Gossip Protocol Nedir?-banner-imageAkademi

Gossip Protocol Nedir?

Gossip Protocol, dağıtık sistemlerde durum paylaşımına izin veren bir tür P2P (kişiden kişiye) iletişim protokolüdür. Gossip Protocol terimi geleneksel olarak günlük hayatta kişilerin birbirleriyle ya da sosyal gruplarla bilgi paylaşması, kulaktan kulağa yayılması biçiminden adını almaktadır.

Kısaca şirketinizin yeni bir dış giyim koleksiyonu çıkaracağını öğrendiğinizde, bu bilgiyi bir kahve molasında iş arkadaşınıza verebilirsiniz. İş arkadaşınız bilgilerle ilgilenir ve bu bilgileri başka bir iş arkadaşına aktarırken, siz de bu bilgileri başka bir iş arkadaşınıza verirsiniz. Çok kısa bir süre içinde, şirketteki herkes yeni koleksiyonla ilgili bilgilerden haberdar olacaktır. Bilgisayar doğrulayıcılarıda tam olarak bu şekilde birbirleriyle bilgi paylaşımı yapar. Szeged Üniversitesi profesörlerinden Márk Jelasity, Gossip Protocol’ün iki türü olduğu görüşünü savunmaktadır. Bunlar bilgi yayma ve bilgi toplamadır.

Gossip Protocol Nasıl Çalışır?

Gossip Protocol, her bir doğrulayıcının kümedeki diğer doğrulayıcılar hakkında, hangi doğrulayıcıların erişilebilir olduğu, hangi anahtar aralıklardan sorumlu oldukları vb. gibi durum bilgilerini takip etmesini sağlar. Doğrulayıcılar, senkronize bir şekilde kalmak için periyodik olarak durum bilgilerini P2P (kişiden kişiye) mekanizmasıyla güncelleyerek paylaşır. Her doğrulayıcı, kendisi ve diğer doğrulayıcılar hakkında durum bilgisini rastgele bir doğrulayıcı ile değiştirmek için her saniye bir Gossip Protocol turu başlatır. Bu herhangi yeni bilgi niteliğindeki durumun sistem boyunca yayıldığı ve tüm doğrulayıcıların kümedeki diğer bilgileri hızla öğrenmesini sağlamaktadır.

Bir örnekle daha detaylı bir şekilde ele alalım. Karma bir grafikte, doğrulayıcılar arasında bilgi aktarımı yapılır. Alice adlı bir doğrulayıcı, Bob adında bir doğrulayıcı ile rastgele başka olarak eşleşmektedir. Ardından Alice, Bob'a şimdiye kadar sahip olduğu tüm bilgileri anlatma, aktarma aşamasını gerçekleştirir. Alice daha sonra Bob’dan da aldığı bilgilerle rastgele farklı bir doğrulayıcı üye olan John ile bu paylaşım şeklini tekrarlar. Alice, Bob veya John ve diğer ekosistem üyeleri tekrar tekrar aynı aşamalarla Gossip Protocol işlemini yerine getirir. Bu şekilde, tek bir üye yeni bir bilginin farkına varırsa, bu bilgi toplulukta katlanarak hızla yayılacaktır, tamamen her üye bunun farkında olana kadar. Gossip Protocol aracılığıyla iki üye arasında bilgi senkronizasyonu gerçekleştirilir.

Gossip Protocol senkronizasyonunun tamamlanmasının ardından, katılan her üye Gossip Protocol senkronizasyonunu yeni bir etkinlikle baştan alarak bilgileri alır. Gossip Protocol’de bir olay, bir zaman damgası, sıfır veya daha fazla işlem dizisi, iki ana sağlama işlemi ve bir kriptografik imzadan oluşan veri yapısı olarak bellekte saklanır.

Bitcoin ağında, madenciler tarafından “nonce” değerini diğer madencilere iletmek için Gossip Protocol kullanılır. Bitcoin, Hashgraph, Hyperledger gibi büyük blokzincir ağlarının çoğu tarafından Gossip Protocol kullanılır. Hashgraph özellikle bu protokolü, bilgileri bir yerden diğerine aktarmak için kullanır.

Günümüzde her birimiz teknolojiyle iç içe bir yaşam sürmekteyiz. Bununla birlikte mutlak suretle her birimizin Gossip Protocol kullanan herhangi bir uygulamayı hiç kullanmamış olmamız pek olası değildir. Bitcoin'iniz varsa, bir arama motoru veya herhangi bir sosyal medya platformu kullanıyorsanız, torrent kullanarak film indirdiyseniz Gossip Protocol kullanmışsınız demektir.