Icon (ICX)-banner-imageKoin İncelemeleri

Icon (ICX)

Projenin Adı: Icon Project

Projenin Belirteci: ICX

Projenin İnternet Sitesi: icon.foundation

Projenin Twitter Adresi: twitter.com/helloiconworld

Projenin İzahname Adresi: İzahname için buraya tıklayabilirsiniz.


A.Icon Nedir?

Icon Projesi, birlikte çalışabilirlik üzerine kurulmuş, merkeziyetsiz bir blokzincir ağıdır. Diğer bir ifade ile “Merkeziyetsiz Blokzincir Toplulukları Ağı” da denilebilmektedir. Blokzincir toplulukları ağı olmasının sebebi, farklı sektörlerden ve alanlardan blokzincir kullanan toplulukları bir araya getirmesinden ve aralarında bağlantı oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Icon’un Blokzincir Aktarım Protokolü sayesinde Bitcoin ve Ethereum gibi birbirinden tamamen bağımsız olan blokzincirler birbirlerine bağlanabilmekte ve birbirleri arasında işlem yapabilmektedir. Icon blokzinciri, ICONLOOP tarafından tasarlanan bir blokzincir motoru olan loopchain tarafından desteklenmektedir. ICONLOOP, loopchain’in Güney Kore’de hükümet ve diğer önemli kuruluşlar tarafından benimsenmesini sağlamak için çalışmalar gerçekleştirmektedir. Loopchain, Seul Büyükşehir Belediyesi’nin standart blokzincir platformu konumundadır.


B.Icon Neler Sunmaktadır?

Icon projesinin sunmak istediği hizmet, topluluk tanımını yeniden şekillendirerek, tamamen merkeziyetsiz bir çağ başlatmaktır. Icon, toplulukları birbirine bağlayarak yeni bir dünya yaratma hedefindedir. Icon aracılığıyla topluluklar geleneksel ekonomik sistemin ötesine geçebilmekte, özgür olabilmekte ve diğer topluluklarla iletişim kurarak en yüksek toplam faydaya ulaşabilmektedirler. Icon Projesinin sunduğu bazı özellikler ise şu şekildedir:

Birlikte Çalışabilirlik

Icon projesi, farklı yönetimlerdeki bağımsız olarak çalışan blokzincirlerin herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan birbirleri ile işlem yapmasına izin veren merkeziyetsiz bir yapı sunmaktadır. Icon ile birlikte herkes yeni bir blokzincir projesi oluşturabilir ve Icon ağına katılabilir. Bu yeni blokzincir projesi, mevcut projelerle bağlantı kurmak ve çoklu bir blokzincir evreni oluşturmak için Icon’u kullanabilmektedir. Icon bu açıdan, hem canlı bir organizma hem de bir ekosistem görevi görmektedir.

Kullanılabilirlik

Icon, başarısı kanıtlanmış ve halihazırda birçok kurum tarafından kullanılan bir projedir. Icon, bankalar, menkul kıymet alım satımı gerçekleştiren aracı kurumlar, sigorta şirketleri, hastaneler ve üniversiteler gibi saygın kurumlardan oluşan topluluklara sahiptir. Icon bu kurumlarla yaptığı çalışmalar ile, kripto dünyasını gerçek dünyaya bağlamaktadır.

Hizmetler

Icon sahip olduğu toplulukların ihtiyaçlarına göre hizmetler sunmaktadır. Bankalar ve diğer finansal kurumlar için bu hizmet, daha hızlı para transferi ve menkul kıymetlerin kayıtları iken, sigorta şirketleri ve üniversiteler için ise veri kayıtları ve akademik belgelerin saklanması şeklinde olabilmektedir. Hastanelerde de tıbbi kayıtların tutulması ve bu verilerin sorunsuz şekilde değişiminin gerçekleştirilmesi Icon’un sunduğu hizmetlerden birkaçıdır.

Güvenilebilirlik

Şeffaf bir yönetim sistemine sahip olan Icon Projesi, ICON’un sürdürülebilir ağının merkezinde yer almaktadır. Sistemdeki karşılıklı güven sayesinde temsilciler ve doğrulayıcılar, ICON topluluğuna aktif olarak katkıda bulunmaktadır.


