Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (25 - 31 Temmuz)

ABD beklenen faiz kararını açıkladı. Yeni kararla birlikte ABD'nin politika faizi 75 baz puan attırılarak %2,25 - %2,50 bandına çekildi.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kripto para ekosisteminin önde gelen isimlerinden Changpeng Zhao ile video konferans aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirdiği bilgisini Twitter hesabından paylaştı. Nebati, Blokzincir ekosistemi ve kripto varlıklar konularında değerlendirmeler yaptıklarını bildirdi.


Piyasa değeri olarak en büyük ikinci kripto varlık konumunda bulunan Ethereum (ETH), 7 yıl önce Vitalik Buterin liderliğinde geliştirildi. Nitekim başarılı bir test döneminin ardından 30 Temmuz 2015'te ilk Ethereum bloğu çıkarıldı ve Ethereum ana ağı başlatıldı.


ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler Twitter'da, kripto para borsalarının menkul kıymet borsaları gibi düzenlenmesi gerektiğini savunduğu bir video paylaştı. Gensler, kripto borsalarının menkul kıymet borsalarıyla aynı muameleyi görmesi gerektiğine ve bu nedenle kuruluşunun düzenleme yetkisi kapsamına girdiğine olan inancını yineledi.


Yasaları gözden geçirmek ve güncellemekle görevli bağımsız bir yasal organ olan İngiltere ve Galler Hukuk Komisyonu, mülkiyet kurallarını kripto ve Nitelikli Fikri Tapu’yu (NFT) kapsayacak şekilde genişletmek istediğini açıkladı. İngiltere ve Galler Hukuk Komisyonu tarafından önerilen bu reformların kripto yatırımcılarının hack veya dolandırıcılıklarda yasal işlem yoluyla kayıplarını talep etmelerini kolaylaştırabileceği belirtiliyor.


Brezilya futbol takımı São Paulo, Arjantin ekiplerinden Banfield forması giyen Giuliano Galoppo'yu USD Coin (USDC) kullanarak transfer etti. Bu transfer Arjantin’de büyük ilgi uyandırdı. Zira Banfield’ın USDC ile transferi kabul etmesinin, yapılan işlemlerin akabindeki beş gün içinde ABD dolarlarını Arjantin pesosuna çevirmeye zorlayan Arjantin’in döviz kısıtlamalarından kaçınma girişimi olabileceği iddia edildi.


Cardano Metaverse platformu Pavia’nın 3D avatarlarını Ready Player Me platformunun hazırlayacağı öğrenildi. Nitekim Ready Player Me’nin kullanıcıların bir selfie ile tam vücutlu bir 3D avatar oluşturmasına ve bunu Metaverse'de kullanmasına imkân tanıyarak Cardano alanına gelişmiş bir özellik getireceği aktarıldı.


133 milyondan fazla müşterisi ve 40'tan fazla ülkede varlığıyla dünyanın en büyük bankalarından biri olan Santander, kripto para birimi ekosistemine adım atacağını duyurdu. Santander Brezilya CEO'su Mario Leao, yaptığı açıklamada bankanın önümüzdeki aylarda Brezilyalı müşteriler için kripto ticareti hizmetleri başlatmayı planladığını söyledi.


Ripple, 2. Çeyrekteki XRP satışları, XRP ile ilgili duyurular ve bir önceki çeyrekte piyasadaki gelişmelerine ilişkin şirketin yorumlarını içeren 2. Çeyrek XRP Piyasaları Raporunu yayımladı.


Son yükseliş dalgasına daha fazla yatırımcının projeyi keşfetmesinin etki etmiş olabileceği söylenebilir. Bununla birlikte ETH'nin yaklaşık 60 gün sonrasında pay ispatına (PoS) geçmesiyle birlikte RVN’nin Ethereum madencileri için ‘uygun alternatiflerden’ biri olacağı düşünülebilir.


Kripto dostu isimlerden Francis Suarez’in Başkanlığını yaptığı Miami Belediyesi, yeni bir Nitelikli Fikri Tapu (NFT) projesi duyurdu. Buna göre, Miami Belediyesi projeyi hayata geçirmek üzere Time, Mastercard ve Salesforce ile ortaklık kuracak. İlgili NFT koleksiyonunun Aralık ayında piyasaya sürülmeyi planlandığı öğrenildi.


ABD’de bilgisayar çipi üretimini artırmaya yönelik hazırlanan bir tasarı ile birlikte Beyaz Saray’a bir Blokzincir danışmanının istihdam edileceği aktarıldı. Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamanın ardından Kongre'nin her iki kanadından da onay alan ‘Çip ve Bilim’ tasarısının Blokzincir ve kripto para konularında uzman yeni bir danışmanın Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi'nde çalışmak üzere işe alınmasını sağlayacağı belirtildi.


Aave protokolünün arkasındaki merkezi otorite olan Aave Companies, USD'ye sabitlenecek olan teminat destekli GHO sabit koininin piyasaya sürülmesini önerdi. Yapılan oylamada çoğunluğun lehte oy kullanması sonucu Aave topluluğu GHO sabit koin fikrini onaylamış oldu.


Singapur'un Hukuktan Sorumlu İkinci Bakanı Edwin Tong, TechLaw Fest’te yaptığı konuşmada; yasal evlilik işlemleri, uyuşmazlık davaları ve hükümet hizmetlerinin gelecekte Metaverse’e entegre bir platform üzerinden sunulabileceğini söyledi.


Fantom topluluğu üyeleri, ağın yakım ücretlerinin üçte birinin Fantom ekosisteminde inşa edilen yeni projeleri finanse etmek için kullanılmasını öneren bir yönetişim oylamasını %99.75 gibi yüksek bir oranla kabul etti.

My Neighbour Alice (ALICE), arsa satışlarının 1 Ağustos 2002 Pazartesi günü başlayacağını ve satışların 15 gün boyunca süreğini açıkladı.


1906 yılında kurulan İsviçre merkezli seyahat şirketi Kuoni Business Travel, kripto ödeme hizmeti BitPay ile bir ortaklık imzaladı. Kuoni Business Travel bu ortaklıkla birlikte ödeme aracı olarak Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) ve Wrapped Bitcoin’i (WBTC) kabul edeceğini açıkladı.


Uluslararası Para Fonu (IMF) dün yayımladığı "Dünya Ekonomik Görünümü" raporunda, kripto piyasasındaki çöküşlerin küresel finansal istikrar için bir endişe kaynağı olmadığını; ancak yine de küresel ekonomiyle ilgili ciddi endişeler yarattığı belirtildi.


Amerika Birleşik Devletleri merkezli moda şirketi Tommy Hilfiger, Roblox’ta TOMMY PLAY adında mağaza açacağını duyurdu. TOMMY PLAY’de koleksiyon ürünlerinin satışa sunulacağı öğrenildi.


ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Benham, Brooking Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada ABD vatandaşlarının dijital varlıklara olan ilgisinin artış gösterdiğine dikkati çekerek “Bugün buradayız zira dijital varlıklar ana akım Amerikan portföylerinin bir parçası olma yolunda ilerliyor; anketler ve kamuoyu yoklamaları her beş yetişkinden birinin kripto para birimine yatırım yaptığını veya başka bir şekilde kullandığını gösteriyor." dedi.