014 yılında Jamaika Kızak Takımı’nın Soçi Kış Olimpiyatları’na katılabilmesi için topladığı 50 bin dolar ve 22 Mart 2014 günü Dünya Su Günü kapsamında Kenya’nın Tana Vadisi’nde temiz su kuyuları açtırmak için topladığı 30 bin dolar bunlara örnektir. Hatta topluluk 2014 yılında Dogewallet olarak bilinen bir Dogecoin cüzdanı uygulaması siber saldırıya uğradıktan çalınan ve o zamanki değeri 12 bin dolar olan 21 milyon DOGE’un sahiplerinin zararlarını karşılamak için 13 bin dolarlık bir bağış toplamıştır. Dogecoin topluluğunun projeye dair gelişmelerde ve fiyatların belirlenmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Genel fiyat grafiğine baktığımızda DOGE’un kripto piyasasındaki patlamalardan ve çeşitli ünlülerin DOGE hakkındaki yorumlarından ciddi miktarda etkilendiğini görmekteyiz.

Dogecoin’e hayranlığını sık sık belirten ve hatta Twitter profil açıklamasına bir dönem “Dogecoin Eski CEO’su” yazan Elon Musk gibi ünlüler tanınırlığını artırmıştır. 2019 Nisan ayının başında Dogecoin Twitter hesabının yapmış olduğu esprili bir ankette kendisinin Vitalik Buterin gibi isimleri geçerek Dogecoin’in gelecek CEO’su olarak seçilmesinin ardından Musk’ın kendisi de Dogecein’in kendisinin favori kripto parası olduğunu belirtmiştir ve ardından Dogecoin’i öven başka tweetler de atmıştır. Eski bir CIA çalışanı olarak kamuya sızdırdığı çok gizli bilgilerle tanınan Edward Snowden’in “One word: Bitcoin” (Tek kelime: Bitcoin) tweetinin üstüne attığı “One word: Doge” tweetiyle de Musk, Dogecoin ve topluluğuna desteğini açıklamıştır.


C.Dogecoin Teknolojisi

Dogecoin, Luckycoin üstüne kurulmuştur ve o da Litecoin temelinde inşa edilmiştir. Dolayısıyla Proof of Work sistemiyle çalışmaktadır. Litecoin üzerine inşa edildiği için onun scrypt teknolojisine sahiptir. Bu sebeple madenciler SHA-256 bitcoin çıkartma ekipmanlarını kullanamamaktadır, bunun yerine FPGA veya ASIC kullanmaları gerekmektedir. İlk dönemlerinde ağın işlemci gücü 150 TH/s (TeraHash / Saniye) olmakla birlikte bu sayı işlemci gücü 170 TH/s olan Litecoin’in hemen altında olmuştur. Bu sebeple LTC çıkartan madenciler birleşik madencilik (merged mining) yoluyla aynı zamanda DOGE da çıkartabilmiş ve kârlarını artırabilmiştir. Benzer teşvik bugün de sürmektedir. İki blokzincirin birbirinin işine kendi işiymiş gibi güvenerek bloklarını kabul ettiği bu birleşik madencilik algoritması Auxilary Proof of Work (yardımcı iş ispatı) olarak bilinmektedir.

Doge bloklarını doğrulayanlara 10.000 DOGE değerinde ödül verilmektedir. Ve bu her dakika gerçekleşmektedir. Bu açıdan Bitcoin veya üstüne inşa edildiği Litecoin’den daha hızlı bir mekanizma sunmaktadır. Her ne kadar Litecoin’e yapılan güncellemelerden faydalanabiliyor olsa da 2015 yılından beri ciddi bir güncelleme getirmemiştir. Ancak topluluk bu koinin Ethereum zincirine geçişi konusunda isteğini uzunca bir süredir çok sayıda mecrada dile getirmektedir.


D.Dogecoin Ekip ve Şirket Yapısı

Dogecoin IBM’de yazılımcılık yapan Billy Markus ve Adobe yazılım mühendisi Jackson Palmer tarafından 2013 yılında kurulmuştur ve resmi sayfası olan Dogecoin.com 6 Aralık 2013’te faaliyete geçmiştir. Markus Dogeceoin.com’u oluşturmuş, Palmer ise Luckycoin ve Litecoin’i inceleyerek Dogeceoin’in protokolünü tasarlamıştır.


E.Dogecoin’in Dijital Varlık Ekonomisi

Dogecoin (DOGE), Bitcoin ve diğer birçok kripto para gibi deflasyonist değil enflasyonisttir, yani arzı belirli bir limitle sınırlandırılmış olan Bitcoin gibi kripto paraların aksine maksimum limiti yoktur, madencilik yoluyla çıkartıldıkça arzı daima artmaktadır.

Bu yazının ele alındığı tarihte piyasada 128.094.794.875 dolaşımda bulunmaktadır ve piyasa değeri 1.120.927.565 dolara ulaşmaktadır. Dogecoin ağının mevcut işlemci gücüyle günde 174,1 DOGE çıkartılabilmektedir.


F.Dogecoin’in İş birlikleri

Dogecoin’in piyasadaki yüksek miktarı, Dogecoin’i destekleyen cüzdanların çıkışını da beraberinde getirmiştir. İkisi yazılım temelli ve biri de çevrimiçi olmak üzere üç popüler Dogecoin cüzdanı bulunmaktadır. Bunlar Dogecoin Core, Multidoge ve Dogechaindir.

Dogecoin Core: Bu cüzdanda bütün Dogecoin blokzinciri bulunmaktadır. Cüzdanı kullandığınız takdirde bilgisayarınız bir Dogecoin doğrulayıcısı olmaktadır.

MultiDoge: Bu hafif bir cüzdandır. Yani bilgisayarınızın doğrulayıcısı olmasını gerektirmemektedir, yalnızca DOGE kullanabilecek kadar bilgi saklamaktadır.

Dogechain: Bu uygulama bilgisayarınızda herhangi bir şekilde veri depolamadan Dogecoin blokzincirini kullanmanıza imkân sağlamaktadır.


G.Dogecoin’in Değerlendirmesi

Dogecoin, Litecoin ve Bitcoin gibi temel kripto paralara göre hızlı ve düşük maliyetli işlem yapma olanağı sağlamaktadır. Gerçek bir topluluğu olması açısından kripto evreninde önemli bir örnektir, Reddit ve Twitter gibi mecralar aracılığıyla topluluk hareketleri izlenebilmekte ve bu hareketliliklerin fiyat değişikliklerine etkileri gözlemlenebilmektedir. Bu durum aynı zamanda örneklerle gösterdiğimiz gibi fiyat volatilitesi açısından sorunlar yaratmaktadır.

Sabit bir enflasyona sahip olması itibarıyla itibarî paralara benzemektedir ve bu durum kullanıcıların varlıkları ellerinde tutmak yerine alım-satım yapmaya yönelterek likiditeyi yüksek tutmaktadır. Merkeziyetsiz yapısı önemli bir avantaj olarak görülmektedir. Kripto dünyasına giriş yapanlar için popüler bir tercih hâline gelmiştir.