Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (23-29 Ocak)

  • Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Nötr Bölgede Görünüyor

Alternativeme tarafından açıklanan Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi, 50 puan olarak görünüyor. Bitcoin, 50 puanla birlikte ‘nötr’ bölgede yer alıyor. Bitcoin Korku ve Açgözlülük endeksi, geçtiğimiz ay 25 puanla ‘korku’ bölgesinde yer alıyordu. Bitcoin fiyatının son 1 ayda yaklaşık %35 artış göstermesiyle birlikte endeks, korku bölgesinden nötr bölgeye geçmiş oldu.


  • Stellar Development Foundation’ın Genenis’ten 13 Milyon USD Alacağı Olduğu Öğrenildi

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Stellar Development Foundation’ın (SDF), geçtiğimiz günlerde iflas koruma başvurusunda bulunan Digital Currency Group'a (DCG) bağlı bir kripto para borç verme platformu olan Genesis’in en büyük alacaklılarından biri olduğu öğrenildi. SDF, CoinDesk’e verdiği bir demeçte Genesis’e 2022 yılında 13 milyon USD’lik bir borç verdiğini doğruladı; ancak hazinesinin geri kalanına kıyasla bu meblağın “çok az ve önemsiz” olduğunu vurguladı.


  • Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Kripto Paralara Yönelik Yeni Bir Hamle Geldi

Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), bölgede kripto para birimleri ve tokenizasyon kullanımına ilişkin bir yasa tasarısı hazırlamaktan sorumlu 15 üyeli bir komite kurduğunu duyurdu. Söz konusu üyeler iş birliği yoluyla kripto para birimlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde faaliyet göstermesine olanak tanıyacak ve ulusal ekonominin gelişimini hızlandıracak yasal bir çerçeve üzerinde çalışacak.


  • Miami Belediye Başkanı Suarez, Maaşını Halen Bitcoin Olarak Alıyor

Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, uzun süredir devam eden ayı piyasasına rağmen maaşını hala Bitcoin (BTC) olarak aldığını açıkladı. Suarez, bu kararın 'iyi bir yatırım' olduğunu belirtti.


  • IMF, Kripto Düzenlemeleri İçin Taslak Hazırladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto ekosistemi, aracı kurumlar ve yatırımcıları kapsayan kripto para düzenlemeleriyle alakalı bir düzenleme taslağı sağlamak için bazı önerilerde bulundu.


  • Blockstream, Bitcoin Madenciliği Faaliyetlerini Genişletmek İçin 125 Milyon USD Topladığını Açıkladı

Blokzincir altyapı firması Blockstream Corporation yaptığı açıklamada Bitcoin (BTC) madencilik faaliyetlerini genişletmek ve kurumsal hosting hizmetleri olarak adlandırdığı hizmetlere yönelik güçlü talebi karşılamak için dönüştürülebilir senet ve teminatlı kredi finansmanından 125 milyon USD topladığını duyurdu.


  • Fransız Milletvekilleri Zorunlu Kripto Para Lisansları Konusundaki Tutumlarını Yumuşattı

Fransa Ulusal Meclisi’nde, kripto para şirketlerine yönelik yeni bir düzenleyici sistem oylamaya sunuldu. Oylanan teklifler uyarınca Fransa'daki kripto para şirketlerinin tüketici koruma kurallarına uymak zorunda kalacağı kararı alındı. Fransa Ulusal Meclis’inde söz konusu tedbir için 61 lehte ve 33 aleyhte oy kullandı. Buna göre Ocak 2024'ten sonra tescil edilmek üzere başvuran kripto para şirketleri, çıkar çatışmalarını yönetmek, müşteri varlıklarını ayırmak ve ücretlerini yayınlamak için ekstra kurallarla karşı karşıya kalacak.


  • Suudi Arabistan’da CBDC Çalışmaları Devam Ediyor

Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA) Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC'ler) ile ilgili bir çalışma yürütüyor. SAMA bu projeyle birlikte yerel bankalar ve FinTech'lerle iş birliği içinde yerel veya ulusal toptan CBDC'lerin potansiyel kullanımlarını daha iyi anlamayı amaçlıyor.


  • St. Maarten TRON’u Yasal Ödeme Aracı Olarak Kabul Etmeye Hazırlanıyor

TRON'un kurucusu Justin Sun, St. Maarten’in TRON'u yasal ödeme aracı olarak kabul etme planlarını açıkladığını duyurdu.


  • Genesis Alacaklı Anlaşmazlıklarının Bir Hafta İçinde Çözülebileceğine İnanıyor

Digital Currency Group'a (DCG) bağlı bir kripto para borç verme platformu olan Genesis'in avukatlarından Sean O'Neal, ön duruşma sırasında Manhattan mahkemesine, alacaklılarla görüşmeler konusunda "ihtiyatlı bir iyimserlik" içinde olduğunu ve bir hafta içinde alacaklılarla iyi niyet çerçevesinde bir anlaşmaya varılabileceğini umduğunu söyledi. En büyük alacaklısı Gemini ve 800m USD. Totalde 3,6mb USD.


