Fed Başkanı Powell, Agresif Faiz İndirimi Yapmak Zorunda Kalacak

Milyarder girişimci Chamath Palihapitiya, Fed Başkanı Jerome Powell'ın agresif bir faiz indirimine gitmek zorunda kalacağını öne sürdü. All-In Podcast'in yeni bölümünde konuşan Palihapitiya, Amerikalıların tüm birikimlerini harcadığını ve tasarruflarıyla yaşayan insanların artık iş arayışına girdiğini ifade etti. Ona göre, Fed faiz oranlarını yüksek tuttukça şirketler genişlemeden kaçınıyor ve bu durum iş arayışında olanların iş bulmasını zorlaştırıyor.

Social Capital CEO'su Palihapitiya, "Birleşik Devletler’de gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 70’i bireysel harcamalardan oluşuyor. İnsanlar, birikimleri veya kredileri ile harcama yapabilirler. Ancak, insanların banka hesaplarındaki para tükenmiş durumda. Bu durum, onları iş arayışına zorladı. Şirketler küçüldüğü ve savunma pozisyonuna geçtiği için işsizlik artıyor" dedi.

Eski Facebook yöneticisi Palihapitiya, işsizlikteki artışın ekonomik yavaşlamaya yol açacağını ve Powell'ın faizleri birkaç kez düşürmek zorunda kalacağını belirtti. Palihapitiya, "Ekonominin büyük bir kısmı için harcayacak nakit paramızın tükenmiş olduğunu görüyoruz. Bu, ekonomik yavaşlamaya ve Powell'ın faiz indirimi yapması yönünde artan siyasi baskıya neden olacak. Sonuç olarak, işsizliğin artacağını, gayri safi yurt içi hasılanın küçüleceğini ve birden fazla faiz indirimi yapılacağını düşünüyorum" dedi.