Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (3-9 Ekim)

  • AB, Rusya’ya Yönelik Ekonomik Yaptırımları Kripto Paraları Kapsayacak Şekilde Genişletti

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali yedinci ayına girerken, Avrupa Birliği Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarını kripto paraları kapsayacak şekilde genişletti. Buna göre Avrupa Komisyonu, Rus vatandaşlara kripto para saklama ve ödeme hizmetleri sunmayı tamamen yasakladı.


  • Moda Devi Hugo Boss, Metaverse’e Adım Attı

Hugo Boss'un gençlik odaklı kolu olan Hugo departmanı, NFT projesi Imaginary Ones ile yaptığı ortaklık aracılığıyla ürünlerini Metaverse'e taşıyacağını duyurdu. Hugo’dan gelen açıklamada markasının küresel yenilenmesinin bir parçası olarak bütünsel, 360 derecelik bir Metaverse deneyimi başlatacağı belirtildi. Kasım ayı başında piyasaya sürülecek olan NFT koleksiyonu 1.001 adet üç boyutlu animasyondan oluşacak ve Embrace Your Emotions (EYE) adını taşıyacak.


  • Elon Musk, Twitter’ı Satın Almak İçin Tekrar Harekete Geçti

Tesla ve SpaceX şirketlerinin kurucusu ve üst yöneticisi Elon Musk, Twitter’ı hisse başına 54.2 dolarlık bir fiyatla satın almayı teklif etti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yapılan bildirimde, Musk'ın konuya ilişkin mektubu paylaşıldı. Mektupta Musk'ın Twitter'ı satın alma anlaşmasını tamamlamayı planladığı kaydedildi. Söz konusu haberle Twitter'ın hisseleri, kısa süreli olarak işleme durdurulmasının ardından %18'e kadar değer kazandı.


  • Namibya Merkez Bankası Bitcoin'in Ödeme Olarak Kabul Edilebileceğini Belirtti

Kripto para birimleri Namibya'da henüz yasal statüye sahip olmasa da ülkenin merkez bankası olan Namibya Bankası (BON), "dijital varlıkları ve dijital varlık hizmet sağlayıcılarını, inovasyon merkezi aracılığıyla aşamalı bir yaklaşımla Fintech Yenilikleri Düzenleme Çerçevesine dahil ettiğini" duyurdu.


  • Shiba Eternity, App Store Kart Oyunları Kategorisinde İlk Sıraya Yerleşti

Shiba Inu'nun geliştirdiği Shiba Eternity oyunu App Store’daki “Kart Oyunları” kategorisinde ilk sıraya yerleşti. Shiba Inu kurucusu Shythoshi Kusama, Shiba Eternity oyununun App Store’da birinci sırada yer almasını “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi. Shiba Eternity, ağustos ayında dünyanın en büyük oyun etkinliklerinden biri olan Gamescom'da kullanıcıların beğenisine sunulmuştu.


  • MakerDAO ABD Hazine ve Şirket Tahvillerine 500 Milyon USD Yatırım Yapacak

Dünyanın en büyük DeFi borç verme protokolü olan MakerDAO, ABD Hazine bonolarına ve yatırım dereceli şirket tahvillerine 500 milyon USD yatırım yapacağını duyurdu.


  • Hindistan Dijital Rupi Pilot Projesini Başlatacak

Hindistan Merkez Bankası'nın (RBI) yakın zamanda belirli kullanım durumları için dijital rupinin sınırlı pilot lansmanlarına başlayacağı belirtildi. Reuters’ın haberine göre RBI'nin bir süredir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) artılarını ve eksilerini araştırdığı ve bunu aşamalı bir şekilde uygulamak için bir strateji üzerinde çalıştığı öğrenildi.


  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "Blokzincir ve Metaverse Platformu" Kuruyor

Eurasia Blockchain Summit’te yaptığı konuşmada, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Blokzincir ve Metaverse Platformu” kuracaklarını açıkladı. Bakan Yardımcısı Kacır, “Buradan müjdesini verelim. Yüksek teknoloji çalışma konularına dair politikaların belirlenmesi ve ilgili sektör sorunlarının tespit edilerek çözüm yollarının geliştirilmesi amacıyla ilgili paydaşlarımızın katılım sağlayacağı bir Dijital Teknolojiler Platformu kuruyoruz. Bunlardan birisi de Blokzincir ve Metaverse Platformu olacak.” dedi.


