FED, Tarafından Uzun Süredir Beklenen “CBDC” Raporu Geldi

FED (ABD Merkez Bankası), merkez bankaları dijital para birimlerinin (CBDC) artılarını ve eksilerini inceleyen, kamuoyu tarafından merakla beklenen raporu yayımladı. FED, itibari paranın mevcut olmaya devam edeceğini ve herhangi bir CBDC’nin itibari paranın yerini almasının amaçlanmadığını bildirdi.

FED tarafından yayımlanan raporda şu noktalara değinildi:

“Tüketiciler ve işletmeler, banka hesapları, çevrimiçi işlemler veya ödeme uygulamaları aracılığıyla dijital formlarda uzun süredir para tutuyor ve aktarıyor. Bu işlemlerde kullanılan para biçimleri, ticari bankalar gibi özel kuruluşların borçlarıdır. Tersine bir CBDC, Federal Rezerv gibi bir merkez bankasının yükümlülüğü olacaktır.”

“Bir CBDC, ödeme sistemi gelişmeye devam ettikçe haneler ve işletmeler için güvenli, dijital bir ödeme seçeneği sunabilir ve ülkeler arasında daha hızlı ödeme seçenekleriyle sonuçlanabilirken, olumsuz yanları da olabilir. Bir CBDC'nin parasal ve finansal istikrarı korumanın yanı sıra mevcut ödeme araçlarını tamamlamasının nasıl sağlanacağını da içerirler. Diğer önemli politika konuları arasında vatandaşların mahremiyetinin nasıl korunacağı ve yasadışı finansmanla mücadele kabiliyetinin nasıl korunacağı yer alıyor. Makale, bunları ve diğer faktörleri daha ayrıntılı olarak tartışmaktadır.”

Potansiyel bir CBDC'yi tam olarak değerlendirmek amacıyla FED, yayımladığı raporda kamuoyunun görüşlerini bildirmesini istedi. Online bir sistem üzerinden 20 tane sorudan oluşan ve kamu tarafından yanıtlanması gereken bir görüş belgesi sundu. Görüş bildirme platformu 120 gün boyunca ziyaretçilerini kabul etmek için açık olacaktır.

Federal Rezerv Başkanı Jerome H. Powell konuya ilişkin görüşlerini yayımladığı bir açıklama yazısında şu sözlerle ifade etti:

"Amerika Birleşik Devletleri'nde bir merkez bankası dijital para biriminin olumlu ve olumsuz yönlerini incelerken halk, seçilmiş temsilciler ve çok çeşitli paydaşlarla etkileşim kurmayı dört gözle bekliyoruz."

Ayrıca FED’in belgede bildirdiği önemli görüşlerden biri de ABD CBDC'sinin çıkarılmasının uygun olup olmadığıyla ilgilidir. Raporda yer alan bilgilere göre kısa bir süre içinde CBDC için karar vermek gibi bir düşünce mevcut değildir.