Geçen Hafta Yaşanan Önemli Gelişmeler (5-11 Nisan)

Bitexen’den Kayserispor’a Koin!

Bitexen Teknoloji A.Ş. olarak Kayserispor ile bir teknoloji iş birliğine imza attık. Bu anlaşmaya göre, tarafımızdan, Kayserispor’a ait bir mobil uygulama ve kripto para oluşturulacak. Bitexen Teknoloji olarak Kayserilileri ve Kayserispor taraftarlarını kripto parayla tanıştırmayı, Kayserispor için oluşturacağımız uygulamayla da çeşitli avantajlar sunmayı hedefliyoruz.


Grayscale, GBTC’yi ETF’ye Dönüştürmeye Kararlı

5 Nisan Pazartesi günü, dijital para varlık yöneticisi Grayscale Investments, yol haritasını paylaşarak bir Bitcoin borsa yatırım fonuna (ETF) başvurma niyetini açıkladı. Digital Currency Group'un (DCG) yan kuruluşu olan Grayscale, kripto trust (tröst) ürünleriyle ilgili olarak, şirketin her zaman “bu ürünleri bir ETF'ye dönüştürme” niyeti olduğunu belirtti. Şirket, son aylarda ABD'de Bitcoin ETF olasılığı hakkında giderek artan sayıda soru olduğunu ve böyle bir gelişmenin Grayscale ve Grayscale Bitcoin Trust için ne anlama geleceği konusunda netlik sağlama fırsatını değerlendirmek istediğini belirterek şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Her şeyden önce şunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz: GBTC'yi bir ETF'ye dönüştürmeye %100 kararlıyız”. Devamında, ABD'de halka açık ilk Bitcoin fonu olduğu ve aynı zamanda fonu bir ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) raporlama şirketine dönüştürebildiği için GBTC'nin bu şekilde ilerlemesinin yalnızca doğal bir ilerleme olduğunu belirten Grayscale, duyuruda şu şekilde bir yorum belirtti: “Bunların her biri çığır açan başarılardı ve yatırım topluluğu için daha fazla şeffaflık, düzenleyici açıklık ve raporlama standartları getirdi. Zamanlaması, düzenleyici tarafından yönlendirilse de GBTC'yi bir ETF'ye dönüştürmeye kararlıyız. GBTC bir ETF'ye dönüştüğünde, halka açık GBTC hisselerinin hissedarlarının işlem yapması gerekmeyecek ve yönetim ücreti buna göre düşürülecek”.


Ripple, Bitcoin ve Ether ile İlgili SEC Belgelerine Erişim Hakkı Kazandı

6 Nisan Salı günü Ripple ve SEC arasında telekonferans üzerinden yeni bir duruşma gerçekleşti. Duruşmada Ripple, SEC’nin bir kripto para biriminin menkul kıymet olup olmadığını nasıl belirlediğine dair dahili iletişimlerine göz atma hakkını kazandı. San Francisco merkezli kripto para birimi şirketi, düzenleyicinin XRP'yi bir noktada Bitcoin ve Ether’e benzer, menkul kıymet olmayan bir kripto para olarak tanımladığına dair kanıt bulmayı umuyor. SEC, Ripple ve iki yöneticisinin perakende tüketicilere XRP satarken ABD menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini iddia ettiği için bu ayrım büyük bir önem taşıyor. Bu dava, bir kripto para biriminin ABD'deki diğer girişimlerin, gelecekte gayri resmi rehberlik olarak kullanabileceği, bir menkul kıymet olarak nasıl ve ne zaman kabul edildiğine dair bir mahkeme kararına yol açabilir. New York Güney Bölge Mahkemesinde ABD'li Yargıç Sarah Netburn tarafından verilen bu karar, Ripple'ın SEC'in tutanaklarına ve Netburn'ün muhtemelen keşfedilebilir olduğunu söylediği kripto para birimi ile ilgili “ajansın yorumunu veya görüşlerini ifade eden” notlara erişimini sağlıyor. Netburn ayrıca, Ripple’ın keşfinin “yüksek riskli” bir kazanç olduğunu söyledi. Ripple'ın avukatlarından biri olan Mathew Solomon, SEC’nin XRP'nin bir menkul kıymetten çok bir para birimine benzediğini söylediği yorumları bu belgelerde bulabilirse davanın biteceğini savundu. Çünkü bunun, XRP'yi düzenleyicinin yetki alanının dışına çıkaracağını belirtti. Netburn, “Sanıkların talebini büyük ölçüde kabul edeceğim” dedi. Netburn, bakılabilecek belgelere toplantı tutanaklarını ve dahili notları dahil etti, fakat personel e-postalarını dahil etmedi.


