Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (17-23 Nisan)

  • Circle Yöneticisi, Sabit Koin Ödemeleri ve Mevzuatla İlgili ABD Kongre Komitesi Oturumuna Katılacak

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi, sabit koinlerin bir ödeme aracı olarak konumunu ve ekosistemin destekleyici mevzuata ihtiyacı olup olmadığını tartışmak üzere 19 Nisan'da bir oturum düzenleyecek. Oturumda katılımcı olarak bulunacak kişiler arasında Circle'ın Baş Strateji Sorumlusu ve Küresel Politika Başkanı Dante Disparte de yer alıyor.


  • PancakeSwap V3 Yükseltmesi Çok Zincirli Büyümeyi Hedefliyor

PancakeSwap, nisan ayı başında çok zincirli DeFi'ye yönelik son hamlesinde V3 yükseltmesini başlatmıştı. PancakeSwap'in başındaki isim olan Mochi, yeni sürümle ilgili olarak özetle şu ifadeleri kullanmıştı. "Sunmuş olduğumuz yeni özellikler, kullanıcılarımıza daha iyi bir deneyim sunmayı planlarken, DeFi ekosistemini de çok daha fazla insan için erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor."


  • ABD Eski Başkanı Trump’ın NFT Satışlarından Ne Kadar Gelir Elde Ettiği Açıklandı

ABD eski başkanı Donald Trump'ın Trump markalı NFT satışlarından 100.001 USD ila 1 milyon USD arasında gelir elde ettiğini belirtiliyor. 45.000 dijital koleksiyon Aralık 2022’de piyasaya sürülmüştü. Donald Trump Digital Trading Card adlı koleksiyon 12 saat içinde tükenmişti.


Ethereum'da Shapella Sonrası Mevcut Görünüm

Shapella güncellemesinin ardından 2020 yılında doğrulayıcı olmak için Ether stake eden kullanıcılar, 12 Nisan 2023 itibarıyla stake ettikleri Ether’lere ve kazandıkları ödüllere erişebilecek. Güncelleme sonrası 17 Nisan 2023 itibarıyla 11.650 adet yeni doğrulayıcı sisteme dahil olmuş oldu. Başka bir deyişle 11.650 yatırımcı doğrulayıcı olmak için Ether stake etti. 6.061 adet doğrulayıcı ise sistemden çıkış yaptı. 2020 yılında doğrulayıcı olmak için Ether stake eden yatırımcılar ödül olarak toplamda 798.300 adet Ether kazanmış oldular.


  • Butan Krallığı’nın Gizlice Bitcoin’e Milyonlarca Yatırım Yaptığı Belirtiliyor

Denize kıyısı olmayan Himalaya ülkesi Butan'ın Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerine gizlice milyonlarca USD yatırım yaptığı söyleniyor. BlockFi ve Celsius'un iflasları, şirketlerin daha önce kamuoyundan gizli tutulan yatırımlarını halka açtı. Mahkeme kayıtlarına göre Butan'ın 2,9 milyar USD’lik ulusal yatırım kolu Druk Holding & Investments, 15 Nisan tarihli bir Forbes raporunda ortaya çıkan belgelere göre, iflas eden kripto para kreditörleri BlockFi ve Celsius'un müşterisiydi.


  • İsrail’de CBDC Çalışmaları Ne Yönde İlerliyor?

İsrail Merkez Bankası, henüz resmi bir karar verilmemiş olsa da bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) potansiyel ihracı için bir eylem planı hazırladığını açıkladı. İsrail Bankası Yönlendirme Komitesi, dijital şekeli "SHAKED" olarak adlandırarak CBDC'nin geliştirilmesi ve konuşlandırılması için olası senaryoları özetledi. Komite, dijital bir şekelin çıkarılmasına yol açabilecek çeşitli senaryolar arasında sabit koin faaliyetlerinin artması da yer alıyor.


  • İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe’ten Sabit Koin Açıklaması

Birleşik Krallık'ın merkez bankası olan Bank of England’ta başkan yardımcısı olarak görev yapan Jon Cunliffe, sabit koinlerin kullanımına sınırlama getirilmesinin olasılıklar içinde yer aldığını belirtti. Cunliffe bu tür dijital para birimlerinin hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesinin finansal istikrarsızlığa yol açabileceği endişesi nedeniyle ödemelerde kullanılan sabit koinler için kullanım limitleri planladıklarını söyledi.


