İkili Tepe Formasyonu Nedir?-banner-imageAkademi

İkili Tepe Formasyonu Nedir?

İkili tepe formasyonu, finansal varlıkların fiyatının teknik analizde tepeye benzer 2 adet oluşumdan sonra fiyatının trend yönünü tahmin etmek için kullanılır. İkili tepe formasyonunun, ilk olarak ne zaman ve kim tarafından tasarlandığına dair kesin bir bilgi mevcut olmasa da finansal teknik analizin babası olarak kabul edilen Charles Dow’un ikili tepe formasyonunun tasarımcısı olabileceği tahmin edilmektedir. Dow, 1800'lerin sonları ve 1900'lerin başlarındaki yazılarında, ikili tepe formasyonunun temel bileşenleri olan finansal varlıkların fiyatındaki "destek" ve "direnç" seviyelerinin tanımlamasını yapmıştır.

İkili tepe formasyonu, boğa piyasasının sonunda daha yaygın olarak gözlemlenen bir formasyondur. Bu formasyon, ilgili finansal varlığın fiyatı neredeyse aynı seviyede 2 defa direnç noktasından dönmesiyle beraber meydana gelir. İlgili finansal varlığın fiyatı ilk kez direnç noktası ile karşılaştığında fiyat daha fazla yukarı çıkamaz ve düşüş gösterir. Ardından fiyat tekrar yükselişe geçer ve görece olarak aynı direnç noktasından geri dönüş gerçekleşirse formasyon gerçekleşmiş olur.

Formasyonun oluşması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

  • İlgili finansal varlığın fiyatı bir süredir yükseliş (Boğa) trendinde olmalıdır,
  • İlgili finansal varlığın fiyatında direnç noktasına gelindiğinde geri çekilme görülür,
  • Fiyat toplandıktan sonra tekrar yükselişe geçer ve görece aynı seviyeden tekrar direnç seviyesine takılır.
  • Ardından ilgili finansal varlığın fiyatı, dirençten sonra güç topladığı destek seviyesinin (Boyun Bölgesi) altına düşmelidir.

İkili tepe formasyonu, yatırımcılar tarafından yükseliş trendinin bitip düşüş trendinin başlaması olarak yorumlanmaktadır. İlgili finansal varlığın fiyatının ikinci zirvede direnç seviyesinin kırılmaması, yatırımcılar tarafından alıcıların zayıfladığı ve satıcıların ise artışa geçmesi olarak yorumlanmaktadır.

Bu bilgilerle birlikte, ikili tepe formasyonunun teknik analiz türlerinin bir parçası olduğunu ve yatırım kararları almak için diğer teknik göstergelerle birlikte kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.