Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (3-9 Temmuz)

  • Güney Kore, Kripto Para Yasa Tasarısını Onayladı

Güney Kore Ulusal Meclisi, ülkede dijital varlıklara yönelik yasal bir çerçeve oluşturulmasının ilk adımını atarak kripto para yatırımcılarının haklarını korumaya odaklanan bir yasa tasarısını onayladı. Sanal Varlık Kullanıcı Koruma Yasası’nın bir yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.


  • Hong Kong, Blokzincir Girişimcilerini Teşvik Etmek İçin Özel Bir Çalışma Başlattı

Hong Kong'un yerel hükümeti blokzincir teknolojisindeki düşük maliyet ve şeffaflığın birçok sektöre potansiyel faydalarını gerekçe göstererek Web3 Gelişimini Destekleme Görev Gücü'nün kurulduğunu duyurdu. Hükümetin yaptığı basın açıklamasına göre, söz konusu gruba Hong Kong Mali Sekreteri Paul Chan başkanlık edecek. Chan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Web3'ün temelini oluşturan blokzincir teknolojisi, aracılıktan çıkarma, güvenlik, şeffaflık ve düşük maliyet gibi özelliklere sahiptir. Bu teknoloji; Finans, ticaret, iş operasyonları ve hatta günlük yaşamda karşılaşılan birçok zorluğu ve sorunlu noktayı çözme potansiyeline sahiptir" dedi.


  • İtalya Merkez Bankası Sabit Koin Düzenlemesi İçin Çağrıda Bulundu

İtalya Merkez Bankası (Banca d'Italia), kapsamlı sabit koin düzenlemeleri yapılması çağrısında bulundu. Banka algoritmik sabit koinlerin "doğal kırılganlığa" sahip olduğunu diğer sabit koinlerin fiyat oynaklığından muzdarip olduğunu ve spekülatif kullanımları bulunduğunu öne sürdü.


  • Buterin, Kripto Para Ekosistemindeki Son Gelişmelere Dair Değerlendirmelerde Bulundu

Ethereum'un Kurucu Ortağı Vitalik Buterin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) kripto para projelerine ve borsalarına yönelik yaptırımları hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Buterin, Kaliforniya merkezli bir kripto para yatırım şirketinin kurucu ortağıyla yaptığı görüşmede, Solana gibi projelerin SEC’nin açtığı son davalardan etkilenmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.


  • BlackRock, Yeniden Spot Bitcoin ETF Başvurusunda Bulundu

ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC), geçtiğimiz günlerde spot Bitcoin ETF’leri ile ilgili başvuruları yetersiz bulduğunu açıklamıştı. SEC spot Bitcoin ETF'lerinin dosyalanmasının yetersiz olduğunu belirtti ve belgeleri iade etti. BlackRock, Fidelity ve diğer varlık yöneticileri adına yapılan başvuruların Nasdaq ve Cboe Global Markets borsalarına yeterince net ve kapsamlı olmadığı bildirilmişti. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock bu gelişme sonrası spot Bitcoin ETF başvurusunu düzenleyerek yeniden başvuruda bulundu.


  • Tayland Kripto Paralara Dair Yeni Düzenlemeler Getirdi

Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu yatırımcıların korunmasına öncelik vermek amacıyla, dijital varlıklara yönelik hizmet sağlayan şirketler için yeni kurallar getirdi. Yeni düzenlemeler uyarınca, dijital varlıkların ticareti ile ilgili olası riskler hakkında net uyarıların dijital varlık sağlayıcıları tarafından da sağlanması gerekiyor. Uyarı mesajının, yatırım uygunluk değerlendirmesinin sonuçlarının açıklanması ve uygun varlık tahsisi ile belirgin bir şekilde gösterilmesi gerektiği belirtiliyor. Yeni kurallar risk açıklamasına ek olarak dijital varlık işletmeleri tarafından sağlanan mevduat ve borç verme hizmetlerine de kısıtlamalar getiriyor. Menkul kıymetler düzenleyicisi, kripto platformlarının müşteri fonlarını kullanmasına da yasak getirdi.


  • Credit Suisse, İsviçre Futbol Federasyonu ile NFT Koleksiyonu Başlatacak

Credit Suisse, İsviçre'deki kadın futbolunu desteklemek amacıyla Ethereum tabanlı bir NFT koleksiyonu başlatmak için İsviçre Futbol Federasyonu ile ortaklık kurdu. Yapılan ortaklıkla birlikte Credit Suisse ve İsviçre Futbol Federasyonu, kadın futbolunu desteklemek için bir NFT koleksiyonu başlatacak.


  • Punk Domains Daha Fazla Alan Adı Uzantısı İçin Flare Network ile İş Birliği Yapıyor

Punk Domains ve Flare, daha fazla alan adı uzantısı sunmak ve fon transferi için alan adlarını Bifrost ile entegre etmek üzere ortaklık kurdu.


  • Ripple Yöneticileri Birleşik Krallık’taki Kripto Para Düzenlemelerini Olumlu Karşılıyor

Birleşik Krallık, kısa süre önce kripto para ticaretini ülke içinde düzenlenmiş bir finansal faaliyet haline getiren bir tasarıyı onayladı. Ripple’ın üst düzey yöneticileri Andrew Whitworth ve Susan Friedman, Birleşik Krallık'ın kripto endüstrisine yaklaşımını överek, ülkenin kripto para düzenlemeleri konusunda ABD'yi geride bıraktığını öne sürdü. Friedman'a göre Birleşik Krallık’taki mevzuat, küresel kripto para düzenlemesinde önemli bir kilometre taşını oluşturuyor.


