İsveç Merkez Bankası CBDC Denemesinin İlk Aşamasını Tamamladı

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada İsveç Merkez Bankası Riksbank, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) denemesinin ilk sonuçlarını, R3'ün Corda blokzincirine dayalı bir ağ üzerinde sundu.

Riksbank, Riksbank’ın mutabakat sistemi aracılığıyla likidite arzı, RIX ve dağıtıcılar olarak hizmet veren ağ üyeleri dahil olmak üzere potansiyel bir CBDC sisteminin temel özelliklerini simüle etti. Merkez bankası ayrıca katılımcıları, son kullanıcıları ve mobil uygulamalar gibi ödeme araçlarını da simüle ettiğini belirtti.

2019 yılının sonlarında CBDC için bir deneme platformu duyuran Riksbank, yeni CBDC teknolojisinin daha fazla araştırılması gerektiğini ve ölçeklenebilirliğin büyük bir sorun oluşturduğunu söyleyerek devam etti:

“E-krona denemesinin birinci aşamasında test edilen çözüm, kamu alımlarında yapılan performans gereksinimlerini karşıladı. Ancak bu, sınırlı bir test ortamında gerçekleşti ve yeni teknolojinin perakende ödemeleri büyük ölçekte yönetme kapasitesinin araştırılması ve daha fazla test edilmesi gerekiyor.”

Merkez bankası ayrıca, bir e-krona işleminde yer alan bilgilerin, bankacılık gizliliği yasalarına uymak ve kişisel verilerin ifşa edilmesinden kaçınmak için korunması gerektiğini vurgulayarak, bazı gizlilik zorluklarına da dikkat çekti:

“Riksbank şu anda işlem geçmişinde depolanan bilgilerin ne ölçüde bankacılık gizliliği kapsamına giren bilgiler olarak değerlendirilebileceğini ve kişisel verileri içerip içermediğini analiz ediyor.”

Riksbank’ın Stockholm’deki e-krona pilot bölümü başkanı Mithra Sundberg, İsveç’in CBDC’nin kullanılmadan önce muhtemelen yeni bir yasal çerçeve gerektirebileceğini söyledi. Bir e-krona ciddi şekilde geliştirilmeden önce ele alınması gereken konuların kapsamı göz önüne alındığında, Riksbank 2026'ya kadar blokzincir denemelerine devam edebilir.