  • İsviçre Bankası Cité Gestion Kendi Hisselerini Tokenize Eden İlk Özel Banka Oldu

2009 yılında kurulan İsviçre merkezli özel banka Cité Gestion, kendi hisselerini tokenize etmek için dijital varlıklar firması Taurus ile ortaklık kuruyor. Nitekim Cité, tokenize edilmiş hisselerini ihraç etmek, hisseleri oluşturan akıllı sözleşmeyi yönetmek ve menkul kıymetlerinin varlık servisini gerçekleştirmek için dijital varlıklar firması Taurus ile birlikte çalışacak.


  • Ethereum, Şangay Yükseltmesi İçin İlk Gölge Çatallanmayı Başlattı

Ethereum geliştiricileri, yaklaşmakta olan Şangay ağ yükseltmesinin ilk shadow fork’u (gölge çatallanma) yerleştirmeyi başardı. Geliştiricilerden birinin yayımladığı bir güncellemeye göre, merakla beklenen yükseltme için gölge çatallanma 23 Ocak 2023 Pazartesi günü gerçekleştirildi. Ethereum'un ana ağının bir kopyası olan gölge çatallanma, geliştiricilerin kodu halka açık blok zincirinde dağıtmadan önce test edebilecekleri bir ortam sunuyor.


  • dYdX, Token Kilit Açılmasını Aralık Ayına Erteledi

Ethereum standardına dayalı merkeziyetsiz bir borç alma ve borç verme platformu olan dYdX, 2 Şubat’a kadar 150 milyon adet DYDX’in kilidinin açılmasını planlıyordu. Bu, mevcut arzı iki katına çıkaracak bir hamleydi ve sonraki aylarda daha fazla tokenin kilidi açılacaktı. DYDX token kilit açılmasını aralık ayına ertelediğini duyurdu.

  • Aave v3, Ethereum Ağında Yayına Girmeye Hazırlanıyor

Aave DAO, ocak ayının başlarında Ethereum üzerinde Aave v3'ün ilk dağıtımı için Chaos Labs'ın riskten arındırma yaklaşımı lehine oy kullanmıştı. Merkeziyetsiz borç verme protokolü Aave başarılı bir DAO oylamasının ardından protokolünün üçüncü versiyonunu Ethereum üzerinde başlatmaya hazırlanıyor.

  • Porsche NFT'lerin Taban Fiyatı %180 Artış Gösterdi

Coingecko verilerine göre Porsche NFT koleksiyonu son 24 saat içinde %180 artışla yaklaşık 4000 USD’ye yükseldi. Koleksiyonun taban fiyatı OpenSea gibi ikincil pazarlarda son 24 saat içinde iki kattan fazla arttı.


  • BlockFi'ın, FTX ve Alameda Resarch'te 1,2 Milyar USD’lik Yatırımı Olduğu Anlaşıldı

28 Kasım Pazartesi günü Bölüm 11 için iflas başvurusunda bulunan ABD merkezli kripto para borç ve faiz verme platformu BlockFi’ın FTX ve Alameda Research’te toplamda 1,2 milyar USD’lik yatırımı olduğu ortaya çıktı.


  • ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Beklentilerin Üzerinde Artış Gösterdi

ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla %2.9 olarak açıklandı. Beklenti %2.6’ydı. ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ise 186K olarak açıklandı. Bu verideki beklenti ise 205K’ydı.


  • El Salvador'un Volkanik Bitcoin Şehri Uluslararası Mimari Tasarım Ödülü Kazandı

El Salvador, Bitcoin'i (BTC) yasal ödeme aracı olarak kabul eden ilk ülke olmasından yaklaşık iki buçuk yıl geçtikten sonra bir volkanın tabanına inşa edilecek olan çevre dostu Bitcoin Şehri için uluslararası mimari tasarım ödülü kazandı.


  • Algorand Vakfı, Pazarlama Çalışmalarına Liderlik Etmesi İçin WhatsApp Eski Yöneticisini Bünyesine Kattı

Algorand Vakfı, pazarlama çalışmalarını yönlendirmesi için e WhatsApp ve Nike’ın eski yöneticisi Jessica Tsai Chin'i işe aldı. Daha önce WhatsApp’ta küresel gizlilikten sorumlu marka başkanı olan Chin, The Block'a verdiği demeçte, gizlilik ve dijital kimliğe olan ilgisi nedeniyle kriptoda görev üstlendiğini belirtti.