  • Near, Web3 Geliştiricilerini Desteklemek için Google Cloud Desteği Ekledi

Near Vakfı, Near'ın Web3 girişim platformu Pagoda için altyapı sağlayan Google Cloud ile Near Protocol arasında yeni bir ortaklık kurulduğunu duyurdu. Google Cloud, bu ortaklıkla birlikte Near'ın Pagoda'ya Uzaktan Prosedür Çağrısı düğüm sağlayıcısı için altyapı oluşturarak Near hibe alıcılarına "teknik destek" sağlayacak.


  • BNB Smart Chain, Yeniden Aktif Hale Getirildi

BNB Chain resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda BNB Smart Chain ağının tekrar açıldığı ve doğrulayıcılarla iş birliği gerçekleştirdiği duyuruldu.


  • Norveç Maliye Bakanı Vedum’dan Bitcoin Madencileri için Azaltılmış Elektrik Vergisini Kaldırma Teklifi

Norveç Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum, hükümetin kripto veri merkezlerinin elektrikte daha düşük bir oran ödemesine izin veren planın kaldırılmasının gerektiğini düşünüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Vedum şunları kaydetti: “Şu anda, enerji piyasasında veri merkezleri için 2016'da uyguladığımız indirimli oranın tanıtıldığı zamana göre tamamen farklı koşullardayız. Güç kaynağı birçok yerde şu anda baskı altında ve bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda, Norveç'te kripto para madenciliğinde de bir artışın olduğunu görüyoruz. Bu güce toplum için ihtiyacımız var.”


  • Citi Ventures, Kripto Para Girişimi Xalts’a Yatırım Yaptığını Duyurdu

Citigroup girişim sermayesi yatırım grubu, Hong Kong merkezli bir dijital varlık yönetim firmasına ilk dijital varlık tohum yatırımını yaptı. Citi Ventures, HSBC Holdings'de eski bir yatırımcı ve Meta Platforms Inc. şirketinde eski bir yönetici tarafından kurulan Xalts için 6 milyon USD’lik ilk sermaye finansman turuna ortak oldu. Facebook ve Spotify gibi teknoloji şirketlerini finanse eden Palo Alto, Kaliforniya merkezli risk sermayesi şirketi Accel, finansman turuna eşlik eden diğer firmalar oldu.


  • Norveç Maliye Bakanı Vedum’dan Bitcoin Madencileri için Azaltılmış Elektrik Vergisini Kaldırma Teklifi

Norveç Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum, hükümetin kripto veri merkezlerinin elektrikte daha düşük bir oran ödemesine izin veren planın kaldırılmasının gerektiğini düşünüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Vedum şunları kaydetti: “Şu anda, enerji piyasasında veri merkezleri için 2016'da uyguladığımız indirimli oranın tanıtıldığı zamana göre tamamen farklı koşullardayız. Güç kaynağı birçok yerde şu anda baskı altında ve bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda, Norveç'te kripto para madenciliğinde de bir artışın olduğunu görüyoruz. Bu güce toplum için ihtiyacımız var.”


  • Tayvan Merkezli Teknoloji Devi Asus, NFT Platformu Başlattığını Duyurdu

Tayvan merkezli dizüstü bilgisayar üreticisi Asus, gelişmekte olan Web 3.0 endüstrisine giriş yapmak için ilk girişimini gerçekleştirerek NFT platformunu kullanıma sunduğunu duyurdu.


  • ABD’de Finansal İstikrar Gözetim Konseyi Kripto Para Düzenlemelerine İlişkin Önerilerde Bulundu

ABD’de Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin (FSOC) yayımladığı raporda kripto para birimi ekosisteminde net düzenlemelerin olmamasının ABD'nin genel finansal istikrarı için bir risk oluşturabileceği belirtildi. Raporda ABD Kongre’sine, yeni yol haritaları oluşturma çağrısı yapıldı. "Dijital Varlık Finansal İstikrar Riskleri ve Düzenleme Raporu" pazartesi günü FSOC toplantısında oybirliğiyle onaylandı.


  • Bitcoin Lightning Network Kapasitesi 5 Bin BTC'ye Ulaştı

Bitcoin ile yapılan ödemeler için Katman 2 çözümleri sunan Lightning Network kapasitesi makroekonomik olumsuzlukların yol açtığı durgun fiyat hareketlenmelerine rağmen 5 bin BTC'ye ulaşarak gelişmeye devam ediyor.


  • Bitcoin Madencilik Gelirleri Eylül Ayında %16.2 Düştü

The Block Research tarafından derlenen verilere göre, Bitcoin madencilik geliri Eylül ayında %16.2 düşüşle birlikte yaklaşık 550.5 milyon USD’ye geriledi.