Gazprom Neft, Uçak Yakıt İkmalini Kolaylaştırmak İçin Blokzincir Teknolojisini Kullanıyor

Rus petrol şirketi Gazprom Neft'in havacılık yan kuruluşu Gazpromneft-Aero, pazartesi günü yaptığı açıklamada, blokzincir tabanlı yakıt projesi Smart Fuel'in başarılı bir pilotunu tamamladığını duyurdu.

Yeni platform, Murmansk'ın uluslararası havaalanında faaliyet gösteren Rus ekonomik havayolu Smartavia'nın 100'den fazla tarifeli uçuşu için uygulandı. Akıllı Yakıt projesinin başkanı Dmitry Makarov; Murmansk'taki blockzincir tabanlı denemenin Eylül 2020'den Aralık 2020'ye kadar sürdüğünü söyledi. Başarılı pilot denemenin ardından Gazpromneft-Aero, Smartavia'ya yakıt ikmali ödeme çözümünü sunmaya devam edecek, dedi.

Makarov, geleneksel yakıt ödemeleri sürecinin evrak işi ağırlıklı olduğunu ve aşırı harcama gerektirdiğini açıkladı. "Bir uçuş için gereken yakıt miktarını tam olarak tahmin etmek imkansız olduğundan, havayollarının yakıt limitini karşılayacak kadar yeterli olduğundan emin olmak için yakıt operatörlerine aşırı miktarda fon aktarması gerekiyor" dedi. Makarov, yeni aracın bir işlemdeki tüm katılımcılar için veri güvenliğini ve maksimum şeffaflığı garanti ettiğini belirtti.

Gazpromneft-Aero, daha önce uçak yakıtına yönelik blokzinciri tabanlı çözümler geliştirmişti. Daha önce bildirdiği gibi, Gazprom Neft yan kuruluşu, 2018'de dağıtılmış defter teknolojisine dayalı bir yakıt dağıtım ve ödeme sistemi üzerinde işbirliği yapmak için büyük Rus hava taşıyıcısı S7 Airlines ile ortaklık kurdu.