Elon Musk, Madenciler %50 Temiz Enerji Kullanımını Onayladığında Tesla'nın Bitcoin Ödemelerine Devam Edeceğini Söyledi

Tesla CEO'su Elon Musk, “pozitif gelecek eğilimi olan madenciler tarafından makul (yaklaşık %50) temiz enerji kullanımının teyidi” mümkün olduğunda, elektrikli otomobil şirketinin ödemeler için Bitcoin'i tekrar kabul etmeye başlayacağını duyurdu.

Bilindiği üzere Tesla, Mart ayında araba ödemelerinde Bitcoin kabul etmeye başlamıştı. Musk, aldığı herhangi bir BTC'nin itibari para birimlerine dönüştürülmeyeceğini ve saklanacağını da doğrulamıştı. Bu haber, şirketin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) 1.5 milyar dolar değerinde Bitcoin satın aldığını beyan etmesinin ardından gelmişti. Ancak bu gelişmeler ardından Tesla, çevresel sorunları gerekçe göstererek Bitcoin'i ödeme seçeneği olarak kabul etmeyi Mayıs ayında askıya aldı. Musk daha sonra madencilikte yenilenebilir enerji kullanımını tartışmak için Kuzey Amerikalı Bitcoin madencileriyle bir araya geld ve madenciler daha sonra Bitcoin Madencilik Konseyi'ni kurdular. Bununla birlikte Musk, Tesla'nın çevresel kaygılar nedeniyle herhangi bir Bitcoin satmadığını doğruladı. Ancak şirket, madencilik sorunları ortaya çıkmadan önce bu yılın ilk çeyreğinde bir miktar Bitcoin’i sattı. Tesla'nın Q1 2021 kazanç duyurusu sırasında, Zachary Kirkhorn, şirketin BTC pozisyonunu %10 oranında azalttığını açıkladı. Musk, o sırada BTC satışının “esas olarak bilançoda nakit tutmaya alternatif olarak Bitcoin likiditesini kanıtlamak” için yapıldığını açıkladı.

Musk'ın Pazar günü attığı tweet, bir haberde belirtilen iddialara yanıt olarak geldi. Sygnia CEO'su Magda Wierzycka, Tesla teknolojisinin Bitcoin piyasasını manipüle ettiğini ve SEC'in onu araştırması gerektiğini iddia etti. Güney Afrikalı milyarder, Musk'ın, Tesla'nın BTC'yi kabul etme sebebinin bilerek Bitcoin’i yükseltip ardından "elindekilerin büyük bir bölümünü satabilmesi” için yaptığına inandığını bildirdi. Ancak Musk iddiaları yalanladı. Tesla'nın neden Bitcoin sattığına dair daha önceki açıklamasını yineleyerek “Bu yanlış” diye tweet attı:

“Tesla, BTC'nin piyasayı hareket ettirmeden kolayca tasfiye edilebileceğini doğrulamak için varlıkların yalnızca ~ %10'unu sattı. Olumlu bir gelecek eğilimi olan madenciler tarafından makul (~%50) temiz enerji kullanımının teyidi olduğunda Tesla, Bitcoin işlemlerine izin vermeye devam edecek.”