Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP) Nedir?-banner-imageAkademi

Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP) Nedir?

Tarihçesi

Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (Volume-weighted average price), VWAP kavramı ilk kez 1980'lerde Dow Jones tarafından kurumsal alım-satım yapan firmaların uygulama kalitelerini ölçmeleri için bir ölçüt sağlamak üzere tanıtıldı. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet üzerinden finansal varlık alım-satımı yapmak daha yaygın hale geldi. Alım-satım işlemlerinin kolay hale gelmesi işlemlerin yoğunluğunu arttırdı ve bu vesileyle VWAP hesaplamaları daha doğru ve etkili bir hale geldi. Günümüzde VWAP, kurumsal alıcı için yaygın olarak kullanılan bir indikatördür ve finansal platform tarafından desteklenmektedir.

Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP), hem fiyatı hem de işlem gören finansal varlığın hacmini dikkate alarak belirli bir zaman diliminde, ilgili finansal varlığın ortalama fiyatını hesaplayan bir finansal göstergedir. VWAP, fiyatı toplam işlem hacmine göre ağırlıklandırarak, yatırımcılara bir finansal varlığın mevcut fiyatını karşılaştırmaları için kıyaslama sunar. VWAP, ilgili dönem boyunca ilgili finansal varlıkta yapılan tüm işlemlerin toplam değerinin toplanması ve bu değerin dönem içindeki toplam işlem hacmine bölünmesiyle hesaplanır. Ortaya çıkan değer, ilgili finansal varlığın o süre içinde işlem gördüğü ortalama fiyatını temsil etmektedir. VWAP, yatırımcılar tarafından, işlemlerinin uygulama kalitesini değerlendirmek için bir ölçüt olarak kullanılır. İlgili finansal varlığın ortalama fiyatının üzerinde mi yoksa altında mı işlem gördüğünü belirlemek için bir trend göstergesi olarak da kullanılır. Ayrıca ilgili finansal varlığın hacim analizini yapmak için de kullanılır.

Yorumlanması

VWAP, genellikle yatırımcılar tarafından yapılan işlemin yürütme kalitesini değerlendirmek için bir kıstas olarak kullanılır. Yatırımcılar, iyi bir alım-satım işlemi yapıp yapmadıklarını belirlemek için alım satımlarının fiyatını aynı dönem için VWAP ile karşılaştırabilirler. Eğer işlem maliyeti VWAP’in altında kalmış ise bu yatırımcılar tarafından olumlu bir sinyal olarak yorumlanır. Eğer maliyet VWAP’in üzerinde ise yatırımcılar tarafından olumsuz bir sinyal olarak yorumlanır.

VWAP yatırımcılar tarafından bir trend göstergesi ölçütü olarak da kullanılabilir. Yatırımcılar, bir finansal varlığın ortalama fiyatının üzerinde mi yoksa altında mı işlem gördüğünü belirlemek için VWAP’den faydalanırlar. Fiyat VWAP'in üzerinde ise devam ediyorsa, bu durum yatırımcılar tarafından ilgili finansal varlığın fiyatının yükseliş eğiliminde olduğu olarak yorumlanır. Eğer fiyat VWAP’in altında ise düşüş trendi olarak yorumlanmaktadır.

Ayrıca, VWAP ilgili finansal varlığın hacmini analiz etmek için de kullanılabilir. Mevcut fiyat VWAP'ın üzerindeyse ve hacim ortalamanın üzerinde olduğunda, bu durum yatırımcılar tarafından ilgili finansal varlığın güçlü bir taleple karşı karşıya olduğu olarak yorumlanabilmektedir. Eğer tam tersi mevcut fiyat VWAP'in altındaysa ve hacim ortalamanın üzerindeyse, bu durumu yatırımcılar güçlü bir satış baskısı olarak yorumlanabilmektedir..