C.Icon Teknolojisi

Icon Network, teknolojisini kısaca dünya ile hiper bağlantı olarak tanımlamaktadır. Proje, günlük yaşantımızı “Bağlantı” (Connection) yoluyla zenginleştirmeyi hedeflemiştir. Günümüz teknolojileri bağlantı açısından büyük zenginlikler taşımasına rağmen hala mükemmel seviyede değildir. Icon Projesi daha sorunsuz ve daha iyi bir bağlantı sağlamak amacıyla yola çıkmıştır. Icon mevcut merkezi ağlardan farklı olarak merkeziyetsiz bir teknolojiye sahiptir. Icon ağındaki işlemler, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen, topluluk ağının kendisi içinde paylaşılan bir kayıt defteri tarafından doğrulanmaktadır. Bu da gereksiz aracıların sisteme katılımını engelleyerek, ücretleri önemli ölçüde azaltmaktadır. Icon ağı ayrıca, her topluluğun kendi sistemlerini ve politikalarını özerk bir şekilde belirlemesine ve gerektiğinde diğer topluluklarla güvenilir bir şekilde bağlantı kurmasına imkan sağlamaktadır.

Günümüzde finans, kamu hizmetleri, lojistik ve sağlık hizmetleri gibi çeşitli alanlarla faaliyet gösteren işletmeler ve bu işletmelere özel topluluklar oluşturulmuştur. Böyle bir ortamda birçok görev topluluk içinde akıllı sözleşmeler aracılığıyla ele alınacak ve çözülecektir. Toplulukların kendi aralarındaki bağlantılarına önem veren Icon, ayrıca onların diğer topluluklarla da bağlantılarına önem vermektedir. Bu da hem aynı endüstrideki şirketlerin blokzincirlerini hem de farklı koldaki şirketlerin blokzincirlerini ve akıllı kontratlarını birbirleri ile bağlama imkanı demektir. Icon tüm toplulukların akıllı sözleşmelere dayalı olarak gerçek zamanlı şekilde çalışabileceği bir ortam yaratmak için toplulukları birbirine bağlamaktadır. Icon aracılığıyla bağlanan toplulukların sayısı arttıkça, gerçekleşen işlemler katlanarak artacak ve Icon aracılığıyla bağlanan her bir topluluk üyesinin maksimum faydası sağlanacaktır.

Icon ile Farklı Blokzincirlere Sahip Toplulukların Birbirleri ile Bağlantı Kurması

ıcon11.png

Her topluluk sektöründeki mevcut verimsizlikleri ve sorunları çözmek için blokzincir teknolojisini kullanmaya ve diğer topluluklarla bağlantı kurarak verimliliklerini arttırmayı planlamaya başlamıştır. Icon, gelişen blokzincir ekosisteminin bir oluşumu olarak, farklı blokzincirlere sahip topluluklar arasında köprü kurmakta ve bağlantı sorununa bir çözüm olmaktadır.

Icon teknolojisinin sunduğu farklı araçlar da mevcuttur. Bu araçlardan birkaçı ICONex ve ICONick’tir.

ICONex

ICONex, ICX ve diğer çeşitli kripto para birimlerini destekleyen ICON cüzdanıdır. ICONex, kullanıcı dostu yapısı ile birden fazla kripto para biriminde hızlı işlemler, güvenli ödemeler ve değişim sağlamaktadır.

ICONick

ICONick, Icon ağında kullanılmakta olan kullanışlı bir cüzdan kimliğidir. ICX’lerinizi rahatça aktarmak ya da değiştirmek için uzun ve karmaşık cüzdan adresleri yerine kendi benzersiz takma isminizi kullanmanızı sağlamaktadır.


D.Icon Ekip ve Şirket

Icon Projesi, geliştirme sorumlusu olan Güney Kore merkezli Icon Foundation tarafından 2017 yılında kurulmuştur. Projenin kurucusu konumundaki kişi Min Kim’dir. Min Kim, kurumsal direktör, girişimci, yatırım bankacısı ve girişim sermayesi yatırımcısı olarak 12 yıldan fazla deneyime sahiptir. Kariyerine Deutsche Bank’ta yatırım bankacılığı analisti olarak başlayan Min, daha sonra Amerikan Dijital İçerik Satış Platformu Tapas Media’da COO olarak görev yapmıştır. Min, UC Berkeley’den İşletme Yöneticiliği diplomasına sahiptir.

Projenin önemli isimlerinden bir diğeri ise Pascal Schmid’dir. Pascal Schmid, 2004 yılında St. Gallen Üniversitesi’nden Finans, Muhasebe ve Kontrol alanında yüksek lisans derecesi ile mezun olmuştur. Schmid, çeşitli şirketlerde Finans uzmanı olarak uzun yıllar deneyim sahibi olmuştur.


