IPFS, türkçesi Gezegenler Arası Dosya Sistemi olan, blokzincir teknolojisine benzeyen merkeziyetsiz bir şekilde dosyaları depolamak ve paylaşmak için birlikte çalışan bir bilgisayar ağıdır. IPFS ağları bilgisayarların bir araya gelmesi ile oluşur, ayrıca ağa katılan yeri bilgisayarlar veya depolama cihazları bireysel node oluşturabilir. Kısaca IPFS, ağ üzerinde kaydedilecek olan dosyayı algoritmik olarak şifreleyerek ağ üzerindeki cihazlara gönderir. Böylelikle saklanmak istenen dosya parçalara ayrılır ve şifreli bir şekilde merkeziyetsiz bir ağ üzerinde saklanır. IPFS, dosyaları birden çok konuma yayılabileceğinden ve kullanıcılar verilere kolayca erişebildiğinden, HTTP protokolü gibi tek bir sunucuya dayanan geleneksel merkezi web platformlarından farklı olmasını sağlar.
IPFS ayrıca ağda depolanan veriler için merkeziyetsiz yapısı sayesinde gelişmiş güvenlik sunar. Dosyalar merkeziyetsiz bir şekilde depolandığından, siber saldırganların erişim için belirli bir konumu (ör. sunucu) hedeflemesini zorlaşır. Ayrıca ağ üzerindeki bilgisayarlar depoladıkları verinin içeriğine ulaşamazlar. Çünkü veriler depolanmadan önce şifreli hale getirilir ve ağ üzerine gönderilir. Depolamayı gerçekleştiren blok “QmcBLMry4KaC9y7mh4WceH8nGPCGL” gibi şifreli olarak görür bu da depolama yapmak için IPFS ağını kullanan kullanıcılar için ek güvenlik önlemi sağlar.
Kısaca IPFS, geleneksel yöntemlerden daha hızlı ve daha güvenli olan, dosyaları internette depolamanın ve paylaşmanın yenilikçi bir yoludur. Dosyaların güvenliğini sağlamak için kripto paralarda yaygın olarak kullanılan şifreleme mekanizmasına ek olarak, dosyaları depolamak için merkeziyetsiz bir sunucu ağı ve depolanan dosyalara kolaylıkla erişmek için kripto para cüzdanlarına benzeyen adreslenebilir bir mekanizma kullanmaktadır.
IPFS Nasıl Çalışır?
İsterseniz IPFS protokolünün nasıl çalıştığına bir örnek üzerinden bakalım. Mustafa, arkadaşları Reşad ve Muhammed ile bir fotoğraf paylaşmak istiyor. Fotoğrafı IPFS ağına ekliyor. Ardından, fotoğraf daha küçük parçalara bölünüyor ve bir kriptografik şifrelemeye mağruz kalıyor. Ardından fotoğrafın parçaları tek bir sunucuda depolanmak yerine IPFS ağında dağıtılıyor ve depolanıyor. Reşad ve Muhammed, IPFS ağına yüklenen fotoğrafı bulmak için IPFS istemcisini kullanmaları ve fotoğrafın şifresine sahip olmaları gerekiyor. Reşad ve Mustafa istemci üzerinden istek de bulunuyor ve istemci ağ üzerinde dağıtılmış olan fotoğrafın parçalarını saniyeler içerisinde bir araya getiriyor ve bu sayede Mustafa’nın paylaştığı fotoğrafı görüntüleyebiliyorlar.