Fantom (FTM) Neden Yükseldi? -29.11.2022

2018 yılında piyasaya sürülen Fantom, kendi mutabakatını kullanarak geliştiricilere merkeziyetsiz finans (DeFi) hizmetleri sağlayan, gelişmiş Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) teknolojisini kullanan bir akıllı sözleşme platformudur. DeFi kullanıcıları için çeşitli işlevler sunan ilk DAG tabanlı Katman-1 blokzinciri ve akıllı sözleşme platformu olan Fantom, blokzincirdeki ölçeklenebilirlik ve işlem hızı gibi sorunlara odaklanmaktadır. Yüksek hızlı ve performanslı bir platform olarak Fantom, gelişmekte olan akıllı şehirler için Bilgi Teknolojileri (BT) altyapı omurgası olabileceğine inanmaktadır. Saniyede 300.000 işlem gerçekleştirme hedefi ve birden fazla hizmet sağlayıcısı arasında iletişim kurma yeteneği ile Fantom, büyük miktarda veriyi güvenli bir şekilde depolamanın asıl çözüm olduğuna inandığını belirtmektedir. Bunu da, akıllı şehir veri odaklı akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamaların (DApp’lerin) benimsenmesi için kişiler adına erişilebilir hale getirerek başarmayı ummaktadır.

Fantom ekibi, platformun kamu hizmetleri, akıllı ev sistemleri, sağlık, eğitim, trafik yönetimi, kaynak yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik projeleri dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde kullanılmasını öngörmektedir.

FTM, son 24 saatte %16.79 yükselişle birlikte 4.09 TL’den işlem görüyor. FTM’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi de %216 yükselişle birlikte yaklaşık 194 milyon USD olarak görünüyor. André Cronje, ana projesi olan Fantom blokzinciri finansmanı hakkında ayrıntılı bir paylaşımda bulundu. Cronje’nin bu gönderisinde şirketin son 4 yılda nakit akışını nasıl pozitif tuttuğuna dair ayrıntılı bilgiler yer aldı. Yapılan paylaşıma göre Ekim 2022 itibarıyle, Fantom ekosistemi; 100 milyon USD değerinde sabit koin, 100 milyon USD değerinde kripto varlık ve 50 milyon USD değerinde kripto para dışı varlık bulunduruyor. Açıklanan Fantom rezervinin, FTM’nin yukarı yönlü hareket etmesinde etkili olduğu söylenebilir.