Ethereum'da Shapella Sonrası Mevcut Görünüm-banner-imageAraştırma

Ethereum'da Shapella Sonrası Mevcut Görünüm

Shapella Geliştirmesi Nedir?

Yıllardır üzerinde çalışılan ve Ethereum ekosisteminin en çok beklenen ağ yükseltmelerinden biri olan Shapella yükseltmesi sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Shapella ismi iki farklı iyileştirme süreci olan Shanghai ve Capella isimlerinin birleşiminden gelmektedir. Shapella yükseltmesi Ethereum'un Proof-of-stake (PoS) ağına geçiş sürecinin bütünüyle tamamlandığına işaret ediyor. Bu güncellemeyle birlikte staking çekim işlemleri yeniden aktif hale getirilmiş oldu. Nitekim söz konusu yükseltmenin ana özelliği Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) 4895 olarak adlandırılıyor ve bu da ağ üzerinde doğrulayıcı staking çekme işlemlerini mümkün kılıyor. Shapella güncellemesiyle birlikte Ether arzının yaklaşık %15'ine tekabül eden 18 milyondan fazla ETH’nin kilidi 2 senenin ardından açılmış oldu. Fiyat manipülasyonunun önüne geçmek için ether tarafı çekim için günlük bir sınır getirdi.

Shapella güncellemesi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ethereum'da Shapella Sonrası Mevcut Görünüm

Shapella güncellemesinin ardından 2020 yılında doğrulayıcı olmak için Ether stake eden kullanıcılar, 12 Nisan 2023 itibarıyla stake ettikleri Ether’lere ve kazandıkları ödüllere erişebilecek. Güncelleme sonrası 17 Nisan 2023 itibarıyla 11.650 adet yeni doğrulayıcı sisteme dahil olmuş oldu. Başka bir deyişle 11.650 yatırımcı doğrulayıcı olmak için Ether stake etti. 6.061 adet doğrulayıcı ise sistemden çıkış yaptı. 2020 yılında doğrulayıcı olmak için Ether stake eden yatırımcılar ödül olarak toplamda 798.300 adet Ether kazanmış oldular.

17.04.2023 tarihli piyasa verilerini baz alarak yaptığımız hesaplamalarda, Shapella güncellemesinden sonra yaklaşık 1 milyon adet Ether sistemden çekilmiş durumda. Bunun yanı sıra Shapella güncellemesi ile beraber doğrulayıcı olmak isteyen kullanıcılar Ether stake edebilir hale geldi. Güncellemeden sonra stake edilen Ether miktarı ise 17.04.2023 tarihi itibarıyla 379.090 adet. Güncellemeden sonra yatırılan ve çekilen Ether miktarları arasındaki fark ise -657.730. Diğer bir ifade ile çekilen Ether miktarı yatırılan Ether miktarından daha fazla.

gorsel 55.PNG