Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (10-16 Nisan)

  • Bitcoin Madenciliği Haklarını Koruyan Yasa Tasarısı Arkansas Senatosu ve Meclisi’nde Kabul Edildi

ABD'nin Arkansas eyaletinde Bitcoin madenciliği faaliyetlerini düzenlemeye yönelik bir yasa tasarısı eyaletin temsilciler meclisi ve senatosundan geçti. Tasarı bundan sonra onay için valiliğe gönderilecek.


  • FED, 21-22 Mart Tarihli Faiz Toplantısına Dair Toplantı Tutanaklarını Paylaştı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları, 12 Nisan 2023 Çarşamba günü paylaşıldı. Tutanaklara göre, geçtiğimiz ay içinde gerçekleşen banka iflaslarının piyasaları alt üst etmesinin ardından yetkililer bu yılki faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini azalttı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin mart ayı toplantısının tutanaklarında, Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının olası yansımalarına ilişkin bir sunum yer aldı. Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr bankacılık sektörünün "sağlam ve dirençli" olduğunu vurgulasa da bazı ekonomistler ekonominin bu durumdan olumsuz etkileneceğini kaydetti.


  • Twitter, Kullanıcılarına Hisse Senedi ve Kripto Varlıkları Alıp Satma Seçeneği Sunacak

Twitter, bir sosyal ticaret şirketi olan eToro ile yaptığı ortaklık aracılığıyla kullanıcılarının hisse senetlerine, kripto para birimlerine ve diğer finansal varlıklara erişmesine izin verecek.


  • ABD Enflasyon Verileri Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. ABD mart ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda %5 geriledi. Beklenti %5.2’ydi. Aylık TÜFE ise % 0,1 oldu. Çekirdek TÜFE yıllık bazda %5,6 olarak gerçekleşti. Çekirdek tüketici fiyat endeksi aylıkta ise %0,4 oldu.


  • NFT Pazar Yeri LooksRare V2'yi Piyasaya Sürdü

NFT pazar yeri LooksRare, kısa süre önce V2 güncellemesinin yayınlandığını duyurdu. V2 güncellemesinin sunulmasıyla birlikte, eski sürüm V1’in aşamalı olarak kaldırılacağı öğrenildi.


  • Alchemy Pay, CNHC Group ile Ortaklık Kurduğunu Duyurdu

Kripto para ödeme çözümü sağlayıcısı Alchemy Pay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla dünyanın en büyük CNH (Offshore Çin Yuanı) sabit para birimi ekosistemi olan CNHC ile ortaklığını duyurdu. Bu ortaklıkla birlikte CNHC, Alchemy Pay ekosisteminin bir parçası haline gelecek ve kullanıcıların farklı itibari para birimleri ile CNHC satın almalarını veya satmalarını sağlamak için on ve off rampa çözümlerinden yararlanacak.


  • Hong Kong Mali Sekreteri Chan, Hong Kong’un Web3’e Yönelmesini Destekliyor

Hong Kong'un Mali Sekreteri Paul Chan, piyasadaki dalgalanmalara rağmen şehrin Web3'e yönelmesi için doğru zaman olduğunu belirtti.


  • BlackRock: FED’in Mayıs’ta Faiz Artırmasına İhtiyaç Olmayabilir

New York merkezli global yatırım yönetimi şirketi BlackRock’ın CEO'su Rick Rieder, geçtiğimiz ay bankacılık sektöründe yaşanan kargaşa ve iş gücü piyasası verilerinin ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğunu göstermesinin, FED’in mayıs ayındaki toplantısında faiz artırmaya ihtiyaç duymamasını sağlayabileceğini belirtti.


  • MetaMask, Doğrudan Fiat Para ile Kripto Alma İşlevini Başlattığını Duyurdu

Kripto para cüzdanı MetaMask, kullanıcıların doğrudan fiat para ile kripto para satın almalarına olanak tanıyan yeni bir özellik başlattığını duyurdu. Bu işlevin kullanıcıların daha kolay bir biçimde kripto para satın alabilmelerine imkân tanıyacağı belirtiliyor. Nitekim kripto para yatırımcıları banka, kredi kartları, havalenin yanı sıra PayPal, Instant ACH gibi ödeme yöntemleri aracılığıyla kripto para satın alabilecek.


  • Pew Research: Amerikalılar Kripto Paralara Temkinli Yaklaşıyor

Pew Research tarafından gerçekleştirilen yakın tarihli bir anket, kripto para birimleri hakkında bilgi sahibi olan Amerikalıların çoğunluğunun, kripto para birimleriyle alım-satım, yatırım yapmak için kullanılan mevcut yöntemleri ‘güvensiz’ olarak değerlendirdiklerini ortaya koydu.


  • Ripple, Karadağ Merkez Bankasıyla İş Birliği Yapıyor

Karadağ Merkez Bankası, Ripple ile CBDC veya sabit koin şeklinde Karadağ dijital para birimi stratejisi ve pilot programın geliştirilmesi için bir anlaşma imzaladığını duyurdu.


  • Shiba Inu, Metaverse Projesine Dair Bilgilendirmede Bulundu

Shiba Inu (SHIB) geliştirme ekibi, Shiba Inu Metaverse'in ilerleyişine ilişkin yeni bir güncelleme yayınladı. Shiba Inu’dan yapılan açıklamada yaklaşmakta olan merkezler için yeni tasarımların oluşturulması, Metaverse yol haritasının değiştirilmesi ve ekip içindeki yapısal değişiklikler de dahil olmak üzere kilit alanlarda birkaç önemli ilerlemenin altı çizildi.


