Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (4 - 10 Nisan)

Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto paralarla ilgili bir araştırma raporu yayımladı. Dünya çapındaki yetkilileri kripto para endüstrisini küresel anlamda düzenlemeye yönelik çağrısını yineledi. IMF yeni raporunda şöyle söyledi: "Geleneksel finans sektörünün iyi gelişmiş olduğu ülkelerin sakinlerinin kripto para ihtiyacını hissetme olasılığı daha düşük olabilir. Bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde ise kullanım oranı daha yüksektir."


Helium (HNT) Finansman turunda 200 milyon dolar topladı adı Nova Labs olarak değiştirildi.


Gürcistan Merkez Bankası, ülkedeki kripto para piyasasını düzenlemek istediğini ve bunun için yasa taslağı çalışmaları yaptığını duyurdu. Merkez Bankası Başkanı Koba Gvenetadze, yasa taslağının sanal varlık hizmeti sağlayıcılarını lisanslama, uyumluluk süreçlerini test etme gibi konular ele alınacaktır.


Dünyanın en büyük borsalarından biri olan Chicago Mercantile Exchange (CME), geleneksel finans alanında kripto para entegre ederek hizmet vermek için yeni girişimlerde bulundu. CME 11 kripto para birimi için referans oranı ve gerçek zamanlı fiyat endeksi hizmeti sunacak. Yeni fiyat bilgileri 25 Nisan'dan itibaren CME'de kullanıma açılacaktır.


MOBOX (MBOX), Animoca Brands blokzincir oyun endüstrisinin gelişimini hızlandırmak için stratejik bir yatırım iş birliği yaptığını duyurdu.


Vodafone Türkiye sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Vodafone Metaverse Mağazası'nın çok yakında Decentraland 66,-1 koordinatlarında açılacağı belirtildi.


Cardano (ADA)’nun %48'lik bir artışla kullanıcı adres sayısı 5.1 milyona ulaştı. Kullanıcı adres sayısında tüm zamanların en yüksek seviyesini (ATH) gören ADA’nın yaşadığı artışın sebebi olarak akıllı sözleşmelerin piyasaya sürülmesi gösterilmektedir. Mart 2021'de Cardano ağındaki adreslerin sayısı 2.6 milyon civarındaydı.


Bitcoin Madenci Pozisyonu Endeksi, tüm madencilerin USD cinsinden gerçekleştirdikleri çıkışların sayısının 365 günlük hareketli ortalamasına bölünmesi ile elde edilmektedir. Madenci Pozisyonu Endeksi'ni incelediğimizde 2022 Mart ayı itibarıyla bir hareketlilik olduğu ve çıkışların arttığı gözlemlenmiştir. Bu hareketlilik 1 Nisan 2022 tarihi itibarıyla ise büyük yükseliş göstermiştir. Madencilerin USD cinsinden çıkışının arttığı gösteren bu endeks, son olarak 2021 yılı Mart ayında aynı seviyelere ulaşmıştı.


Terra blokzincirini destekleyen her iki kuruluş olan Luna Foundation Guard (LFG) ve Terraform Labs (TFL), Avalanche Foundation'dan toplamda 200 milyon dolar değerinde AVAX satın aldığını duyurdu. Luna Foundation Guard (LFG), UST ile 100 milyon dolarlık AVAX alırken, Terraform Labs (TFL) ise takas yöntemi ile 100 milyon dolarlık LUNA vererek AVAX aldı.


Sky Mavis'in Ronin Bridge'deki yaklaşık 600 milyon dolar tutarındaki kaybını takiben kullanıcıların mağduriyetini gidermek için 150 milyon dolarlık finansman geliri topladığı açıklandı. Duyurunun ardından Axie Infinity'nin (AXS) eşsiz token (NFT) koleksiyonunun satışlarında 24 saat içinde %350'den fazla artış gözlemlendi.


Bitcoin 2022 konferansı, ABD’nin Miami şehrinde dün başladı. 6-7-8-9 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan konferansa Ark Invest CEO’su Cathie Wood, MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, PayPal’ın kurucusu Peter Thiel, Galaxy Digital kurucusu ve CEO'su Mike Novogratz gibi birçok önemli isim katılım sağlayacaktır. Geçen yıl Bitcoin 2021 konferansında El Salvador Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul ettiğini duyurdu. Bu örneğe istinaden Bitcoin 2022’de yapılacak olan açıklamalar, Bitcoin fiyatı ve genel kripto para piyasası için önem arz etmektedir.


TRON'un (TRX) toplam hesap sayısı 84 milyonu aştı.


Cardano Vakfı, Zürih Üniversitesi Blokzincir Merkezi (UZH BCC) ile araştırma girişimlerini ilerletmek ve blokzincir eğitimlerini geliştirmek için üç yıllık bir iş birliği yaptığını duyurdu.


Fantom Vakfı, 335 milyon FTM (480 milyon dolar) değerindeki hibe programını başlattığını duyurdu.


Soğuk cüzdan sağlayıcısı Ledger, The Sandbox (SAND) ile iş birliği yaptığını açıkladı.


Forbes, kripto para ekosisteminde faaliyet gösteren milyarderlerin yer aldığı kişi listesini yayımladı. Kripto para birimleri sayesinde gelir elde eden kişilerin sayısında ciddi artış gözlemlendi. Şu an listeye göre 19 milyarder bulunmaktadır.


Geçtiğimiz haftalarda Bitcoin rezervini 10 milyon dolara çıkarmayı planladığını açıklayan Luna Vakfı, onchain verilerine göre yeni alımlar yaptı. Terra’nın (LUNA) kar amacı güdmeyen kuruluşu Luna Foundation Guard'ın (LFG), ilk etapta 180 milyon dolar değerinde 3 bin 964 Bitcoin’e tekabül eden yeni bir alım yaparak toplamda 34 691 Bitcoin’e sahip olduğu biliniyor. Ardından gelen bir haberle 586 ve 490 Bitcoin olmak üzere 2 yeni alım daha yaptı. Toplamda Luna Vakfı 230 milyon dolar değerinde 5.040 Bitcoin alımı yapmış oldu.


MicroStrategy 190,5 milyon USD karşılığında ortalama 45,714 dolardan 4.167 Bitcoin aldığını açıkladı.