Fransa, Singapur ve İsviçre Sınır Ötesi CBDC'leri Test Ediyor

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile Fransa, Singapur ve İsviçre merkez bankaları, toptan merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) sınır ötesi ticareti ve mutabakatına yönelik ortak bir testi sonuçlandırdı. ‘Banque de France’ raporu 28 Eylül'de yayınladı.

Mariana Projesi, BIS'in himayesinde Banque de France, Singapur Para Otoritesi ve İsviçre Ulusal Bankası tarafından geliştirildi. Cointelegraph’ın haberine göre söz konusu proje, halka açık bir blokzincir üzerinde merkeziyetsiz finans (DeFi) teknolojisi konseptlerini kullanarak simüle edilmiş finansal kurumlar arasında varsayımsal euro, Singapur doları ve İsviçre frangı CBDC'lerin sınır ötesi ticaretini ve mutabakatını test etti.

Konsept, halka açık bir blokzincirinde ortak bir token standardı, CBDC'lerin farklı ağlar arasında sorunsuz aktarımı için köprüler ve spot döviz işlemlerini otomatik olarak takas etmek ve kapatmak için belirli bir merkezi olmayan borsa türü kullanarak çalışıyor. Yapılan açıklamaya göre, katılımcılar testi başarılı bulsa da daha fazla araştırma ve test yapılması gerekiyor. Açıklamada ayrıca Mariana Projesi'nin deneysel niteliğine ilişkin şu çekince de belirtiliyor:

"Mariana Projesi tamamen deneyseldir ve ortak merkez bankalarından herhangi birinin CBDC ihraç etme ya da DeFi veya belirli bir teknolojik çözümü destekleme niyetinde olduğunu göstermez."

Dijital para birimlerinin bazı avantajlarının kullanılması amacıyla, ulusal merkez bankalarının kontrolü altında, Merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) kamunun hizmetine sunulmasına yönelik girişimler dünya genelinde artış göstermeye devam ediyor. 100’ü aşkın ülke merkez bankası dijital para birimlerini etkin olarak her yönüyle değerlendiriyor. Mariana Projesinin katılımcılarından biri olan İsviçre Ulusal Bankası (SNB), ülkenin SIX dijital borsası tarafından desteklenen toptan bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) pilotu için çalışıyor. SNB, CBDC’lerin perakende kullanımına ise sıcak bakmıyor.