Enjin, Polkadot Tabanlı Bir Blokzincir Oluşturmak İçin Yaklaşık 19 Milyon Dolar Topladı

Blokzincir geliştirme firması Enjin, özellikle eşsiz tokenler (NFT'ler) için Polkadot tabanlı bir blokzincir ağı oluşturmak adına 18.9 milyon dolar topladı.

Enjin CTO'su Witek Radomski, Efinity adlı ağın Efinity Token (EFI) adlı kendi tokenine sahip olacağını söyledi. Radomski, finansmanın EFT tokenları satılarak sağlandığını da belirtti. BlockTower, Blockchain.com Ventures, Fenbushi Capital ve Arrington XRP Capital gibi firmaların katıldığı finansman turuna Crypto.com Capital, DFG Group ve Hashed Ventures liderlik etti.

NFT alanında yeni olmayan Enjin, 2017 yılında NFT'ler için Microsoft ve Nike gibi şirketler tarafından kullanılan ERC-1155 standardını oluşturmuştu. Enjin'in operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Bryana Kortendick, Microsoft’un, ERC-1155'i Azure geliştirici topluluğunu katkılarına ve başarılarına dayalı olarak kanıtlanabilir derecede az bulunan, benzersiz NFT rozetleriyle ödüllendirmek için kullandığını belirtti. Nike'ın ise, ERC-1155 standardını kullanarak Ethereum'da ayakkabıların tokenleştirmesi için bir sistemin patentini aldığını söyledi.

Radomski, yaptığı açıklamaların devamında, yeni Efinity blokzincirinin NFT'ler için özel olarak üretileceğini ve Polkadot'ta bir parachain olarak geliştirildiğini söyledi. Efinity'nin Ethereum ve Dapper Labs'ın Flow blokzincirinden nasıl farklı olacağı sorulduğunda ise Efinity'nin kullanıcıların ve geliştiricilerin “iki blokzincirde çarptığı sürtünme noktalarını” çözmeyi amaçladığını söyledi. Ethereum tabanlı NFT'lerle etkileşimde "işlem ücretleri, Eter (ETH) gerekliliği, hesap güvenliği, ayrık uygulamalar, sorunlu çoklu veri güvenliği" gibi sürtüşmelerin mevcut olduğunu söyledi. Flow’un, bu sorunlardan bazılarını ele alırken, blokzinciri kendi kodlama dilleriyle birlikte sıfırdan oluşturdukları için bazı zorluklara neden olabileceğini belirten Radomski, devamında şunları dile getirdi:

“Flow, merkeziyetsiz hale gelmeye yetecek kadar doğrulayıcı çekemezse bazı zorluklarla karşılaşabilir. Ayrıca, geliştiricileri kendi özel dillerini öğrenmeye ikna edecek çetin bir savaşla da karşılaşabilirler. Efinity ve Polkadot'ta, geliştiriciler, köklü bir dil olan Rust'u kullanabilir ve her parachain, tüm Polkadot ağının birleşik güvenliğinden yararlanacaktır.”

“Son olarak, her parachain güçlü bir ağ etkisi yaratan XCMP (Zincirler Arası Mesaj Geçişi) kullanarak diğer parachainlerle kolayca etkileşime girebilir.”

Radomski, Efinity'nin 1. Aşamasının bu yılın sonunda veya 2022'nin başında piyasaya sürülmesinin beklendiğini söyleyerek devam etti:

“Bu noktadan sonra, yükseltmeler ve merkeziyetsiz yönetim yoluyla blokzincire daha planlı bir işlevsellik ekleyerek yol haritamıza devam edeceğiz.”


Parachain Nedir?

Parachainler, Polkadot ekosistemi içinde (hem Polkadot hem de Kusama ağlarında) paralel olarak çalışan çeşitli bireysel katman-1 blokzincirleridir. Merkezi Aktarma Zincirine bağlanan ve bu zincir tarafından güvence altına alınan parachainler, Polkadot'un güvenliğini, ölçeklenebilirliğini, birlikte çalışabilirliğini ve yönetimini paylaşır, ayrıca bunlardan yararlanır.