IMF 'Finansal Kapsayıcılık' için Programlanabilir ve Kontrol Edilebilir CBDC'yi Tanıttı

Uluslararası Para Fonu (IMF), merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) finansal kapsayıcılığa giden bir yol olarak gösterdi.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı'nda konuşan Genel Müdür Yardımcısı Bo Li, bir CBDC'nin programlanabilirlik yoluyla finansal katılımı artırabileceğini belirten Bo Li, "Bir CBDC, devlet kurumlarının ve özel sektör oyuncularının hedeflenen politika işlevlerine izin vermek için programlama yapmasına, akıllı sözleşmeler oluşturmasına izin verebilir." ifadelerini kullandı.

Sosyal yardım ödemeleri, gıda kuponları gibi örnekler veren Bo Li, “Bu potansiyel programlanabilirlik, devlet kurumlarının desteğe ihtiyacı olan kişilere desteklerini tam olarak hedeflemelerine yardımcı olabilir" ifadesini kullandı.

CBDC bir mali gözetim aracı mı?

IMF’ten gelen bu açıklamalara karşı konuşan Cato Enstitüsü'nün Parasal ve Finansal Alternatifler Merkezi'nde Politika Analisti Nick Anthony, hükümetlerin insanların neyi harcayıp neyi harcayamayacaklarını kontrol etmek için parayı programlayabilecekleri şeklinde yorumda bulundu.

Anthony bu yılın başlarında yayınladığı bir makalede "CBDC, ABD'de hala var olan az miktardaki finansal mahremiyeti de ortadan kaldıracaktır" demişti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de CBDC konusunda ikna olmuş değil; Kashkari daha önce Çin'in bir gözetim aracı olarak CBDC istemesinin mantıklı olduğunu; ancak Amerikalıların bunu istemeyeceğini söylemişti.