IMF, Küresel Bir CBDC Platformu Oluşturmayı İstiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkeleri birbirine bağlamak ve sınır ötesi işlemlerin sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla küresel bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) sistemi oluşturmak istiyor.

Reuters’ın haberine göre IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva konuya dair açıklamayı 19 Haziran'da Fas'ta düzenlenen Afrika merkez bankaları konferansı sırasında yaptı. Georgieva, IMF'nin küresel bir CBDC platformu için bir konsept geliştirmeye başladığını söyledi. Georgieva, merkez bankalarının küresel birlikte çalışabilirliği projelerinin ana odağı haline getirmeleri ve bunu desteklemek için dijital para birimleri için ortak bir düzenleyici çerçeve geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Georgieva ayrıca, merkez bankalarının dijital para birimleri için ortak standartlar üzerinde anlaşamaması ve küresel bir sistem oluşturmaması halinde, insanların bu boşlukları doldurmak için muhtemelen kripto para birimlerine yöneleceğini belirtti.

IMF, dünya genelinde merkez bankaları tarafından geliştirilen çeşitli CBDC projelerini destekliyor ve merkez bankalarının kripto paralarla rekabet edebilmek için kendi dijital para birimlerini geliştirmeleri gerektiğine inanıyor. Haziran ayı itibariyle, yaklaşık 10 ülke bir CBDC başlatma konusunda sona yaklaşırken 100'den fazla ülke de çeşitli geliştirme aşamalarında bulunuyor.