İsveç, CBDC Konsept İspatı (PoC) için DLT ile İşbirliği Yapıyor

Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC), 2020'de kripto ve bankacılık alanında çok konuşulan noktalardan biriydi ve İsveç'in e-kronu CBDC’nin öncülerden biri oldu. İsveç Merkez bankası Sveriges Riksbank'ın vali yardımcısı bugün (21 Ocak 2021), CBDC konsept ispatı için dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) üzerinde çalıştığını doğruladı.

İsveç merkez bankası başkan yardımcısı Cecilia Skingsley, Çarşamba günü CfC St. Moritz konferansında bir panelde kullandıkları teknolojinin Corda adlı DLT olduğunu söyleyerek devam etti:

“Corda’yı kullanma nedenimiz, Corda’nın gelecekte olası bir e-krona için en iyi seçim olduğunu düşündüğümüzden değil. Accenture’un Corda üzerine olan önerisi, tedarik süreci kriterlerimizi en iyi karşılayan seçenekti.”

Riksbank, CBDC denemeleri için 2019'un sonunda blokzincir danışmanlık firması Accenture ile ortaklık kurmuştu. Skingsley, bankanın e-krona konsept ispatı (PoC) için 12 aydan biraz daha fazla bir süre çalıştığını belirtti.

İsveç yıllardır bir CBDC üzerinde çalışmaktadır. Geçen yıl İsveç'te e-krona'nın geliştirilmesiyle ilgili haberler çıkmıştı. Aralık 2020'de ise ülke liderleri bir CBDC'yi uygulamaya koymanın sonuçlarını değerlendirmeye başladı. Ancak Skingsley, ülkenin bir CBDC yayınlama kararını henüz onaylamadığını açıkladı:

“Riksbank bu konuyu keşfediyor olsa bile henüz e-krona’nın çıkarılmasına karar verilmedi. Hala farklı seçenekleri değerlendirdiğimiz bir evredeyiz. Riksbank e-krona için bir konsept kanıtı (PoC) oluşturuyor ve bunu e-krona’nın gerçekte nasıl çalışabileceğini daha iyi anlamak, farklı özellikler veya fonksiyonlar arasında seçim yapmak için deniyoruz.”