Helium (HNT) Neden Düştü?- 25.08.2022

"Merkezi olmayan bir kablosuz altyapı" geliştiricisi olan Helium, kablosuz internet bağlantısını topluluklara dağıtmak için büyük hücresel kuleler kullanmak yerine, paylaşılan bir internet erişim noktaları sistemi aracılığıyla toplulukları güçlendirerek "insan gücüyle çalışan bir ağ" oluşturmayı hedefliyor diyebiliriz.

Erişim noktalarının konumlarını ve meşruiyetini kontrol etmek için Proof of Coverage (PoC) adı verilen algoritma tabanlı bir mekanizma kullanan Helium, internet dağıtımına katkıda bulunan kullanıcıları Helium token madenciliği yapmalarına izin vererek ödüllendiriyor. Yani bir kullanıcı bir Helium hotspot'u satın aldığında, The People's Network'ün bir parçası haline geliyor ve böylece HNT madenciliği yapma fırsatına sahip oluyor.

Helium (HNT), Şubat 2022'nin başında şirketin dolaşım ağını genişletmek için Kanada'da X-TELIA ile ortaklık kurduğuna dair haberin ardından 9 Şubat'ta 30.35 USD ile zirve yapmıştı. Yine de bu zirve, Dish ile ortaklığının açıklamasının ardından 14 Kasım 2021'de elde edilen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 52.71 dolar seviyesine çok uzaktı.

HNT için 2022 yılındaki yükseliş trendi uzun sürmedi. Zira piyasadaki olumsuz havanın etkisiyle token fiyatı 21 Şubat 2022'de 21.43 USD’ye düştü. Tarihler 28 Şubat 2022’yi gösterdiğinde HNT, yazılım geliştirme şirketi Media Sourcery'nin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için Helium Network'ü kullandığını duyurmasının ardından %20'lik bir artışla 25,73 USD’ye ulaşarak biraz toparlanmayı başardı. HNT'nin fiyatı sonraki iki hafta boyunca düşmeye devam etti ve 13 Mart 2022'de o ayki en düşük değeri olan 20.12 USD’ye geriledi.

Bugüne geldiğimizde kripto para piyasasının genelinde son 24 saatte yükselişin hakim olduğunu görüyoruz. Son bir hafta içinde %10.05 düşüş gösteren HNT, son 24 saat içinde de olumsuz bir tablo çizmeye devam ediyor. Nitekim HNT, son 24 saat içinde %7.67 düşüşle 127 TL’den işlem görüyor. Ayrıca HNT’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi %6.82’lik düşüşle birlikte yaklaşık 25 milyon USD olarak görünüyor. Dün Twitter’dan duyurusu yapılan IoT Hotspot'un HNT madenciliği yaptığına dair güncelleme haberinin HNT’nin fiyatına yükseliş yönlü bir etkisinin olmadığı, toplulukta büyük bir heyecan dalgasına yol açmadığı anlaşılıyor.