  • Hindistan Maliye Bakanı Sitharaman, Kripto Para Düzenlemesi İçin Umutlu

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, Hindistan'ın G-20 başkanlığı sırasında kripto paralar için ortak düzenleyici çerçevenin oluşturulacağını söyledi. Kripto para tartışmalarının Hindistan'ın G-20 başkanlığı için, özellikle de geçen yıl sektörde yaşanan bir dizi iflas ve ticari başarısızlığın ardından kritik bir önem taşıdığını belirten Sitharaman, "Kripto para birimleri, bu kadar çok çöküş ve şok göz önüne alındığında, G20 başkanlığı altındaki tartışmanın çok önemli bir parçası. Bu konuyla ilgilenmek üzere tüm ülkeler için ortak bir çerçeve geliştirmeye çalışıyoruz," dedi.


  • Fransa Hükümeti Metaverse Üzerine Çalışma Yapacak

Fransa Hükümeti, çok uluslu teknoloji devleri tarafından sunulan hizmetlere alternatifler tasarlamayı amaçlayan sanal sürükleyici evrenler ya da Metaverse üzerine bir kamu istişaresi başlattığını duyurdu. Fransız hükümeti yaptığı açıklamada Metaverse'ü, sanal alanların simülasyonlarına erişim sağlayan ve kullanıcılarının kendilerini çevreleyen sanal bir gerçekliğe dahil olmalarını sağlayan çevrimiçi bir hizmet olarak tanımladı.


  • Stellar CEO'su Dixon: ABD'nin USD’yi Korumak İçin Sabit Koinleri Düzenlemesi Gerekiyor

Stellar Development Foundation'ın CEO'su Denelle Dixon, Bloomberg'e verdiği bir demeçte ABD'de USD’ye sabitlenmiş dijital varlıkların düzenlenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dixon, yıl sonuna kadar ABD'de bir çeşit sabit koin düzenlemesi olacağı konusunda çok iyimser olduğunu zira "standardı belirlemek istediklerini" söyledi.


  • Japonya, CBDC'leri ve Kripto Para Düzenlemesini G7'nin En Önemli Gündem Maddeleri Olarak Öne Çıkartacak

Japonya'da Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Masato Kanda, Japonya’nın merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) ve kripto para birimlerinin sınır ötesi düzenlemesini, bu yılki G7 toplantılarında ana tema haline getirmeyi planladığını aktardı. Kanda, G7 ülkelerinin, gelişmekte olan ülkelerin kendi CBDC'lerini kurmalarına ve dijitalleşme yarışına katılmalarına yardımcı olmayı bir öncelik haline getireceklerini söyledi.


  • EOS, DWF Labs’ten 60 Milyon USD’lik Yatırım Aldı

Piyasa yapıcısı ve yatırım firması DWF Labs, EOS Network Foundation (ENF) ile 60 milyon USD’nin üzerinde bir yatırım anlaşması içeren ortaklık kurduğunu açıkladı. DWS Labs, bu çerçevede 45 milyon USD’lik EOS token satın alma anlaşması ve EOS tabanlı işletmelere ve projelere yatırım yapmak için 15 milyon USD’lik bir taahhüt yoluyla ağı destekleyecek. Bu taahhütün, EOS ağının genişlemesini ve kabul görmesini hızlandırmayı amaçladığı belirtiliyor.


  • Solana’nın ‘Saga’ Adlı Android İşletim Sistemli Akıllı Telefonu 8 Mayıs’tan İtibaren Satışa Sunulacak

Solana Labs, müşterilerin "Saga" adlı ilk kripto akıllı telefonunu 8 Mayıs'tan itibaren satın alabileceklerini duyurdu. Web3 deneyimini bir cep telefonuna entegre etmeyi amaçlayan Saga için ön sipariş veren müşterilere sevkiyatın başladığı öğrenildi. En yeni Android işletim sistemiyle donatıldığı belirtilen telefonun, aynı zamanda bir donanım cüzdanı olarak da hizmet vereceği aktarıldı.


  • a16z ‘State of Crypto’ Başlıklı Bir Rapor Yayınladı

Silikon Vadisi girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz'in (a16z) yayınladığı yeni bir rapor, kripto para ekosisteminde devam eden gelişimi ortaya koydu. Rapor kripto para sektörünün istikrarlı bir şekilde daha fazla benimsenme ve yeniliğe doğru ilerlediğini gösteriyor.


  • Yapay Zeka Gelişiminin Durdurulmasını İsteyen Liderlerden Biri Olan Elon Musk Bir Yapay Zeka Şirketi Kurdu

Özellikle ChatGPT’deki gelişmelerden sonra yapay zekâ teknolojisi dikkatleri üzerinde çekti. Bu gelişmeyi kaçırmak istemeyen Elon Musk, kendi yapay zekâ şirketini kurdu. Elon Musk’ın bu hamlesi, çok fazla dikkat çekti, çünkü geçtiğimiz aylarda Elon Musk yapay zekanın gelişiminin durdurmasını isteyen ve sürecin olumsuz biteceğini bekleyen liderlerden biriydi. The Wall Street Journal ve The Financial Times’ın haberlerine göre; Musk, X AI adında yeni bir yapay zekâ şirketi kurdu. Şirket Nevada’da kuruldu ve yönetici olarak Musk’ın yakından tanıdığı Jared Birchall getirildi.