E.Icon Dijital Varlık Ekonomisi

Icon Projesinin kripto para birimi ICX’dir. 19 Eylül 2017 yılında ICO (Koin’in İlk İhracı) gerçekleştirilen projede toplam ICX arzının %50’si satılmıştır. ICO sırasında fonlama olarak yalnızca Ethereum kabul edilmiştir. En az 0.01 ETH ve en çok 30 ETH olacak şekilde yatırımcılar ICO’ya katılım göstermiştir. Oldukça büyük ilgi gören ICO’da toplam 42.750.000 dolar gelir elde edilmiştir.

Kripto Para Kodu: ICX

ICO Fiyatı: 2500 ICX = 1 ETH

Fonlama Yöntemi: ETH

Toplanan Tutar: 42.750.000 dolar


F.Icon İş birlikleri

ICON, kripto para projeleriden girişim sermayelerine, küresel kurumlara ve kripto projeleri odaklı hukuk şirketlerine kadar geniş bir yelpazede iş birliği ekosistemine sahiptir. Icon’un resmi web sitesi üzerinden de görüntüleyebileceğiniz bazı iş birlikleri şu şekildedir:

BIA - Blockchain Interoperability Alliance

Blokchain Interoperability Alliance, bağımsız blokzincir ağları arasında bir bağlantı görevi görmektedir. ICON, AION ve Wanchain arasında zincirler arası ağ ve protokol mimarileri için operasyonlar arası standartlar geliştirme araştırmaları gerçekleştirmektedir.

Pantera

Pantera Capital, blokzincir teknolojisi, kripto para birimi ve kripto varlıkları ile ilgili girişimler, projeler ve tokenler üzerine odaklanan bir yatırım şirketidir.

Kenetic Capital

2014 yılından beri çevrimiçi ve çevrimdışı blokzincir topluluklarının Hong Kong merkezli yatırım kuruluşudur. Yenilikçi blokzincir iş modellerinin geliştirilmesini teşvik etmektedir.

CM Crypto Capital

CMCC, Hong Kong ve Toronto’da bulunan blokzincir odaklı lider yatırım fonlarından biridir.

Mind Fund

Girişimcilere ve yenilikçilere, ilk andan halka arz sürecine kadar gelişimlerinin tüm aşamalarında uygulamalı destek ve yatırım sağlamak için kurulmuş bir girişim sermayesi şirketidir.

Hashed

Güney Koreli blokzincir endüstrisi profesyonelleri ağı olan Hashed, mühendisler, yatırımcılar, avukatlar ve iş geliştiricilerden oluşmaktadır. Grup, Koreli işletmeleri dünya çapındaki blokzincir gelişmelerinin ön saflarına yerleştirmeyi hedeflemektedir.

CertiK

CertiK, akıllı sözleşmelerin resmi doğrulamasını otomatikleştirmek için patentli bir tekniğe sahip olan akıllı sözleşme denetim firmasıdır.

Portal Network

Portal Network, tüm akıllı sözleşme destekli blokzincirlerde kullanıcı deneyimini basitleştirmek amacıyla akıllı sözleşmeler tarafından yönetilen standartlar oluşturmaktadır.

LayerX

LayerX, Gunosy ve AnyPay ortak girişimidir. Japonya’nın lider blokzincir şirketidir. Bu şirket, akıllı sözleşme denetimi, danışmanlık, ve arge dahil olmak üzere blokzincirle ilgili hizmetler sunmaktadır.

MME

MME, profesyonel iş hukuku ve vergi sorunları hizmeti veren bir danışmanlık şirketidir. MME, Icon Projesine zaman açısından verimli özel çözümler geliştirmektedir.


G.Icon Değerlendirme

Blokzincir teknolojisinin ortaya çıkması ile birlikte merkeziyetsiz kavramı tüm dünyada yankı uyandırmıştır. Mevcut sosyal, politik ve ekonomik düzende alınan kararlar hep belirli kişi ya da kişiler tarafından alınmaktadır. Bu da geride kalan büyük çoğunluğun bu kararlara uyması anlamına gelmektedir. Icon bu sınırlamaları aşma felsefesi ile hareket eden ve merkeziyetsizliğin ve şeffaflığın önemine vurgu yaparak, ülkeler ve kurumlar arasındaki bağlantı sınırlarını kaldırmayı hedeflemiştir. Blokzincir teknolojisinin her geçen daha da önem kazanıyor olmasının yanında bu teknolojinin henüz emekleme aşamasında olduğunu söyleyebiliriz. Gelecekte hayatımızın her alanında bulunmasına kesin gözüyle bakılan bu teknolojinin öncülerinden biri de, halihazırda çalıştığı dev şirketleri ve devlet kurumlarını düşünürsek, Icon Projesi olabilir.