HSBC, Müşterilerin MicroStrategy Hissesi Satın Almasına İzin Vermeyeceğini Duyurdu

HSBC’nin yeni değiştirilen “dijital para birimleri” politikası nedeniyle müşterilerin MicroStrategy hissesi satın almasına izin verilmeyeceği bildirildi. 8 Nisan Perşembe günü, DocumentingBitcoin Twitter hesabından paylaşılan bir ekran görüntüsünde MicroStrategy’nin HSBC'de işlem görmesine izin verilmediğini çünkü artık bunun bir “dijital para birimi ürünü” olduğuna inandıkları belirtildi.


Fidelity ve Square Gibi Büyük Şirketler, Kripto Konseyi Kuruyor

Fidelity ve Square gibi bir grup büyük şirket, regülatörleri ve politikacıları dijital paralar konusunda bilinçlendirmek için bir kripto konseyi oluşturdu. Oluşturulan İnovasyon İçin Kripto Konseyi (Crypto Council for Innovation), “kriptonun dönüşüm vaadini gösterme ve faydalarını politika yapıcılara, düzenleyicilere ve dünyanın dört bir yanındaki insanlara iletme” misyonuna sahip. Bildirilene göre bu konsey, kripto regülasyonları için büyük bir rol oynayabilir. Konseyin ilk üyesi olan kripto risk sermayesi şirketi Paradigm’in kurucu ortağı Fred Ehrsam, şu şekilde bir açıklamada bulundu: “Kripto, çok erken aşamalarında ve tıpkı internetin bir zamanlar o aşamada olduğu gibi çok kırılgan. Bu zorlayıcı çünkü politika yapıcılar risk ve ödülü dengelemek istiyor ve bu alanda zaman geçirenler bile önümüzdeki on yıl içinde bunun nereye gideceğini tahmin etmekte zorlanıyor. İnternetin nereye gideceğini söylemek de aynı şekilde çok zordu”.


Grayscale, Chainlink'i Büyük Hacimli Dijital Varlık Fonuna Ekledi

Dijital varlık yöneticisi Grayscale Investments 6 Nisan Salı günü, merkeziyetsiz oracle ağı Chainlink'in yerel tokeni olan LINK'in “Büyük Hacimli Dijital Varlık Fonu’na (Digital Large Cap Fund)” eklendiğini duyurdu: “LINK, Büyük Hacimli Dijital Varlık Fonu’na eklendi. Dahil edilmeye uygun başka hiçbir varlık yok. Aşağıdaki tablo, 2 Nisan 2021 itibarıyla Fon'un ağırlıklarını vurgulamaktadır: BTC ETH BCH LTC LINK”. Bu hareket, Grayscale'in Ocak ayında bünyesine Chainlink'e bağlı olan tokenlar da dahil olmak üzere beş trust daha eklediğini duyurmasından aylar sonra geldi. Ayrıca aynı ay, Grayscale XRP'yi Büyük Hacimli Dijital Varlık Fonu’ndan çıkarmıştı. Grayscale'in Büyük Hacimli Dijital Varlık Fonu, web sitesinde açıklandığı gibi, Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin'den oluşuyor. Fon, piyasa değeri ağırlıklı ve 5 Nisan itibariyle yönetim altında 538.2 milyon dolarlık varlığa sahip. Salı günkü basın açıklamasına göre fonun %79,8'i BTC'den oluşuyor.


MicroStrategy, 15 Milyon Değerinde Bitcoin Daha Satın Aldı

5 Nisan Pazartesi günü Saylor, Twitter üzerinden, ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonuna (SEC) sunulan bildiride şirketin 15 milyon dolar değerinde Bitcoin daha satın aldığını paylaştı. Şirket tarafından Bitcoin başına ortalama yaklaşık 59.339 dolar fiyatla, toplam 15 milyon dolar değerinde 253 adet Bitcoin daha satın alındı. Bugün itibariyle MicroStrategy, Bitcoin başına ortalama 24.311 dolar fiyatla, toplam 2.226 milyar dolar değerinde 91.579 adet Bitcoin sahibi.