Flux Blok Ödülü Halving'i Nedir?-banner-imageAraştırma

Flux Blok Ödülü Halving'i Nedir?

Halving Nedir?

Halving (Yarılanma), kripto para ekosisteminde madencilik yapılarak kazanılan blok ödüllerinin, belirli aralıklarla yarıya düşmesi demektir. Örneğin bu aralıklar, Bitcoin için 4 yılda bir olacak şekilde tasarlanmıştır. Blok ödüllerinin amacı, işlem kayıtlarını tutarak ağın güvenliğini sağlamak ve işlemlerin onay sürecini gerçekleştirip blokzincire işleyen madencileri ödüllendirerek teşvik etmektir. Halving’in temel amacı ise kripto para projelerinde madencilerin daha uzun dönemli çalışmasını teşvik etmektir.

Halving Neden Yapılır?

Blok ödülleri eğer hiç yarılanmadan, aynı hızlı devam ederse, arzı sınırlı olan bu kripto para birimlerinin toplam arzı normalden çok daha kısa sürede dolaşıma gireceği için, madencileri ağda kalmaya teşvik edecek tek getiri işlem ücretleri olacaktır. Bu da birçok madencinin ağdan ayrılmasına sebep olacak ve ağdaki işlemci gücünü büyük ölçüde düşürecektir.

Flux Nedir?

2018 yılında ZelCash adıyla başlatılan Web3 blokzincir projesi, merkeziyetsiz bir internet için temel altyapıyı ve araçları kolaylaştırmak amacıyla kuruldu. Mart 2021'de ZelCash, projenin yol haritasında önemli bir adım olarak Flux olarak yeniden markalaştı. Flux, ölçeklenebilir bir hizmet olarak blokzinciri (BaaS) ve bilgi işlem hizmetlerinden oluşan merkeziyetsiz bir Web3 ekosistemidir. Ek olarak, Flux ekosistemi "çevreden bağımsız geliştirme sistemleri" sunar ve merkezi bir uygulamayı Web3 internete sorunsuz bir şekilde geçirebilir. Flux ekosistemi, Flux blokzincirinden, yerel FLUX varlığından, FluxOS işletim ağından ve FluxNodes'tan oluşur. Ayrıca Flux, kendi çok varlıklı kripto cüzdanı ZelCore'u barındırır ve kendi merkeziyetsiz otonom organizasyonu (DAO), XDAO'yu yönetir. Flux ekosisteminin detaylı incelmesine buradan ulaşabilirsiniz.

Flux Ekosistemi ve Token Ekonomisi

Flux, Proof-of-Work (PoW) fikir birliği mekanizmasını kullanan Flux blokzincirinde merkeziyetsiz bir bulut bilgi işlem ağıdır. Flux ekosistemi içinde kullanıcılar, FLUX token ödüllerini madencilik yapmak, hesaplama kaynakları satın almak ve ağ ücretlerini ödemek için kullanmaktadır. Flux ekosisteminin yerel tokeni, Flux blokzincirinde ve diğer birçok önde gelen zincirde bulunan "FLUX" dur. Çok amaçlı bir varlık olarak FLUX, FluxNode'ların teşvik edilmesinden ve teminatlandırılmasından sorumludur. Ek olarak FLUX, Flux ağındaki işlemler için değişim birimidir. FLUX’ın maksimum arzı 440,000,000 adet olarak sınırlandırılmıştır.

Bitcoin'e benzer şekilde Flux, blok ödülünü her 655.350 blokta bir yarıya indirmektedir. Bir blok yaklaşık olarak her 2 dakikada bir üretildiğinden, halving yaklaşık olarak her 2,5 yılda bir gerçekleşir. Ağustos 2020'de ilk halving’ten sonra mevcut Flux blok ödülü 75 FLUX'tur. Yarılanmadan sonra, toplam blok ödülü 75 FLUX'tan 37.5 FLUX olacak şekilde düşecektir. FLUX'un madencileri yalnızca blok ödülünün %50'si ile ödüllendirdiğini belirtmek önemlidir. Kalan %50 ise Masternode'lar arasında paylaştırılır. Bu, mevcut madencilik ödülünün 37.5 FLUX olduğu ve madenciler için yaklaşan blok ödülünün 18.75 FLUX olacağı anlamına gelir.

Adsız tasarım (11).jpg

Yukarıdaki grafikte Flux blok ödüllerinin yıllar içerisinde halving sonrası miktarları gösterilmiştir. Yarılanmalarla birlikte FLUX token ekonomisinde enflasyon önlenmeye çalışacaktır.

FLUX Dağılımı

Flux ödül oranı %50 PoW / %50 Flux Node operatörleridir.

%50 Madenciler (37,5 FLUX),

%50 Masternode’lar (37,5 FLUX)

  • Stratus Node’lar her blok için %30 alır (22.5 FLUX)

  • Nimbus Node’lar her blok için %12,5 alır (9,375 FLUX)

  • Culumus Node’lar her blok için %7,5 alır (5,625 FLUX)

Adsız tasarım (12).jpg

Flux Halving tarihleri ve ekosistem etkinlerine buradan ulaşabilirsiniz.