Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (24-30 Ekim)

  • 2023 Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı: Dijital Türk Lirasının Ödeme Testlerine Başlanacak

2023 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık yatırım programı onaylandı. Yıllık yatırım programında dijital Türk lirası ile ilgili olarak çalışmalar da yer aldı. Dijital Türk lirasının ödeme testlerine başlanacağı ifade edildi.


  • CFTC Başkanı Behnam, Ethereum'un (ETH) Bir Emtia Olduğunu Yineledi

Dün Rutgers Kurumsal Hukuk ve Yönetişim Merkezi, Wall Street Blockchain Alliance ve Lowenstein Sandler LLP ‘Kripto Para ve Blokzincir’in Geleceği’ konulu bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda en çok dikkat çeken yorumlardan birisi ABD’de Ethereum’un sınıflandırılmasıyla ilgiliydi. Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam, yaptığı konuşmada kurumun fintech ve kripto varlık endüstrilerini düzenlemedeki ve gelecekteki rolünü gündeme taşıdı.


  • ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Verisi Açıklandı

ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi yıllık %5.14 olarak açıklandı. Beklenti %5.20’ydi. ABD aylık çekirdek kişisel tüketim harcamaları ise beklenildiği gibi %0.5 olarak açıklandı.


  • Toplam Stake Edilen ETH Miktarı 14 Milyonu Aştı

Dune verilerine göre toplam stake edilen Ethereum (ETH) miktarı 2022’nin 3. çeyreğinde 14 milyonu aştı.


  • BNB Chain, Blokzincir’de Proje Büyümesini Teşvik Etmek İçin 10 Milyon USD’lik Fon Oluşturdu

BNB Chain, Blokzincir teknolojisine ilişkin projelere yardımcı olmak için 10 milyon USD’lik bir fon başlattı. Büyüme Teşvik Programı olarak adlandırılan girişimle başlangıç için dördüncü çeyrekte 10 projenin destekleneceği belirtildi.


  • Elon Musk, Twitter’ı Satın Aldığını Resmi Olarak Açıkladı

Tesla ve SpaceX şirketlerinin kurucusu ve üst yöneticisi Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Twitter'ı satın aldığını duyurdu.


  • Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranını 75 Baz Puan Artırdı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentiler doğrultusunda politika faizini 75 baz puan artırarak %2'ye çıkardı. ECB, bu kararla birlikte politika faizini 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkarmış oldu.


  • Norveç, Decentraland’da Vergi Dairesi Açtıklarını Duyurdu

Norveç'in vergi otoriteleri Brønnøysund ve Skatteetaten, Nokios konferansında yaptıkları açıklamada Decentraland'da bir vergi dairesi kurmak için danışmanlık firması Ernst and Young (EY) ile ortaklık kurduklarını duyurdu. Bu girişimin amacı, Web3 ayak izlerini oluştururken daha genç ve teknolojiye yatkın bireylere hizmet sunmak olarak açıklandı.


  • Meksika’da Metaverse Alışveriş Merkezi Açıldı

Meksika'nın ‘Island Shopping Mall’ adlı ilk Metaverse alışveriş merkezi 80'den fazla mağazasıyla faaliyete geçti. Alışveriş merkezine AppStore ya da Google Play'de bulunan bir uygulama aracılığıyla mobil cihazlardan erişilebiliyor.


  • Visa, Kripto Para Cüzdanları ve Metaverse için Ticari Marka Başvurusunda Bulundu

Kripto para birimlerinin ve Metaverse konseptinin büyümesi, geleneksel finans şirketlerine faaliyetlerini ölçeklendirme ve tüketici taleplerini karşılama fırsatı sağladı. Bu doğrultuda Kaliforniya merkezli ödeme devi Visa, Metaverse ilgisini gösteren kuruluşlar arasına girdi.


  • Ripple, Üçüncü Çeyrek Raporunu Açıkladı

Ripple, üç aylık XRP satışları, XRP ile ilgili duyurular ve bir önceki çeyrekteki piyasa gelişmelerine ilişkin yorumlar dahil olmak üzere, şirketin kripto para piyasası durumu hakkındaki görüşlerini yansıttığı 2022 üçüncü çeyrek raporunu yayımladı.


  • Google Cloud, Web3 Geliştiricileri için Ethereum Destekli “Node” Hizmeti Verecek

Google Cloud, Web3 geliştiricileri için Ethereum destekli bir ‘node’ hizmetini piyasaya sürdüğünü duyurdu. Google, “Blockchain Node Engine” adını verdiği bu hizmetle birlikte, Ethereum kullanıcılarını bünyesine katmayı düşünüyor. Google Cloud, “Blockchain Node Engine” ile geliştiriciler için ‘node’ları takip edecek ve ortaya çıkabilecek olası sorunları ele alacak. Yani müşterilerin node'larını korumak ya da izlemek için kendi ekiplerini görevlendirmeleri gerekmeyecek.


