Japonya Maliye Bakanlığı Dijital Yen’i Değerlendirmek İçin Panel Başlatacak

NHK'ya göre, Japonya Maliye Bakanlığı'nın dijital yen çıkarmanın fizibilitesini değerlendirmek üzere nisan ayı içinde bir uzman paneli başlatmayı planladığı bildiriliyor. Panelde, Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından yürütülen iki yıllık bir teknik çalışmanın bulgularının kullanılarak CBDC için bir çerçeve oluşturulması tartışılacak.

Panelin lansmanı dijital yen pilot programının başlangıcına denk geliyor; ancak BOJ yetkilileri henüz bir CBDC çıkarma planları olmadığını belirtiyor. Japonya Maliye Bakanlığı'nın panelin görüşlerini dikkate almayı ve gelecekte olası bir dijital yen tanıtımına hazırlanmayı planladığı bildiriliyor.

Ne olmuştu?

Japonya Merkez Bankası, (BOJ) ülkenin dijital yen kullanımını test etmek üzere nisan ayında bir pilot program başlatacağını duyurmuştu. BOJ, programın hükümetin dijital yen çıkarmaya karar vermesi durumunda BOJ'un hazır olmasına yardımcı olacağını belirtmişti. BOJ İcra Direktörü Shinichi Uchida, merkez bankasının özel sektör yöneticileriyle yaptığı toplantının açılış konuşmasında, "Umudumuz, pilot programın özel işletmelerle görüşülerek daha iyi tasarımlara yol açmasıdır" demişti. Uchida ayrıca pilot program kapsamında BOJ'un özel finans kuruluşlarıyla bir test ortamında simüle işlemler gerçekleştireceğini söylemişti.

Atlantik Konseyi'ne göre, dijital para birimleri dünya çapında ilgi görüyor ve en az 114 ülke CBDC'leri araştırıyor.