  • SEC Başkanı Gensler, Temsilciler Meclisi’nde Konuştu

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler Temsilciler Meclisi’nde konuştu. Oturumun açılışında, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry, ‘açıkça bir varlığın hem menkul kıymet hem de emtia olamayacağını’ belirterek Gensler’a Ethereum'un menkul kıymet mi, emtia mı olduğu sorusunu yöneltti; ancak Gensler, bu soruya yanıt vermeyi reddederek Howey testine atıfta bulundu. Bunun üzerine McHenry aynı soruyu tekrar sordu. Gensler yine bu soruya net bir cevap vermedi., Piyasada netlik eksikliği olduğunu söyleyen McHenry "Sizin düzenleyici eylemleriniz ve CFTC'nin düzenleyici eylemleri büyük bir belirsizlik olduğunu gösteriyor.” dedi.


  • BAE Menkul Kıymetler Düzenleyicisi Kripto Para Şirketleri İçin Kayıt Sürecini Başlattı

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) hizmet sunmak isteyen kripto para şirketleri artık ülkenin menkul kıymetler düzenleyicisine lisans başvurusunda bulunabiliyor. Nitekim BAE'nin Menkul Kıymetler ve Emtia Kurumu (SCA), artık yasaların gerektirdiği sanal varlık hizmet sağlayıcıları (VASP'ler) tarafından yapılan başvuruları resmen kabul etmeye başladığını duyurdu. Duyuruda, finansal serbest bölgelerde halihazırda lisanslı olanlar hariç tüm şirketlerin SCA'dan lisans almak için başvuruda bulunması gerektiği belirtiliyor; ancak Dubai'de faaliyet gösteren tüm şirketlerin SCA onayı almanın yanı sıra şehrin düzenleyici kurumundan (VARA) da lisans alması gerekiyor.


  • Griffith: Birleşik Krallık’ta Dijital Varlık Düzenlemesi Bir Yıl İçinde Uygulamaya Konulabilir

Birleşik Krallık Hazinesi'nin Ekonomi Sekreteri Andrew Griffith, bu hafta başında CNBC'ye verdiği bir demeçte Birleşik Krallık'ın 12 ay içinde dijital varlık düzenlemesini hayata geçirebileceğini söyledi. Griffith'e göre Birleşik Krallık, blokzincir teknolojisinin özel sektöre ve ekonomiye getirebileceği faydalardan yararlanmak istiyor. Griffith ayrıca uzun vadeli vizyonun, şirketlerin sağlıklı bir düzenleme yapılırken, kripto varlıklarından gelen fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.


  • Tesla, İlk Çeyrekte Bitcoin Alım veya Satımı Yapmadı

Elektrikli araç şirketi Tesla, yılın ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. Tesla’nın ilk çeyrekte Bitcoin alım veya satımı yapmadığı ortaya çıktı. Tesla, 11.950 BTC tutmaya devam ediyor. Tesla ilk olarak tarihler Şubat 2021’i gösterdiğinde 1,5 milyar USD değerinde Bitcoin satın aldığını duyurmuştu. Mart 2021'de de Tesla CEO'su Elon Musk, artık şirketin ürettiği otomobillerin ABD'de Bitcoin ile satın alınabileceğini açıklamıştı; ancak kısa bir süre sonra Tesla BTC ile ödeme kabul edilmesi kararından geri adım attı.


  • MiCA Oylaması Gerçekleşti

Avrupa Birliği, Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) yasa tasarısını Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda oylamaya sundu. Geçtiğimiz perşembe günü Avrupa Birliği'ndeki milletvekilleri, yeni bir kripto lisanslama rejimi olan Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) lehine 517, aleyhine 38 oy kullandı. Avrupa Birliği milletvekilleri, oylamadan önce yasa tasarısı hakkındaki olumlu ve olumsuz görüşlerini paylaştılar. 16 Mayıs'ta yönetmeliği nihai hale getirecek resmi bir konsey oylaması daha yapılacak.