Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (29 Mart - 4 Nisan)

PayPal ile Milyonlarca İşletmede Kripto Para Kullanılabilecek

30 Mart Salı günü bildirildiği üzere PayPal, ABD kullanıcılarının PayPal’ın geçerli olduğu ödeme noktalarında kripto paralar ile ödeme yapabileceğini duyurdu. Bu gelişme, PayPal dijital cüzdanlarında Bitcoin (BTC), Eter (ETH), Bitcoin Cash (BCH) ve Litecoin (LTC) tutan kullanıcıların artık kripto varlıklarını itibari paraya da dönüştürebilecekleri anlamına geliyor. Ayrıca bu hizmetin, önümüzdeki birkaç ay içinde 29 milyon işletmede kullanımına sunulacağı da belirtildi. PayPal CEO'su Dan Schulman, şu şekilde bir açıklamada bulundu: “İlk defa kripto para birimlerini PayPal cüzdanınızın içindeki bir kredi kartı veya banka kartıyla aynı şekilde sorunsuz bir şekilde kullanabileceksiniz. Kripto para birimlerinin ağırlıklı olarak satın aldığınız, tuttuğunuz veya sattığınız bir varlık sınıfı olmaktan çıkıp gerçek dünyada milyonlarca işletme ile işlem yapmak için meşru bir finansman kaynağı haline geldiği bir geçiş noktası olduğunu düşünüyoruz”.


Morgan Stanley, 12 Yeni Fon İçin Bitcoin Yatırımlarını Onayladı

Amerika Birleşik Devletleri yatırım bankası devi Morgan Stanley, Grayscale ve nakit ödemeli vadeli işlemler aracılığıyla Bitcoin'e (BTC) potansiyel olarak maruz kalmayı artırmak için çeşitli kurumsal fonların prospektüsünü güncelledi. Geçtiğimiz ay akredite varlık yönetimi müşterilerine en az bir Bitcoin ile ilgili fona erişim sunmaya başlayacağını açıklayan Morgan Stanley, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) 31 Mart Çarşamba günü yaptığı bir başvuruda, 12 kurumsal portföy için “Yatırım Politikaları ve Stratejileri” bölümünü güncellediğini açıkladı. Yapılan bu güncelleme, Morgan Stanley Institutional Fund, Inc.'in Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ve nakit ödemeli vadeli işlemler aracılığıyla çeşitli portföylere Bitcoin eklemesini sağlıyor. Yapılan başvuruya göre; “Her portföy, toplam varlıklarının %25'ine kadar Cayman Adaları yasalarına göre bir şirket olarak organize edilen Fon'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluşa yatırım yaparak Bitcoin ve diğer varlıklara maruz kalabilir”.


CME Group, Mikro Bitcoin Vadeli İşlemlerini Başlatıyor

Türev borsası devi CME Group, düzenleyici incelemesine tabi olarak 3 Mayıs'ta mikro Bitcoin vadeli işlemlerini başlatacağını duyurdu. Mikro Bitcoin vadeli işlemleri, bir Bitcoin'in 1/10'u boyutunda olacak ve Bitcoin'e maruz kalmanın uygun maliyetli bir yolunu sağlayacak. CME, Aralık 2017'den beri halihazırda Bitcoin vadeli işlemleri sunmaktaydı ve kripto türevleri alanındaki en iyi platformlardan biri olarak adlandırılıyordu. CME Group'un küresel hisse senedi endeksi ve alternatif yatırım ürünleri başkanı Tim McCourt, şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Bitcoin vadeli işlem sözleşmemizin 2017'de başlatılmasından bu yana, özellikle kurumsalda kripto türevlerimizde likidite ve piyasa katılımının istikrarlı, devam eden büyümesini gördük. Mikro Bitcoin vadeli işlemlerinin piyasaya sürülmesi, geniş bir müşteri yelpazesinden gelen daha küçük boyutlu sözleşmeler talebine doğrudan yanıt veriyor ve katılımcıların CME Group'ta şeffaf ve verimli bir şekilde düzenlenmiş Bitcoin vadeli işlemlerini nasıl yapabilecekleri konusunda daha fazla seçenek ve hassasiyet sunuyor”.


Ripple, Asya’daki Konumunu Güçlendirmek İçin Tranglo Hisselerinin %40’ını Aldığını Duyurdu

San Francisco merkezli blokzincir firması Ripple 30 Mart Salı günü yaptığı bir açıklamada, RippleNet On-Demand Liquidity (ODL) hizmetini Güneydoğu Asya’da genişletmek amacıyla Tranglo'da %40 hisse aldığını duyurdu. Asya’nın en büyük ödeme firmalarından biri olan Tranglo, işletmelere ve bireylere küresel olarak ödemeleri transfer etme olanağı sağlayan sınır ötesi para ve ön ödemeli bir kredi işlem merkezidir. Ripple, Güneydoğu Asya'nın ödeme ortamının “oldukça bölünmüş” olduğunu belirterek Tranglo'ya yaptığı yatırımın Güneydoğu Asya'daki ödeme ekosistemini geliştirme taahhüdünün bir parçası olduğunu söyledi. Ayrıca, Ripple'a göre Tranglo, bölgedeki mevcut ödeme koridorlarını desteklemede kritik bir rol oynamaya devam edecek ve mevcut ağına yeni ODL koridorları getirecek.


Tether, USDT’lerin Tamamen Desteklendiğini Gösteren Bir Güvence Raporu Yayınladı

Tether, Şubat ayı başlarında 2,5 yıldır devam eden davasında uzlaşma sağladıklarını duyurmuştu. Bu duyuru sonrası Tether, muhasebe firması Moore Cayman tarafından şirket rezervleriyle ilgili bir denetlemeden geçerek, sabit bir koin olan USDT’lerin tamamen desteklendiğini gösteren bir güvence raporu yayınladı. Rapora göre, Tether'in yönetimi altında bulunan toplam varlıkları 28 Şubat itibariyle yaklaşık 35.3 milyar dolar değerinde bulunuyor. Bu, Tether'in rezervlerinin, geçen ay sirkülasyondaki USDT’ler için gereken miktarı sağladığı anlamına geliyor. Tether'in genel danışmanı Stuart Hoegner, bu raporun yayınlanması ardından şunları söyledi: “Bu raporun da gösterdiği gibi, tüm USDT sabit koinleri tamamen Tether'in rezervleri tarafından destekleniyor. Tether rezervlerini nakit ve nakit benzerlerinde tutuyor ve bu konuda yıllardır net”. Londra merkezli muhasebe firması Moore Global'in bir parçası olan Moore Cayman, güvence raporunu Tether'in kendilerine sağladığı bir konsolide rezerv raporuna (CRR) dayanarak hazırladığını belirterek devam etti: “Elde ettiğimiz kanıtların, güvence görüşümüz için makul bir temel sağlamak için yeterli ve uygun olduğuna inanıyoruz”.