  • Twitter, NFT Alım Satım İşlemlerine İmkân Sağlayacak Yeni Özelliğini Duyurdu

Twitter, kullanıcıların belirli platformlardan NFT pazar yeri listelerini görüntülemelerine izin verecek ve koleksiyon ürünleri alıp satmalarını imkân verecek özelliğini duyurdu. NFT Tweet Kutucukları olarak adlandırılan entegrasyon, bir tweet içindeki özel bir panelde NFT’lerin görüntülenmesine ve kullanıcıların pazar yerlerine ulaşmasına olanak sağlıyor.


  • Buterin: Kripto Para, Altına Göre Daha İyi Bir Seçenek

Ethereum'un Kurucusu Vitalik Buterin, bir Twitter paylaşımına cevaben, kripto parayı altına göre daha iyi seçenek olarak nitelendirdi, altının kripto paralara göre daha az benimsendiğini söyledi.


  • Kazakistan’da Dijital Tenge BNB Chain’e Entegre Edilecek

Kazakistan Ulusal Bankası'nın, (NBK) merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan Dijital Tenge'yi BNB Chain'e entegre edeceği öğrenildi. Kazakistan'ın CBDC pilot programı, ülkenin kripto para alanındaki son faaliyetleri arasında yer alıyor.


  • Meta, Temmuz-Eylül dönemine Ait Bilançosunu Açıkladı

Meta’nın 2022 üçüncü çeyreğinde elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4 azalarak 27.7 milyar USD’ye geriledi. Meta, 2021'in üçüncü çeyreğinde 29 milyar USD gelir elde etmişti. Meta, üçüncü çeyrek raporunda, Metaverse departmanı olan Reality Labs’in bir önceki yıl 558 milyon USD olan gelirinin bu çeyrekte 285 milyon USD’ye gerilediğini açıkladı.


  • Seba Bank, Piyasadaki Düşüşe Rağmen NFT Saklama Hizmetini Başlattı

NFT piyasasındaki düşüş, İsviçre merkezli Seba Bank için bir sorun teşkil etmedi. Zira Seba Bank müşterilerine NFT saklama hizmeti vereceğini duyurdu. Seba Bank NFT saklama hizmetini perakende ve kurumsal müşterilerinin, Bored Apes ve CryptoPunks gibi dünyaca ünlü NFT koleksiyonları da dahil olmak üzere Ethereum tabanlı herhangi bir NFT'yi saklamalarına olanak tanıdığını açıkladı.


  • Nijerya’nın CBDC'si eNaira’nın Benimsenme Oranları Düşük Çıktı

Bloomberg raporuna göre, piyasaya sürüleli bir yıldan fazla olan Nijerya merkez bankası dijital para birimi eNaira'yı, ülkenin 217 milyonluk nüfusunun %0.5'inden daha azı kullanıyor. Bu oranın, Nijerya'nın Chainalysis tarafından kripto paranın benimsenmesi açısından Afrika'nın en iyi ülkesi olarak tanımlanmasına ve dünya genelinde 11. sırada yer almasına rağmen düşük çıkması dikkati çekiyor.


  • Crypto Council for Innovation, 1200 ABD’liyle Gerçekleştirdiği Anket Sonuçlarını Yayımladı

Crypto Council for Innovation, ABD’de 8 Kasım’da gerçekleşecek ara seçimler öncesi 1200 seçmenle gerçekleştirdiği ankete dair bulguları yayımladı. Anket sonuçları seçmenlerin politika çıkarlarının kripto para ve teknoloji ile uyumlu olmasını istediğini gösterdi. Nitekim ankete katılan 1.200 kişinin %13'ünün kripto para birimine sahip olduğunu ortaya çıktı. Bu oran yatırım fonu olanlardan (%12) daha fazla, tahvili olanların (%5) neredeyse üç katı ve hisse senedi olanlardan (%16) biraz daha düşük oranda olarak dikkati çekiyor.


  • ABD’de Ara Seçimler Öncesi Kripto Para Yanlısı Komiteler de Faaliyet Gösteriyor

Kripto Para Yanlısı Siyasi Eylem Komiteleri (PACs) ABD’de yaklaşan ara seçimler için reklam kampanyaları başlatmaya hazırlanıyor. Gruplardan birinin adı açıklanmayan bir stratejistine atıfta bulunan CNBC; Web3 Forward ve Crypto Innovation PAC'lerinin hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat partilerden kongre adaylarının TV reklamları için ödeme yapmak istediğini bildirdi.