İsrail’de Nakit Ödemelere Daha Fazla Kısıtlama Geldi

Ocak 2019'dan bu yana İsrailli işletmeler ve tüketiciler, Nakit Kullanımını Azaltma Yasası kapsamında nakit ödemelerde sınırlamalara tabi tutuluyordu. İsrail’de yetkililer yasadışı faaliyetlerle mücadele etmek ve ülkedeki dijital ödemeleri teşvik etmek amacıyla nakit ödemelere daha fazla kısıtlama getirdi.

Nakit ödemelere yapılan kısıtlamanın amacının, ülke vatandaşlarını ve işletmelerini dijital ödemelere yönlendirerek yetkililerin vergi kaçakçılığı, karaborsa faaliyetleri ve kara para aklamayı daha kolay takip edebilmelerini sağlamak olduğu öğrenildi.

Bugünden itibaren nakit ödeme limitleri ticari işlemlerde 1.760 Amerikan dolarına (USD) eşdeğer 6.000 İsrail Şekeli (NIS), kişisel işlemlerde ise 15.000 NIS (4.400 USD) olarak belirlendi.

Ülkede nakit para işlemlerine getirilen yeni sınırlamalar, süreç içinde kripto varlıkların benimsenmesi için iyi bir işaret olarak görüldü. Twitter’da 1 milyon takipçisi olan Crypto influencer'ı Lark Davis, İsrail'in bu tür kısıtlamalar getiren ne ilk ne de son ülke olduğunu söyleyerek Bitcoin’e atıfta bulundu.

Öte yandan İsrail Merkez Bankası dijital para birimlerini (CDBC'ler) araştıran birkaç ülkeden biri olarak da dikkati çekiyor.