Doğu Karayip Merkez Bankası, CBDC’sini Hayata Geçirdiğini Duyurdu

Saint Christopher (St. Kitts) ve Nevis ülkesinde bulunan Doğu Karayip Merkez Bankası (ECCB), dün (31 Mart Çarşamba günü), merkez bankası dijital para birimini (CBDC) duyurdu. Uluslararası Ödemeler Bankası başkanı yaptığı açıklamada, doğru şekilde uygulanırsa, CBDC'lerin ödemeler sektöründeki uzun süredir devam eden sorunların azaltılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

ECCB'nin CBDC’si olan DCash'inin piyasaya sürülmesi, bir parasal birlik içindeki merkez bankasının CBDC ile hayata geçirilmesinin ilk örneğidir. Parasal birlik, iki veya daha fazla ülke arasında aynı para birimini korumak veya döviz fiyatlarını benzer tutmak için yapılan bir anlaşmadır. Dünyada pek çok parasal birlik örneği bulunmaktadır. Örneğin, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında türk lirasının kullanılması gibi. Doğu Karayip Para Birliği (ECCU), Karayipler'de sekiz ulustan oluşmaktadır ancak DCash yalnızca bunların dördünde kullanılabilecektir.

ECCB, DCash'ın altyapısını ve işleyişini yönetmek için fintech firması Bitt ile ortaklık kurduğunu da dile getirdi. CBDC, DCash Merchant App ile tüketici, e-ticaret, işletmeler arası ve dahili nakit yönetimi için kullanılabilir. Merkez bankası, ortaklık ile ilgili şunları söyledi:

“ECCB, Doğu Karayip Para Birliği halkı adına finansal katılımı, rekabet gücünü ve esnekliği artırmak amacıyla EC para biriminin bu dijital versiyonunu geliştirmek için iki yıldan fazla bir süredir Bitt Inc ile ortaklaşa çalışıyor.”


Hatırlatma: Rusya, Çin ve Japonya gibi ülkelerde merkez bankası dijital para birimini (CBDC) test ediyor. Bugüne kadar sadece bir merkez bankası, Bahamalar Merkez Bankası, Kum Doları olan CBDC’yi hayata geçirdi.