Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (20-26 Şubat)

  • Rusya Merkez Bankası Nisan 2023'ten İtibaren Tüketici Pilot Programında Dijital Ruble'yi Test Edecek

Rusya Merkez Bankası’nın 1 Nisan 2023'te ülkenin merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) ilk tüketici pilotunu başlatmaya hazırlandığı belirtildi. Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova'ya göre, 13 yerel banka ve birkaç işletmenin dahil olduğu ilk dijital ruble işlemleri gerçekleştirilecek. TASS'ın haberine göre, pilot proje Rusya'daki gerçek işlemleri ve müşterileri içerecek; ancak pilot proje sabit sayıda işlem ve müşteriyle sınırlı olacak. Skorobogatova, 15-17 Şubat 2023 tarihlerinde Ekaterinburg'da düzenlenen Ural Forum Cybersecurity in Finance etkinliğinde dijital ruble projesinin 1 Nisan'da başlatılacağını ve bireysel transferlerin yanı sıra ticaret ve hizmet işletmelerindeki ödemeleri de kapsayacağını belirtti.


  • Helium Vakfı 27 Mart'ta Solana'ya Geçileceğini Duyurdu

Helium Network’ün Solana’ya geçişi için önerilen tarih 27 Mart olarak belirlendi. Vakıf, geçişle ilgili planlarını detaylandıran bir blog yazısında, şu anda bir yükseltmeye hazırlık çalışma grubu oluşturduğunu belirtti. Grup, geçiş sürecinin izlenmesinden sorumlu olmak üzere topluluktaki gönüllülerden oluşacak.


  • Tayvan Kamu Görevlilerine Kripto Varlıklarını Beyan Etme Zorunluluğu Getirebilir

Tayvan Adalet Bakanlığı, kamu görevlilerinin beyan etmesi gereken mülkler listesine kripto para birimlerini ekleyebileceğini belirtti. Tayvan'daki kamu görevlileri; nakit, mevduat, menkul kıymetler ve tablolar dahil olmak üzere değeri 32.900 USD’den fazla olan değerli mülkleri beyan etmek zorunda.


  • Brezilya Hükümeti Yeni Kararname ile Bitcoin Yasasını Netleştirecek

Brezilya hükümeti, ülkenin eski başkanı Jair Bolsonaro tarafından Kasım 2022'de onaylanan Bitcoin yasasında belirlenen bazı kuralları değiştiren bir kararname yayınlamaya hazırlanıyor. Göreve geleli henüz bir ay olan Brezilya’nın yeni başkanı Lula da Silva’nın ekibi kripto para sektörünü düzenlemek ve mevcut kripto yasalarını netleştirmek için yeni teklifler üzerinde çalışıyor.


  • Shytoshi Kusama, Shibarium Telegram Kanalı’nda Mesaj Gönderme Seçeneğini Durdurdu

Shiba Inu'nun baş geliştiricisi Shytoshi Kusama, Telegram'daki "All Things Shibarium" kanalında mesaj gönderme seçeneğini bir sonraki duyuruya kadar devre dışı bıraktığını açıkladı. Kusama’nın bu girişimi SHIB topluluğunun Shibarium'un piyasaya sürülmesi için yaklaşık bir tarih açıklanmasını ya da dağıtımın ertelenip ertelenmeyeceğinin duyurulmasını talep etmeye başlamasının ardından gerçekleşmesiyle dikkati çekti.


  • Hong Kong, Kripto Para Ticaret Platformları İçin Yeni Kurallar Önerdi

Hong Kong'un Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC) sanal varlık ticaret platformları için önerdiği kuralları yayınladı. Gerçekleştirilen resmi duyuruda düzenleyicinin kripto para hizmet sağlayıcıları için bir lisanslama rejimi oluşturmanın yanı sıra, lisanslı platformların perakende yatırımcılara hizmet vermesine izin verilip verilmeyeceği ve bu hizmetlerin hangi yatırımcı koruma önlemleri altında sunulması gerektiği konusunda da görüş istediği belirtildi.


  • Ripple, Dubai Merkezli Joyalukkas Exchange ile İş Birliğine Gidiyor

Dubai merkezli Joyalukkas Exchange'in Genel Müdürü Punnoose Mathew, LinkedIn'de Ripple çalışanları Mark Johnson, William Cooley ve Nick Taplin ile bir toplantı yaptığını ifade etti. Mathew, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Ripple'ın, XRP platformunu kullanan İsteğe Bağlı Likidite ile para transferi kuruluşlarının uygun fiyatlı sınır ötesi ödemeler, anında ödeme ve sürekli likidite erişimi için nasıl ölçeklendirilebileceği konusunda harika bir görüşme gerçekleştirdik. Sizinle iş birliği yapmaktan heyecan duyuyoruz.”


