Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (24-30 Mayıs)

Elon Musk ve Michael Saylor, Kuzey Amerikalı Bitcoin Madencileri ile Bir Çalışma Grubu Kurdu

Tesla'nın elektrikli araçları için artık bir ödeme yöntemi olarak Bitcoin'i kabul etmeyeceğini açıklamasından haftalar sonra Elon Musk, Kuzey Amerika merkezli Bitcoin madencileriyle görüşmelerde bulunduklarını açıkladı. Musk’ın son tweet'ine göre bu görüşmeler, dünya çapında bir sürdürülebilirlik girişimi yaratmak amacıyla madencilerin “mevcut ve planlanan yenilenebilir kullanımı yayınlama” taahhüdüyle ilgiliydi. İlk tartışmaların “potansiyel olarak umut verici” olduğunu belirten Musk’ın tweet'inin ardından Bitcoin’in fiyatı yaklaşık 2.000 dolar arttı. Musk’ın tweetine yanıt olarak MicroStrategy CEO'su Michael Saylor, toplantıya ev sahipliği yapanın kendisi olduğunu açıkladı. Saylor, toplantıya katılanların arasında Argo Blockchain, Blockcap, Core Scientific, Galaxy Digital, Hive Blockchain, Hut 8 Mining, Marathon Digital Holdings ve Riot Blockchain'den yöneticilerle birlikte Kuzey Amerika'dan önde gelen Bitcoin madencilik firmalarının da yer aldığını paylaştı. Toplantı Saylor tarafından, enerji raporlamasını standartlaştırmak, endüstri ESG (Çevresel, Sosyal, Kurumsal Yönetim) hedeflerini takip etmek, kripto ve blokzinciri daha da eğitmek ve büyütmek için girişimler düzenleyecek bir endüstri çalışma grubu olan Bitcoin Madencilik Konseyi'ni oluşturmak için düzenlendi. Bu hedefler doğrultusunda, Bitcoin Madencilik Konseyi, enerji kullanımının şeffaflığını teşvik edecek ve dünya çapında sürdürülebilirlik girişimlerinin hızlandırılmasına yardımcı olacak.


PayPal Müşterileri, Kripto Paralarını Cüzdanlarına Çekebilecek

Bir PayPal yöneticisi 26 Mayıs Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, ödeme devinin, müşterilerinin kripto para varlıklarını cüzdanlarına çekmelerine izin vermek için çalıştığını söyledi. Consensus 2021 sanal konferansında konuşan PayPal başkan yardımcısı ve blokzincir, kripto ve dijital para birimleri genel müdürü Jose Fernandez da Ponte, bir röportaj sırasında şunları dile getirdi: “Bu durumu mümkün olduğunca açık hale getirmek istiyoruz ve müşterilerimize istedikleri şekilde ödeme yapmalarına izin verecek bir seçenek sunmak istiyoruz. Alım satım yapmada kullanabilmeleri için kriptolarını bize getirmek istiyorlar ve biz de onların bizimle birlikte aldıkları kriptoyu alıp istedikleri yere götürmelerini istiyoruz”.


Bridgewater’ın Kurucusu Ray Dalio, Bitcoin’i Tahvillere Tercih Ettiğini Söyledi

Amerikan yatırım yönetimi firması Bridgewater'ın milyarder kurucusu Ray Dalio, Consensus 2021'de yaptığı bir sohbette kendisini “Bitcoin sahibi” olarak tanımladı. Dalio, küresel rezerv para birimi olarak dolardan uzaklaşmaya tanık olduğumuzu ve bunda Bitcoin ve diğer dijital varlıkların önemli bir rol oynadığını iddia etti. Bitcoin'in en büyük riskinin başarısı olduğunu düşündüğünü söyleyen Dalio, devamında çok önemli bir yorumda bulundu: “Tahvil yerine Bitcoin'i tercih ederim”. Ardından Dalio, kendisinin Bitcoin sahibi olduğunu dile getirdi. Miktarını belirtmese de “biraz Bitcoin’i olduğunu” açıkladı.


Madencilik Firması Marathon Digital Holdings, Teksas’ta Yeni Bir Veri Merkezi Kuracağını ve Operasyonlarının %70’inin Karbon Nötr Olacağını Açıkladı

Marathon Digital Holdings, bugün yaptığı bir basın açıklamasıyla, şirketin Teksas'ta inşa edilmekte olan 300 megawattlık yeni bir Compute North veri merkezinde yaklaşık 73.000 Bitcoin madencilik teçhizatına ev sahipliği yapacağını belirtti. Açıklamanın devamında, Marathon'un hash oranının saniyede 10.37 exahash'a ulaşmasının beklendiğini, ortalama madencilik maliyetlerinin kilovat saat başına 0.0453 dolar olacağını ve operasyonlarının yaklaşık %70’inin karbon nötr olacağı bildirildi. Marathon, bu gelişmenin firmayı Kuzey Amerika'daki en büyük, verimli ve çevreye duyarlı Bitcoin madencisi olmasına yardımcı olacağını söyledi. Devamında, MicroStrategy CEO'su ve önemli bir Bitcoin influencerı olan Michael Saylor, Twitter üzerinden bu duyuruya şu şekilde bir yorum yaptı: “Marathon, ABD merkezli madencilik kapasitesini karbonsuz bir şekilde genişletmek için kararlı bir şekilde hareket ediyor. MARA gibi halka açık Bitcoin madencileri, dünyadaki diğer madenciler için mükemmellik standartlarını belirleyecek ve ESG girişimlerine öncülük edecek”.


