2018 yılında piyasaya sürülen Fantom, kendi mutabakatını kullanarak geliştiricilere merkeziyetsiz finans (DeFi) hizmetleri sağlayan, gelişmiş yönlendirilmiş döngüsel grafik (DAG) teknolojisini kullanan bir akıllı sözleşme platformudur.
DeFi kullanıcıları için çeşitli işlevler sunan ilk DAG tabanlı Katman-1 blokzinciri ve akıllı sözleşme platformu olan Fantom, blokzincirdeki ölçeklenebilirlik ve işlem hızı gibi sorunlara odaklanmaktadır. Yüksek hızlı ve performanslı bir platform olarak Fantom, gelişmekte olan akıllı şehirler için Bilgi Teknolojileri (BT) altyapı omurgası olabileceğine inanmaktadır. Saniyede 300.000 işlem gerçekleştirme hedefi ve birden fazla hizmet sağlayıcısı arasında iletişim kurma yeteneği ile Fantom, büyük miktarda veriyi güvenli bir şekilde depolamanın asıl çözüm olduğuna inandığını belirtmektedir. Bunu da, akıllı şehir veri odaklı akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamaların (DApp’lerin) benimsenmesi için kişiler adına erişilebilir hale getirerek başarmayı ummaktadır.
Fantom (FTM) son 24 saatte %6.55 yükselişle birlikte 8.85 TL’den işlem görüyor. FTM’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi ise son 24 saatte %59 yükselişle birlikte yaklaşık 628 milyon USD olarak görünüyor. Ocak ayının ilk günlerinde Fantom Ecosystem Vault'un lansmanını yapan protokolün Pazarlama Müdürü Simone Pomposi, Fantom ekosistemi için yapılacak bir dizi yükseltmeye işaret etmişti. Bu yükseltmelerden bazıları, Go-Opera'nın profil oluşturma ve Carmen adlı yepyeni bir veri tabanını içeriyor. Bu veri tabanının özelleştirmeye ve daha hızlı kriptografik karmalara izin verdiği öğrenildi. Öte yandan Fantom, Tosca olarak adlandırılan yeni bir sanal makineye sahip olacak ve ana ağ performansını sekiz kat artıracak. Depolama alanının da yaklaşık %98 oranında azaltılacağı belirtiliyor. Fantom’ın yükseltme duyuruları yukarı yönlü ivme kazanmasında etki etmiş olabilir.