  • Bitcoin, Visa'nın Piyasa Değerini Geçerek Dünyanın En Büyük 11. Varlığı Oldu

Bitcoin (BTC) geçtiğimiz hafta içinde %15 değer kazanarak ödeme devi Visa’nın piyasa değerini tarihte üçüncü kez geride bıraktı. Bitcoin piyasa değerinde Visa’yı ilk kez Aralık 2020’de, BTC fiyatları ilk kez 25.000 USD’yi aştığında geçmişti.


  • Çin Hükümeti, Hong Kong’daki Kripto Para Girişimlerini Onaylıyor Olabilir

Hong Kong, bölgede, perakende kripto para ticaretini yasallaştırabilecek bir istişare sürecine hazırlanırken Bloomberg, Çin hükümetinin bu fikri üstü kapalı bir şekilde onaylıyor olabileceğini bildirdi. Bloomberg'e göre, Çin İrtibat Bürosu yetkilileri Hong Kong'daki kripto para toplantılarına sık sık konuk oluyor. Bazı paydaşlar bunun Hong Kong'un bir kripto para merkezi olma çabasının bir onayı olarak görülebileceğini düşünüyor; Çin'in Özel İdari Bölgesi, ayrı yasal sistemini ve pazarlarını bir test alanı olarak kullanıyor.


  • Zambiya, Kripto Para Düzenlemesi İçin Girişimlerde Bulunuyor

Zambiya, kripto para ekosisteminin finansal katılım için itici bir güç olacağına inandığından kripto para düzenlemesi yapmayı amaçlıyor. Bu çerçevede Zambiya Bilim ve Teknoloji Bakanı Felix Mutati, ülkenin başkenti Lusaka'da kripto para düzenleme ihtiyacını tartıştı. Bu gelişmeden önce Ethereum'un Kurucu Ortağı Vitalik Buterin, diğer Web3 paydaşlarıyla birlikte Zambiya Maliye Bakanını ziyaret etmişti.


  • Solana, Helium’un Geçiş Tarihini Teyit Etti

Helium Network'ün Solana'ya geçişi için önerilen tarih 27 Mart olarak belirlediği açıklanmıştı. Helium Foundation geçişle ilgili planlarını detaylandıran bir blog yazısında, şu anda bir yükseltmeye hazırlık çalışma grubu oluşturduğunu belirtmişti. Solana ağ ekibi, Helium ağının 27 Mart'ta Solana'ya geçeceğini doğruladı.


  • Yandex Arama Motoruna Kripto Para Eklentisi Getiriyor

Rusya merkezli arama motoru Yandex, kullanıcılarına 140'tan fazla kripto para birimine ilişkin veriler sunuyor. Şirketten yapılan açıklamada, işletmenin para birimi dönüştürücüsüne yapılan en yeni güncellemenin artık kripto para birimi kurlarını da içerdiği belirtildi. Arama motorunun kendi verilerine göre, Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin ve Solana, 2022 yılında Yandex’te en çok aranan kripto para birimleri listesinin ilk sıralarında yer aldı.


  • Shiba Inu'nun Merakla Beklenen Shibarium'u Önümüzdeki Hafta İlk Lansmanını Yapacak İddiası

Shiba Inu'nun merakla beklenen Katman-2 ağı Shibarium, Bone ShibaSwap resmi Twitter hesabındaki paylaşıma göre önümüzdeki hafta beta modunda piyasaya sürülecek. Shibarium, Polygon (MATIC) gibi diğer katman-2 ölçeklendirme çözümlerine benzer şekilde tasarlandı.Yeni ağ, geliştiricilerin Shiba Inu ekosistemi içinde özel tokenlar oluşturmasına olanak tanıyacak. Ayrıca Shibarium’un işlem hızlarını önemli ölçüde artırması ve gas ücretlerini düşürmesi bekleniyor.


  • Microsoft ve Ankr Ortaklık Kurduğunu Duyurdu

Teknoloji devi Microsoft, kurumsal müşterilere yönelik bir blokzincir node hizmeti sunmak için Ankr ile ortaklık kurdu. The Block’un haberine göre iki şirket Microsoft'un Azure bulut pazarında, blokzincir node’ları için özel bellek ve bant genişliği özelliklerine sahip yeni bir node barındırma hizmeti üzerinde birlikte çalışacak.


