IMF, Latin Amerika’da Dijital Para Birimlerinin Kullanımına İlişkin Rapor Hazırladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Latin Amerika ve Karayipler bölgelerinde dijital para birimlerinin düzenlenmesi ve kullanımına dair bir çalışma gerçekleştirdi.

Cointelegraph’ın haberine göre IMF, Latin Amerika ve Karayipler’e yönelik yayınladığı raporda, kriptoların ve CBDC'lerin benimsenmesine yönelik olarak yerel yönetimler tarafından atılan adımlara yer verdi. El Salvador, tarihler Eylül 2021’i gösterdiğinde Bitcoin'i bir ödeme aracı olarak kabul ederken, Bahamalar da Ekim 2020'de kendi CBDC'si Sand Dollar'ı başlatan ilk ülke olarak kayıtlara geçmişti.

IMF’nin hazırladığı raporda; Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Ekvador'un banka hesabı olmayanlara daha hızlı ve ucuz bir biçimde para göndermelerine yardımcı olmak için dijital varlıkların benimsenmesinde dünyanın zirvesinde yer aldığına dikkat çekildi. Kurumun açıklamasına göre, bu bölgedeki ülkelerin çoğu, dijital para birimlerini benimsiyor veya benimsemeyi planlıyor.

Raporda özetle şu ifadeler yer aldı:

"İyi tasarlandığı takdirde, CBDC'ler, ödeme sistemlerinin kullanılabilirliğini, dayanıklılığını ve verimliliğini güçlendirebilir ve bahsedilen bölgelerde finansal katılımı artırabilir. Birkaç ülke, riskler sebebiyle kripto varlıkları tamamen yasaklamış olsa da bu yaklaşım uzun vadede etkili olmayabilir. Bunun yerine, vatandaşların karşılanmamış dijital ödeme ihtiyaçları da dahil olmak üzere kripto talebinin itici güçlerini ele almaya ve kripto varlık işlemlerini ulusal istatistiklere kaydederek şeffaflığı artırmaya odaklanmalıdır"

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva 19 Haziran'da Fas'ta düzenlenen Afrika merkez bankaları konferansı sırasında yaptığı açıklamada IMF'nin küresel bir CBDC platformu için bir konsept geliştirmeye başladığını söylemişti. Georgieva, merkez bankalarının küresel birlikte çalışabilirliği projelerinin ana odağı haline getirmeleri ve bunu desteklemek için dijital para birimleri için ortak bir düzenleyici çerçeve geliştirmeleri gerektiğini belirtmişti. Georgieva ayrıca, merkez bankalarının dijital para birimleri için ortak standartlar üzerinde anlaşamaması ve küresel bir sistem oluşturmaması halinde, insanların bu boşlukları doldurmak için muhtemelen kripto para birimlerine yöneleceğini öne sürmüştü.