Apple, Kripto Para Tecrübesi Olan İş Geliştirme Müdürü Arıyor

Küresel teknoloji devi Apple’ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir iş ilanı kripto dünyasının dikkatini çekti. Şirketin Alternatif Ödeme Ortaklıkları birimini yönetmek üzere alınacak iş geliştirme müdürünün dijital cüzdanlar ve kripto paralar gibi alternatif ödeme araçları alanında en az beş yıl tecrübe sahibi olması gerektiği belirtildi. İş ilanı, teknoloji devinin kripto paralara karşı ilgisiz olmadığının bir göstergesi olarak algılanırken Apple’ın NFT (eşsiz token) platformu geliştirdiğini açıklayan Hasbro veya NFT satışlarını başlatan eBay’in ayak izlerini takip ederek kripto dünyasına kapsamlı bir giriş yapıp yapmayacağı merak konusudur.


Nobel Ödüllü Ekonomist Robert Shiller, Kripto Piyasasında Aktif Olmak İstediğini Açıkladı

Nobel ödüllü ve Yale Üniversitesi'nde profesör olan Robert Shiller, kripto piyasasını deneyimlemek için kripto para birimine yatırım yapmayı düşündüğünü açıkladı: “Hiç Bitcoin satın almadım. Belki o pazarda aktif olmalıyım”. Nobel ödüllü Robert Shiller, CNBC ile yaptığı bir röportajda kripto para birimi hakkında konuştu. Shiller, kripto piyasasının psikolojik bir pazar olduğunu belirterek, etkileyici bir teknolojinin kullanıldığını dile getirdi. Kripto paraların kendisine cazip geldiğini söyleyen Nobel Ödüllü ekonomist, şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Etkisini deneyimlemek için kripto paraları satın almayı düşünüyordum. Aslında birçok insan bunu yapıyor. Hiç Bitcoin almadım. Belki o pazarda aktif olmalıyım”.


One River, Karbon Nötr Bir Bitcoin ETF’si İçin SEC’ye Başvuruda Bulunduğunu Açıkladı

Milyarder yatırımcı Alan Howard tarafından desteklenen dijital varlık fonu One River, karbon nötr bir Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) kurmak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuruda bulundu. Firmanın “One River Carbon Neutral Bitcoin Trust” için planları, Nisan ayında karbon kredi platformu MOSS ile ortaklık yaptığını belirttiğinde açıklanmıştı. Nisan ayının başlarında One River'ın CEO’su Eric Peters, şu şekilde bir açıklamada bulunmuştu: “Karbon ayak izi hakkında çok fazla konuşma var. Artık konuşmayı bırakıp bir şeyler yapmaya başlamanın zamanının geldiğine karar verdik”. Pazartesi günü sunulan S-1 dosyalamasına göre, One River Carbon Neutral Bitcoin Trust New York Borsası'nda listelenecek ve fondaki Bitcoin ile ilişkili emisyonları hesaba katmak için karbon kredileri satın alacak ve elden çıkaracak. Yatırımcıların, Bitcoin madenciliğiyle ilişkili karbon emisyonları konusundaki endişelerini gidermeyi amaçlayan Bitcoin ETF'si, Bitcoin ağının ve özellikle madencilik ekosisteminin karbon ayak izi hakkında genişleyen bir kamuoyu tartışmasının ortasında geliyor.


Brad Garlinghouse, SEC ile Davası Çözüldükten Sonra Ripple’ın Halka Açılabileceğini Söyledi

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile olan davası çözüldükten sonra Ripple’ın halka açılabileceğini açıkladı. Çarşamba günü Consensus 2021 konferansına katılım gösteren Garlinghouse’a, Ripple'ın halka açık bir şirket olup olmayacağı soruldu. Garlinghouse ise bu ihtimalin olma olasılığının “çok yüksek” olarak değerlendirilebileceğini bildirdi. Devamında Garlinghouse, herhangi bir ilk halka arz (IPO) planlarının, Ripple'ın SEC ile olan davasını çözene kadar beklemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, SEC’nin, sonunda Ripple'ın halka arzını onaylayan kişi olacağına dikkat çekti. Bu, medyanın Ripple'ın potansiyel olarak halka açıldığını ilk bildirişi değildi. Geçen ay bir kazanç çağrısında, Ripple'ın en büyük dış hissedarlarından biri olan SBI Holdings'in CEO'su, Ripple'ın SEC ile olan davası çözüldükten sonra halka açılmayı planladığını söylemişti. SBI CEO'su Yoshitaka Kitao'nun şunları dile getirdiği bildirildi: “Mevcut davadan sonra Ripple halka açılacak. Mevcut CEO ve Chris bunu yapmak istiyor”.