  • Deutsche Bank Tokenize Yatırım Platformu Denemesini Tamamladı

Deutsche Bank Singapur ve Memento Blockchain, 21 Şubat tarihli bir rapora göre, tokenize menkul kıymetlere yatırım yapan dijital fonların yönetimini kolaylaştırmak için tasarlanan Project DAMA'nın (Digital Assets Management Access) kavram kanıtlama aşamasını başarıyla tamamladı. Rapora göre, varlık yöneticileri kendi ruhuna bağlı token ile bir dijital varlık fonu oluşturabildi.


  • Mastercard, USDC Anlaşmaları Aracılığıyla Web3’te Kripto Para Ödemelerine İzin Verecek

Web3 ödeme protokolü Immersve ve ödeme devi Mastercard arasında gerçekleşen ortaklık, kullanıcıların günlük hayatta, dijitalde ve Metaverse’te kripto parayla ödeme yapabilmelerine imkân tanıyacak. Mastercard-Immersve ortaklığı, Mastercard ödemelerini çevrimiçi olarak kabul eden satış noktalarında gerçek zamanlı kripto para birimi işlemlerini gerçekleştirmek için merkezi olmayan protokoller kullanıyor. Kullanıcılar, teminat için üçüncü bir tarafa güvenmeden doğrudan kripto para ödemeleri yapmak için mevcut Web3 cüzdanlarını kullanabilecekler. Immersve, üçüncü taraf bir ödeme sağlayıcısıyla ortaklık kuracak ve kullanıcılarının tüm satın alımlar için USDC kullanmasına izin verecek.


  • Hindistan Merkezli Oyun Yayın Platformu Loco, Avalanche ile Ortaklık Kurdu

Hindistan merkezli bağımsız bir e-spor ve canlı yayın platformu olan Loco, özel bir Avalanche alt ağı kullanarak yenilikçi taraftar deneyimleri sunacak bir Web3 ürünleri paketi oluşturuyor. Loco kısa süre önce 42 milyon USD toplayarak Hindistan ve Güney Doğu Asya oyun tarihindeki en büyük Seri A turları arasında yer almıştı.


  • Nijerya Merkez Bankası, eNaira İçin Yeni Bir Sistem Arayışında

Bloomberg'in haberine göre, Nijerya Merkez Bankası (CBN) dijital para birimi eNaira için yeni bir sistem geliştirmek istiyor. CBN bu çerçevede New York merkezli blokzincir firması R3 ile erken aşamada görüşmeler yapıyor. Bloomberg'e göre CBN, dijital para birimi için kendi yazılımını geliştirmek ve böylece tam kontrolü elinde tutmak istiyor. Nijerya, Ekim 2021'de ulusal para biriminin dijital versiyonunu çıkaran ilk Afrika ülkesi olmuştu.


  • Hukuk Uzmanı John Deaton, Ripple-SEC Davasına İlişkin Yorumlarda Bulundu

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Ripple'a karşı açtığı davada ileri sürdüğü argümanların ardından Ripple yanlısı Avukat John E. Deaton, davanın bir bütün olarak kripto para birimi endüstrisi için olumlu sonuçlanacağına dair güvenini dile getirdi. Deaton, Ripple'ın geniş çapta duyurulan yasal savaşta galip geleceğinden ve mevcut Yüksek Mahkeme'nin 20 Şubat'ta bir Twitter gönderisinde SEC'in "kaba aşırılığını" bastıracağından şüphe duymadığını söyledi.


  • Hong Kong, Sınır Ötesi Kullanım için Dijital Yuan ve Hong Kong Dolarını Teşvik Edecek

Hong Kong Mali Sekreteri Paul Chan, 2023-2024 bütçe konuşmasında, Hong Kong'un bir finans merkezi olarak konumunu güçlendirmeye devam edeceğini de belirtti. Chan, sınır ötesi ödemeler için Dijital Yuan ve Hong Kong dolarının kullanılacağını belirterek "Sınır ötesi ödeme projeleri için Dijital Hong Kong doları ve Dijital Renminbi dahil olmak üzere çeşitli fintech altyapı projelerinin uygulama testlerini ve hazırlık çalışmalarını ilerletmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.


  • Google Cloud, Tezos ile İş Birliği Yapacak

Tezos Vakfı, Tezos blokzincirinde Web3 uygulamalarının geliştirilmesini hızlandırmak için Google Cloud ile iş birliği yaptığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre söz konusu anlaşma Google Cloud'un kurumsal müşterilerinin Google'ın bulut altyapısını kullanarak Tezos blokzincirinde Web3 uygulamaları geliştirmesine ve dağıtmasına olanak sağlamayı amaçlıyor.


