Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (12-18 Nisan)

MicroStrategy, Yönetim Kuruluna Artık Bitcoin ile Ödeme Yapacak

İş analitiği şirketi MicroStrategy’nin kurucusu Micheal Saylor, yaptığı bir Twitter paylaşımı ile artık yönetim kuruluna Bitcoin ile ödeme yapıldığını duyurdu. Şirket, yapılan açıklamada çalışan olmayan yöneticilerin hizmetlerinin tüm ücretlerini nakit yerine Bitcoin olarak alacağını söyledi: “Kurul hizmeti için bir tazminat biçimi olarak Bitcoin’i onaylarken kurul, sağlam ve halka açık bir açık kaynak mimarisi ile desteklenen, bağımsız para politikasına bağlı olmayan bir değer deposu olarak hizmet verebilme yeteneği nedeniyle Bitcoin'e olan bağlılığını gösterdi”.


TIME, Bilançosunda Bitcoin Tutacağını Duyurdu

Grayscale CEO'su Michael Sonnenshein'ın yaptığı bir Twitter paylaşımına göre, dünyanın en tanınmış yayınlarından biri olan TIME Magazine artık Bitcoin cinsinden bazı ödemeler alacak ve bu ödemeleri itibari paraya çevirmeyecek: “Grayscale'in bu yaz kripto alanını açıklayan yeni bir video serisinde TIME ile ortaklık yapacak olması heyecan verici. Keith Grossman ve TIME’ın, Bitcoin ile ödeme yapmayı kabul etmesi ve BTC'yi bilançolarında tutacak olması da aynı derecede önemli. Bu, medya ortaklıklarımız için bir ilk!”. TIME Başkanı Grossman, daha sonrasında Twitter üzerinden paylaşılan bu haberi retweetleyerek Grayscale ile ortaklıklarını onaylamış oldu.


Ripple’ın Davayı Reddetme Talebinden Sonra XRP Fiyatı Son 3 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile devam eden davasında son zamanlardaki galibiyetleriyle cesaretlenen Ripple, davayı tamamen reddetmek için bir talepte bulundu. Bu talep, ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Sarah Netburn’un Ripple’dan yakın zamanda gelen bir dizi diğer önergeyi kabul etme kararının ardından geldi. 6 Nisan’da gerçekleştirilen duruşmada Ripple’ın, SEC’nin bir kripto para biriminin menkul kıymet olup olmadığını nasıl belirlediğine dair dahili iletişimlerine göz atma hakkı kazanarak Bitcoin ve Ether ile ilgili SEC belgelerine erişebileceği açıklandı. Devamında, Ripple'ın üst düzey yöneticilerinin SEC'in istediği kişisel finansal bilgileri ifşa etmesine gerek olmadığı söylendi ve bu da şirket için başka bir önemli gelişme oldu. Ripple’ın son dönemdeki yasal kazanımları, genel olarak yükseliş gösteren bir kripto piyasasıyla birleştirildiğinde, XRP fiyatının yükselmesine yardımcı oldu gibi gözüküyor. 13 Nisan Salı günü yalnızca %22 oranında arttı ve şu anda 1.82 dolardan işlem görüyor. Bu, Ocak 2018'den bu yana XRP’nin en yüksek fiyatı.


PayPal CEO’su Kripto Hizmeti Hacminin Birkaç Ay İçinde 200 Milyon Dolara Ulaşabileceğini Söyledi

PayPal CEO'su Dan Schulman, 13 Nisan'da Forbes’un gerçekleştirdiği çevrimiçi bir etkinlik sırasında PayPal'ın kripto işlemleri için gelecekteki gelişmelere işaret etti. Schulman, finansal sistemin önümüzdeki beş yıl içinde önceki 30 yılda kaydedilen ilerlemeye kıyasla daha fazla değişime uğrayacağını belirtti. Ayrıca, bu değişime Bitcoin gibi dijital para birimlerinin öncülük edeceğini belirterek, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde çok daha az nakit ve kredi kartı işlemi olacağını da dile getirdi: “Dijital para birimleri çağına giriyoruz ve bu dijital para birimleri, ister kripto para birimleri ister merkez bankası dijital para birimleri olsun, muazzam bir vaatte bulunuyor. Dijital para birimlerinin ödemelerin faydasını artırabileceğine ve finansal sistemi daha kapsayıcı ve daha ucuz hale getirebileceğine inanıyorum”. Schulman, bugünün finansal sisteminin nispeten verimsiz olduğunu belirterek, para almanın çok uzun sürdüğünü ve bunun düşük gelirli bireyler için daha da zor olduğunu belirtti. Devam eden bu sorunları çözmek için Kasım 2021'de Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanıma sunulan PayPal'ın kripto işlemlerinin, sonunda kullanıcıların Bitcoin, Ethereum, Litecoin satın almaktan, satmaktan ve saklamaktan daha fazlasını yapmasına izin vereceğini açıkladı. Bunun yanı sıra Schulman'a PayPal'ın kripto hizmeti hacminin 200 milyon dolara ulaşmasını ne kadar beklediği sorulduğunda, Schulman cesurca bunun yalnızca birkaç ay veya belki daha az süreceğini söyledi.


JPMorgan, Mastercard ve UBS Gibi Büyük Firmalardan ConsenSys’a 65 Milyon Dolarlık Yatırım

Ethereum blokzincirinde önemli bir yere sahip olan yazılım şirketi ConsenSys, JPMorgan, Mastercard ve UBS AG'nin yanı sıra Protocol Labs, Maker Foundation, Fenbushi, The LAO ve Alameda Research gibi büyük blokzincir şirketlerinden de toplam 65 milyon dolarlık bir yatırım aldı. İtibari paranın yanı sıra yatırımın bir kısmının Ethereum tabanlı sabit koinlerle yapıldığı da belirtildi. Aldıkları 65 milyon dolarlık yatırımla merkeziyetsiz finans (DeFi) ve Web 3.0 projelerini fonlayarak geliştirmek için kullanacağını açıklayan ConsenSys, ürünlerinin, geliştiricilerin, işletmelerin ve tüketicilerin blokzincir ve kripto ile buluştuğu dünyada oldukça önemli hale geldiğini de belirtti. Yakın zamanda MetaMask’e token swap özelliğini getiren şirket, yaptığı açıklamada, MetaMask'ın şu anda mobil ve masaüstünde aylık üç milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğunu iddia ederek son beş veya altı ayda 3 kat artış gösterdiğini dile getirdi.


Avrupa Yatırım Bankası, Blokzincir Teknolojisi ile Dijital Tahvil Satışı Yapmayı Planlıyor

Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB), blokzincir teknolojisini kullanarak dijital tahvil satışı yapmayı planladığı bildirildi. Avrupa Yatırım Bankası Goldman Sachs, Banco Santander SA ve Societe Generale AG'yi blokzincir teknolojisini kullanarak tahvil satışının fizibilitesini değerlendirmekle görevlendirdi. İlk yatırımcı toplantılarının 15 Nisan'da başlayacağını ve haftalarca devam edebileceği söyleniyor. İlk satış için ise tarih verilmedi.