  • Çin'in Jinan Şehrinde Otobüslerde CBDC Kullanımı Başladı

Çin'in Jinan şehrinde vatandaşlar CBDC ile ödeme yaparak şehir içerisinde otobüs seyahati gerçekleştirebilecek. CBDC ödemeleri pilot uygulama kapsamında iki otobüs hattı üzerinde test edildi. Pilot uygulamada herhangi bir sorun yaşanmaması üzerine Jinan kenti, yeni ödeme yöntemini tüm otobüs ağında uygulamaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Çin'in merkez bankası olan People's Bank of China'nın finansal hizmetler takas karşı tarafı olan Shanghai Clearing House, emtia ticaretinde dijital yuan takas ve yerleştirme hizmetlerine başladığını duyurmuştu. Bu gelişme Çin'in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan dijital yuan'ın kurumsal benimseme sürecinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


  • Birleşik Krallık'ta Yeni Finansal Reklam Mevzuatı Ekim Ayında Yürürlüğe Girecek

Birleşik Krallık Finansal Davranış Otoritesi (FCA), yeni finansal reklam mevzuatının 8 Ekim'den itibaren kripto varlıklar için de geçerli olacağını açıkladı. Mali düzenleyici, şirketlerin Birleşik Krallık tüketicilerine kripto varlıklarını tanıtmaları için çeşitli yasal yolların ana hatlarını çizdi. Birleşik Krallık'taki düzenleyiciler kripto reklamları konusunda ilk kez harekete geçmiyor. Geçmişte, Reklam Standartları Kurumu, yanıltıcı olduğu gerekçesiyle birkaç kripto reklamının kaldırılmasını talep etmişti.


  • Polygon, Hindistan Hükümeti ile İkinci Ortaklığını Kurdu

Bir Hindistan eyaleti, blokzincir tabanlı bir arazi sahipliği sistemi uygulamak için Airchains ve Polygon ile ortaklık kurdu. Polygon'un kurucusu Sandeep Nailwal kısa bir süre önce, kripto para birimlerinin ana akım olarak benimsenmesinde gerçek dünyadaki Web3 kullanım örneklerinin önemi hakkında bir tweet paylaştı. Nailway söz konusu tweetinde Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde, Şehir Geliştirme Kurumu'nun blokzincir tabanlı bir arazi sahipliği ve mutasyon sistemi uygulamak için Airchains ve Polygon Supernets ile ortaklık kurduğu önemli bir gelişmenin altını çizdi.


  • Hindistan Merkez Bankası Dijital Rupi ile Sınır Ötesi Ödemeleri Keşfediyor

Hindistan Merkez Bankası (RBI), sınır ötesi işlemler için dijital rupinin potansiyelini etkin şekilde araştırıyor. Nitekim Economic Times'ın haberine göre RBI, yaklaşık 18 ülkenin merkez bankasıyla görüşmelerde bulunuyor.


  • Federal Açık Piyasa Komitesinin Son Toplantısına Ait Tutanaklar Yayımlandı

ABD Merkez Bankasının (FED) faiz oranının sabit tutulduğu düzenlenen son toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda, "Bazı yetkililer bu toplantıda federal fon oranı için hedef aralığın 25 baz puan artırılmasından yana olduklarını veya böyle bir teklifi destekleyebileceklerini belirtti." ifadesi görüldü.


  • Coca Cola Sırbistan, Solana Merkezli NFT Pazaryeri SolSea ile Ortaklık Kurdu

Solana merkezli NFT platformu SolSea, Coca-Cola Sırbistan ile ortaklık kurduğunu duyurdu. SolSea, bu ortaklığın Coca-Cola Sırbistan markalı NFT’lerin yanı sıra ticari ürün tekliflerini de içereceğini belirtti.


  • BlackRock CEO'su Larry Fink Kripto Paraları 'Dijitalleşen Altın'a Benzetti

BlackRock CEO'su Larry Fink, Fox Business'a verdiği bir kripto paraları ve özellikle de Bitcoin'i "dijitalleşen altın "a benzetti. Fink, Bitcoin'i "uluslararası bir varlık" olarak överek "Bitcoin herhangi bir para birimine dayanmıyor ve bu nedenle insanların alternatif olarak oynayabileceği bir varlığı temsil edebilir. Birçok yönden altını dijitalleştiriyor.” dedi.


  • Circle, Yeni Kurallar Kapsamında Japonya'da Sabit Koin Çıkarmayı Düşünüyor

Circle CEO'su Jeremy Allaire, sabit koinleri düzenleyen mevzuatın 1 Haziran'da yürürlüğe girmesi nedeniyle Circle'ın Japonya'da bir sabit koin çıkarmayı düşündüğünü söyledi.


  • Cronos Labs, Protocol Labs ile Ortaklık Kurduğunu Duyurdu

Cronos Labs, Filecoin'in geliştiricisi Protocol Labs ile ortaklık kurduğunu açıkladı. Anlaşmaya göre iki şirket, ekosistemlerinde inşa edilen şirketlere finansman ve diğer araçları sağlayacak.