  • FED, 31 Ocak-1 Şubat Tarihli Faiz Toplantısına Dair Toplantı Tutanaklarını Paylaştı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları, 22 Şubat 2023 Salı günü paylaşıldı. Tutanaklara göre katılımcılar enflasyonun son 3 ayda hafiflediğini belirttiler. Ancak enflasyonun %2'ye doğru devamlı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı politikanın sürdürülmesi gerektiğini ve bu durumun bir süre daha devam edebileceği kaydedildi. Tutanaklarda bazı FED katılımcılarının 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında 50 baz puan faiz artırımı istediği görüldü. FED üyelerinin çoğunluğu ise faizin 25 baz puan artırılmasına karar verdi. Tutanaklarda ayrıca, FED üyelerinin 2023 yılı içinde ABD ekonomisinde bir resesyon yaşanmasının akla yatkın, ihtimal dahilinde olduğunu ifade ettikleri görüldü.


  • EMURGO, Cardano Spot’un Beta Lansmanını Duyurdu

Blokzincir şirketi EMURGO, ekosistemi tartışmak isteyen meraklılar için bir sosyal ağ olan Cardano Spot'un beta lansmanını duyurdu. EMURGO Media Genel Müdürü Sebastian Zilliacus, kapalı betanın 2022 sonunda yayınlandığını söyledi.


  • Tencent Cloud, Blokzincir Şirketleriyle Birçok Anlaşma İmzaladı

Çin merkezli internet devi Tencent'in bulut bilişim kolu Tencent Cloud, tarafından yapılan basın açıklamasında Web3 ekosisteminin aktif gelişimini desteklemek için blokzincir şirketleriyle çok sayıda anlaşma imzaladığını duyurdu. Cointelegraph’ın haberine göre Tencent Cloud, ilk olarak, Ankr ile uzaktan prosedür çağrısı node’ları için bir dizi blokzincir API hizmetini ortaklaşa geliştirmek üzere bir iş birliği anlaşması imzaladı.


  • Ethereum Geliştiricileri Sepolia Testnet'te Shapella Fork Aktivasyonu İçin Tarih Açıkladı

Ethereum (ETH) geliştiricileri, ana ağda para çekme işlemlerinin etkinleştirilmesinden önceki ikinci son test ağı olan Sepolia'da Shapella hard forkunu 28 Şubat 2023'te etkinleştirecek. Ethereum Vakfı'na göre, Shanghai ve Capella yürütme ve fikir birliği katmanı çatallarının bir kombinasyonu olan Shapella hard fork'u, 56832 epoch'unda Sepolia'da yayına girecek.


  • Spotify, Token Özellikli Çalma Listeleri Adlı Yeni Bir Hizmeti Test Ediyor

İsveç merkezli, müzik veri akışı ve podcast servisi Spotify, NFT sahiplerinin cüzdanlarını bağlamalarına ve seçilmiş müzikleri dinlemelerine olanak tanıyan token özellikli çalma listeleri adlı yeni bir hizmeti test ettiğini açıkladı. Söz konusu hizmet şu anda Fluf, Moonbirds, Kingship ve Overlord topluluklarındaki token sahipleri tarafından kullanılabiliyor. Seçilen çalma listeleri üç aylık test süresi boyunca aktif olarak güncellenecek ve yalnızca topluluk üyeleri tarafından benzersiz bir bağlantı aracılığıyla erişilebilecek.


  • Uniswap’tan NFT Yatırımcıları İçin Yeni Özellik

NFT piyasalarında genellikle varlık satın almak için hangi kripto paraların kullanılabileceği konusunda kısıtlamalar mevcut; ancak Uniswap'in NFT piyasası tüm bunları değiştiren yeni bir özellik başlattı. Şöyle ki Uniswap NFT yatırımcıları artık NFT'lerini basitleştirilmiş bir arayüz üzerinden satın almak için Ethereum blokzincirindeki herhangi bir tokeni kullanabilecek.


  • SingularityNET’ten Cardano Staking Portalı Duyurusu

SingularityNET, Twitter hesabından yapılan paylaşımda önümüzdeki ay Cardano staking portalının yayınlanacağı duyuruldu. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Cardano staking portalımızın önümüzdeki ayın başlarında beta testi için yayında olacağını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Başarılı test ve denetim programlarına tabi olarak, ana ağda Q1 sürümü için hala programdayız!” Kripto para